Gata cu salariul! E din nou acea perioadă în care alerg de colo colo pe la instituții să iau hârtii și să depun actele ca să primesc indemnizația de creștere a copilului: 85 % din salariu. Față de acum 5 ani NU s-a schimbat nimic în procesul de solicitare a indemnizației, nu știu de ce încă mai sper să fie mai puțin birocratic.
De 2 ori am fost până acum și am reușit să depun dosarul, însă mi s-a spus să nu mă culc pe-o ureche, că s-ar putea să mai fie nevoie de o adeverință de la ANAF, și mă pot aștepta la un telefon de la Agenția de Plăți.
De ce NU sunt în stare toate aceste instituții să se pună de acord cu datele pe care le au ca să nu mai fie nevoie să alergăm noi mamele, cu tot cu bebeluși, pe la ghișee, ca să ni se elibereze acte? Am putea MĂCAR să depunem ONLINE toate formularele.
M-aș mulțumi și cu asta. Însă ar fi nevoie ca ANAF să permită accesul la datele sale, casa de pensii la fel (pentru contribuțiile sociale de DDA pe Ilfov), și firma la care lucrezi. Ce bine ar fi dacă s-ar corela toți, nu?
Poate nu ar mai dura 2 luni până primești banii (fie ei și retroactiv). Două luni în care familia ta nu mănâncă, nu are nevoi, nu plătește facturi! În asta se traduce birocrația excesivă. Nu cred că cineva de la vârful ministerelor sau agențiilor are nevoie vreodată de indemnizație, pentru că altfel s-ar fi gândit să îmbunătățească plimbarea de hârtii de colo colo și să nu dureze 2 luni până când mamele primesc banii în mână: salariul pentru că stau acasă și cresc copii, cum care salariu?!
Nu uitați DOSARUL cu ȘINĂĂĂĂ, sau hai, fie și unul de plastic dacă e doamna de la ghișeu drăguță: Le găsiți la librării.
Săptămâna viitoare voi publica și un interviu cu un jurist din ministerul muncii pentru a afla de ce durează atât de mult să ne primim banii.
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI:
– Că dosarele adunate toate săptămâna și depuse la Direcțiile de sector pleacă vinerea dimineața spre Agenția de Plăți. Așa că indiferent dacă depuneți luni sau joi dosarul, nu veți câștiga timp ca să primiți mai repede banii.
-Nu uitați buletinul soțului și toate actele în original!
-
Lista actelor NECESARE pentru dosarul de indemnzație plus formularele și linkuri:
În primul rând trebuie să vă avertizez, dacă sunteți la primul copil/ dosar că, deși avem o lege, fiecare sector cere alte acte, așa că verificați la numerele de telefon de ce acte aveți nevoie în sectorul în care locuiți.
Poate și din cauză faptului că Agenția de Plăți Sociale e în subordinea ministerului muncii, iar Direcțiile de Asistență socială unde depunem dosarele sunt ăn subordinea primăriilor de sector!
Eu am încă buletin pe sectorul 1, și acestea sunt actele necesare:
- Cererea(cererea ICC) pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului /stimulentului de inserţie (semnată și completată de ambii părinți).
- Actul de identitate al solicitantului (copie şi original)
- Actul de identitate al celuilalt părinte(copie şi original)
- Certificatele de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinere(copii şi originale)
- Cerificatul de căsătorie (copie şi original)în cazul părinţilor căsătoriţi
- Alte acte, după caz: actele care să ateste divorțul, actele de încredințare a minorului, certificatul de deces, hotărârea de plasament, actele de adopție (copie și original)
- Dovadă eliberată de bancă care să conţină obligatoriu: numele şi prenumele. Titularului de cont (contul trebuie să fie pe numele persoanei îndreptăţite, care este titularul de dosar), CNP titular, codul Iban şi ştampila băncii. Contul în leipoate fi deschis la una din următoarele bănci, sucursale din Bucureşti, prevăzute în listă
- Declarația persoanei îndreptățite(părintele titular) formularul 1.5 declaratie părintelui care solicita ICC I5
- Declarația celuilalt părinte formularul 1.4 declaratia celuilalt părinte I4 (2)
10. Dosar cu şină SAU dosar de plastic, merge din fericire și cu acesta, dacă aveți noroc.
- Dacă ați fost angajată, aveți nevoie:
De la ANGAJATOR:
Adeverinţă (formularul 2.3)
Dacă pe perioada celor 12 luni anterior nașterii copilului solicitantul a beneficiat de bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de către angajator( pentru. care nu se plătesc asigurări sociale),va anexa la dosar și o adeverință privind cuantumul acestora.
Dovada suspendării activităţii/încetării activităţii, după caz (decizie, ordin,dispoziţie, act adiţional) copie și original
Adeverință cu stagiul de cotizare de la Casa de Pensii (în cazul în care angajatorul nu are sediul social în București)
- De la ANAF, în cazul veniturilor realizate din activităţi independente (drepturi de autor şidrepturi conexe dreptului de autor, venituri obţinute din exercitarea profesiilormedicale, de avocat, convenţii civile, contracte de comision sau alte venituri asimilate salariilor, venituri obţinute ca Persoană Fizică Autorizată / Persoană Fizică Independentă).
Eu am încercat să scot o adeverință prin ghiseul.ro. Partea bună e că a fost gata in 3 minute, dar incă nu stiu daca e ceea ce trebuie la dosar. Aflu și vă zic. Mi s-a spus că nu imi poate garanta că e bună adeverinșa, dar că mă sună ei dacă cei de la Agenția de Plăti mai vrea altă adeverință. !
– Dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior(anii fiscali anteriori) celui în care s-a născut copilul, corespunzător perioadei prevăzute de ordonanţa de urgenţă (este vorba de 12 luni în ultimii doi ani, după caz), eliberată de organele fiscale;
–Dovada privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului /declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri pentru carelegea nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central, pentru veniturile realizate în anul nașterii copilului;
–Dovada înreruperii activităţii(adeverinţă eliberată de barou/de administrația financiară/rezoluția de la camera de comerț, act adițional, act eliberat de către instituţia competentă), după caz;
–Adeverinţă care să cuprindă perioada în care au fost realizate veniturile şi tabel explicit cu: Venitul brut pe fiecare lună; Contribuţiile sociale reţinute(Cas, şomaj, etc.); Impozitul reţinut: se menţionează atât procentul reţinut cât şi valoarea acestuia; Venitul net pe fiecare lună, pentru anul naşterii copilului, pentru veniturile obținute din drepturi de autor
– Contractul pe drepturi de autor(copie şi original), după caz
Adeverinţă cu perioada concediului de maternitate şi sumele primite pe fiecarelună/adeverință în care să se precizeze că mama nu a solicitat concediul de maternitate(în cazul în care îndeplinește condițiile de acordare)/adeverință în care să se precizeze că mama nu are dreptul la concediul de maternitate(în cazul în care nu îndeplinește condițiile de acordare) după caz
TOATE ACESTE INFORMAȚII plus cazuri deosebite, le găsiți aici.
Vă sfătuiesc să sunați la direcția de asistență socială de sector, chiar dacă ați bifat toate actele, și să fiți sigure că nu faceți un drum degeaba până acolo, mai ales că aveți și bebelușii cu voi de obicei. Am remarcat, cel puțin la sectorul 1, că sunt foarte amabile doamnele de acolo. Măcar atât.
Pentru alte situatii deosebite : divort, separare, etc, aici link.
Voi ce problème ați vaut candidement ați depus dosarul? S-au rezolvat ușor?
Fac cruci cu ambele mâini, Doamne ajută:)
Leave a Reply