• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Campanii de informare pentru părinți • Ghid în sarcină  >  Acte necesare pentru indemnizația de creștere a copilului
Campanii de informare pentru părințiGhid în sarcină

Acte necesare pentru indemnizația de creștere a copilului

Alexa Stănescu august 27, 2019 dosar, hartii, indemnizatie crestere copil Leave a Comment 790 Views

Gata cu salariul! E din nou acea perioadă în care alerg de colo colo pe la instituții să iau hârtii și să depun actele ca să primesc indemnizația de creștere a copilului: 85 % din salariu. Față de acum 5 ani NU s-a schimbat nimic în procesul de solicitare a indemnizației, nu știu de ce încă mai sper să fie mai puțin birocratic.

De 2 ori am fost până acum și am reușit să depun dosarul, însă mi s-a spus să nu mă culc pe-o ureche, că s-ar putea să mai fie nevoie de o adeverință de la ANAF, și mă pot aștepta la un telefon de la Agenția de Plăți.

De ce NU sunt în stare toate aceste instituții să se pună de acord cu datele pe care le au ca să nu mai fie nevoie să alergăm noi mamele, cu tot cu bebeluși, pe la ghișee, ca să ni se elibereze acte? Am putea MĂCAR să depunem ONLINE toate formularele.

M-aș mulțumi și cu asta. Însă ar fi nevoie ca ANAF să permită accesul la datele sale, casa de pensii la fel (pentru contribuțiile sociale de DDA pe Ilfov), și firma la care lucrezi. Ce bine ar fi dacă s-ar corela toți, nu?

Poate nu ar mai dura 2 luni până primești banii (fie ei și retroactiv). Două luni în care familia ta nu mănâncă, nu are nevoi, nu plătește facturi! În asta se traduce birocrația excesivă. Nu cred că cineva de la vârful ministerelor sau agențiilor are nevoie vreodată de indemnizație, pentru că altfel s-ar fi gândit să îmbunătățească plimbarea de hârtii de colo colo și să nu dureze 2 luni până când mamele primesc banii în mână: salariul pentru că stau acasă și cresc copii, cum care salariu?!

Nu uitați DOSARUL cu ȘINĂĂĂĂ, sau hai, fie și unul de plastic dacă e doamna de la ghișeu drăguță: Le găsiți la librării.

Săptămâna viitoare voi publica și un interviu cu un jurist din ministerul muncii pentru a afla de ce durează atât de mult să ne primim banii.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI:

– Că dosarele adunate toate săptămâna și depuse la Direcțiile de sector pleacă vinerea dimineața spre Agenția de Plăți. Așa că indiferent dacă depuneți luni sau joi dosarul, nu veți câștiga timp ca să primiți mai repede banii.

-Nu uitați buletinul soțului și toate actele în original!

 

  • Lista actelor NECESARE pentru dosarul de indemnzație plus formularele și linkuri:

În primul rând trebuie să vă avertizez, dacă sunteți la primul copil/ dosar că, deși avem o lege, fiecare sector cere alte acte, așa că verificați la numerele de telefon de ce acte aveți nevoie în sectorul în care locuiți. 

Poate și din cauză faptului că Agenția de Plăți Sociale e în subordinea ministerului muncii, iar Direcțiile de Asistență socială unde depunem dosarele sunt ăn subordinea primăriilor de sector!

Eu am încă buletin pe sectorul 1, și acestea sunt actele necesare:

  1. Cererea(cererea ICC) pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului /stimulentului de inserţie (semnată și completată de ambii părinți).
  2. Actul de identitate al solicitantului (copie şi original)
  3. Actul de identitate al celuilalt părinte(copie şi original)
  4. Certificatele de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinere(copii şi originale)
  5. Cerificatul de căsătorie (copie şi original)în cazul părinţilor căsătoriţi
  6. Alte acte, după caz: actele care să ateste divorțul, actele de încredințare a minorului, certificatul de deces, hotărârea de plasament, actele de adopție (copie și original)
  7. Dovadă eliberată de bancă care să conţină obligatoriu: numele şi prenumele. Titularului de cont (contul trebuie să fie pe numele persoanei îndreptăţite, care este titularul de dosar), CNP titular, codul Iban şi ştampila băncii. Contul în leipoate fi deschis la una din următoarele bănci, sucursale din Bucureşti, prevăzute în listă
  8. Declarația persoanei îndreptățite(părintele titular) formularul 1.5 declaratie părintelui care solicita ICC I5
  9. Declarația celuilalt părinte formularul 1.4 declaratia celuilalt părinte I4 (2)

10. Dosar cu şină SAU dosar de plastic, merge din fericire și cu acesta, dacă aveți noroc.

Foto: Unsplash
  •  Dacă ați fost angajată, aveți nevoie:

De la ANGAJATOR:

 Adeverinţă (formularul 2.3)
Dacă pe perioada celor 12 luni anterior nașterii copilului solicitantul a beneficiat de bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de către angajator( pentru. care nu se plătesc asigurări sociale),va anexa la dosar și o adeverință privind cuantumul acestora.

Dovada suspendării activităţii/încetării activităţii, după caz (decizie, ordin,dispoziţie, act adiţional) copie și original

Adeverință cu stagiul de cotizare de la Casa de Pensii (în cazul în care angajatorul nu are sediul social în București)

  •  De la ANAF, în cazul veniturilor realizate din activităţi independente (drepturi de autor şidrepturi conexe dreptului de autor, venituri obţinute din exercitarea profesiilormedicale, de avocat, convenţii civile, contracte de comision sau alte venituri asimilate salariilor, venituri obţinute ca Persoană Fizică Autorizată / Persoană Fizică Independentă).

Eu am încercat să scot o adeverință  prin ghiseul.ro. Partea bună e că a fost gata in 3 minute, dar incă nu stiu daca e ceea ce trebuie la dosar. Aflu și vă zic. Mi s-a spus că nu imi poate garanta că e bună adeverinșa, dar că mă sună ei dacă cei de la Agenția de Plăti mai vrea altă adeverință. !

– Dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior(anii fiscali anteriori) celui în care s-a născut copilul, corespunzător perioadei prevăzute de ordonanţa de urgenţă (este vorba de 12 luni în ultimii doi ani, după caz), eliberată de organele fiscale;

–Dovada privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului /declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri pentru carelegea nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central, pentru veniturile realizate în anul nașterii copilului;

–Dovada înreruperii activităţii(adeverinţă eliberată de barou/de administrația financiară/rezoluția de la camera de comerț, act adițional, act eliberat de către instituţia competentă), după caz;

–Adeverinţă care să cuprindă perioada în care au fost realizate veniturile şi tabel explicit cu: Venitul brut pe fiecare lună; Contribuţiile sociale reţinute(Cas, şomaj, etc.); Impozitul reţinut: se menţionează atât procentul reţinut cât şi valoarea acestuia; Venitul net pe fiecare lună, pentru anul naşterii copilului, pentru veniturile obținute din drepturi de autor

– Contractul pe drepturi de autor(copie şi original), după caz
Adeverinţă cu perioada concediului de maternitate şi sumele primite pe fiecarelună/adeverință în care să se precizeze că mama nu a solicitat concediul de maternitate(în cazul în care îndeplinește condițiile de acordare)/adeverință în care să se precizeze că mama nu are dreptul la concediul de maternitate(în cazul în care nu îndeplinește condițiile de acordare) după caz

TOATE ACESTE INFORMAȚII plus cazuri deosebite, le găsiți aici. 

Vă sfătuiesc să sunați la direcția de asistență socială de sector, chiar dacă ați bifat toate actele, și să fiți sigure că nu faceți un drum degeaba până acolo, mai ales că aveți și bebelușii cu voi de obicei. Am remarcat, cel puțin la sectorul 1, că sunt foarte amabile doamnele de acolo. Măcar atât.

Pentru alte situatii deosebite : divort, separare, etc, aici link.

Voi ce problème ați vaut candidement ați depus dosarul? S-au rezolvat ușor?

Fac cruci cu ambele mâini, Doamne ajută:)

Previous Article #Provocare: tu câți pași faci zilnic, alergând după copii?
Next Article Degeaba îi vrei tu binele, dacă el nu-l vrea

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.