• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii • Recomand • Români care inspiră  >  Povești personalizate pentru copii și adulți | Cum să scrii o poveste
Părinți & copiiRecomandRomâni care inspiră

Povești personalizate pentru copii și adulți | Cum să scrii o poveste

Alexa Stănescu septembrie 11, 2018 Claudia Groza, cum scrii o poveste, povesti personalizate 1 Comment 2382 Views

Fiecare om are propria poveste, mi-a explicat Claudia Groza, profesor de biologie de meserie, dar care s-a apucat de scris cărți personalizate pentru copii și pentru adulți. Predă la clasele primare și gimnaziale.

În Cipru,  fiecare copil adoptat primește o poveste despre asta pentru a nu fi traumatizat. Claudia a aflat acest lucru printr-un client: o mamă care a adoptat un copil și a vrut să îi facă astfel viața mai ușoară, creând o poveste doar a lui.  A învățat enorm de multe lucruri de viață și despre tot ce ne înconjoară, scriind cărți personalizate, pentru că e nevoie de multă documentare.

Ea însăși mamă, Claudia chiar scrie povestea omenilor…

 

Ești profesoară de biologie și acum scrii cărți personalizate pentru copii și pentru adulti. Mai întâi aș vrea să ne povestești pe scurt cum ai ajuns profesoară de biologie? De când ai simțit că dorești acest traseu?

De mică mi-au plăcut copiii. Mereu eram la cel mai mic copil de pe strada unde locuiam. Aveam grijă de ei, cât mămicile mai făceau una alta. Așa că, mi-am dorit să fiu învățătoare, mai ales că eram o elevă bună și când am crescut eram trimisă la clase mai mici să îi supraveghez. Apoi, mi-am dorit să urmez facultatea de litere, să devin profesoară de limba și literatura română sau scriitoare. Părinții m-au înscris (forțat) la profil real, chimie-biologie, și între medicină, farmacie, chimie și biologie, am ales Biologia. Dar nu pot spune că am simțit să urmez acest drum. Dragostea pentru biologie a venit în facultate, când am înțeles cât de vast este acest domeniu și ce înseamnă de fapt VIAȚA (BIOS=VIAȚĂ).

Biolog fiind, cu specializare genetică și biologie moleculară, am conștientizat că fiecare om are propria poveste

Cum ai ajuns apoi să scrii cărți pentru copii ?

Mocnea în mine o nemulțumire, o neîmplinire. La un moment dat, aflată în șomaj tehnic – pentru că am lucrat câțiva ani și în cercetare –am căutat cursuri de scriere creativă. Am urmat câteva astfel de cursuri, susținute de diverși traineri. Am scris o primă poveste – „Tobias, elefănțelul colorat”- pe care am trimis-o editurii Aramis și s-a pliat perfect pe unul din proiectele lor.

De ce cărți personalizate și mai ales ce înseamnă acest lucru? Introduci numele copilului în poveste, îl faci personaj principal? Sau scrii o poveste despre ceva ce îi place copilului?

Biolog fiind, cu specializare genetică și biologie moleculară, am conștientizat că fiecare om are propria poveste, scrisă în propriul ADN. Așa a apărut ideea proiectului „Povești personalizate” în iunie 2011. Fiecare poveste este unică 100%! Copilul este personaj principal, cu pasiuni, prieteni, temeri, amintiri. Acum depinde și de ceea ce își dorește părintele/bunicul, cel care îmi cere povestea. Nu merg pe un tipar fix, în care să înlocuiesc numele personajelor și atât. Poate unui copil îi plac avioanele, altuia îi e teamă de ele, etc. Cum spuneam, nu suntem identici.

 

SUB PERNA LUI MICĂ ȘI ALBĂ, DETECTIVUL

PORTOCALĂ A GĂSIT UN BILET SCRIS FRUMOS, PE O COALĂ ALBASTRĂ: „RAREȘ,NU UITA NICIODATĂ: VISELE SE POT ÎNDEPLINI. BUCURĂ-TE  DE COPILĂRIE, DE JOACĂ ŞI DE JOC. CĂLĂTOREŞTE ŞI

ÎNVAŢĂ DE LA APE, VÂNT, FLUTURI, NORI, PLANTE. ÎNDRĂZNEŞTE SĂ CREZI ÎN VISELE, ÎN DORINŢELE TALE.

NU UITA: SĂ IUBEŞTI, SĂ RÂZI, SĂ RÂZI DIN NOU. SĂ ASCULŢI ŞI SĂ ÎNVEŢI.

 

Să înțeleg că te documentezi mult pentru o carte.. în cât timp scrii o carte? Care e procedura ?Afli detalii de la părinți sau de la cei care vor să cumpere o carte, să le scrii o poveste?

Am scris pentru adulți despre istorie, criptomonede, vapoare și multe alte subiecte pe care sincer nu le stăpânesc. Hahaha! Și da, mă documentez! Durata de scriere variază. Dacă sunt urgențe, o pot scrie în maxim 2 zile. Durează și grafica copertei, unde mă ajută o mamă WAHM. (n.m Work at Home Moms). Dar în general, cam 7-10 zile, mai ales când sunt prinsă cu școala. Procedura este următoarea: părinții sau cei care doresc să ofere o poveste personalizată îmi scriu câteva informații despre copil: nume, pasiuni, prieteni, temeri (poveștile sunt și terapeutice). Dacă doresc și fotografii, pot insera. Cărțile pentru copii au și jocuri gen labirint, unește punctele, colorează imaginile, jocuri de vocabular pentru cei mai mari (6-8 ani).

Prețul unei povești personalizate este 100 lei (grafică, tipar și creație).

Care a fost cel mai tânăr client?

Cei mai tineri clienți au fost gemeni de 2 luni. Mama lor a dorit neapărat să le scrie o poveste, atât timp cât toate informațiile îi erau proaspete. Primesc multe comenzi pentru botez și pentru turtă/moț.

CARTEA GROASĂ A MERS TĂCUTĂ ALĂTURI DE RAREȘ. ACESTA O URMA ÎNDEAPROAPE ȘI PRIVEA PE FURIȘ COPERTA DIN PIELE ROȘIE, ȘI SCRISUL CU LITERE AURII. „SIGUR ESTE O CARTE DE COLECȚIE!”

– RAREȘ, ACELA ESTE SPITALUL CĂRȚILOR. AVEM UN NUMĂR FOARTE MARE DE CĂRȚI BOLNAVE, DAR ATÂT DE VALOROASE, ÎNCÂT ESTE NEVOIE SĂ FIE SALVATE.

– DAR NU SUNT MEDIC!

Scrii povești și pentru adulți?

Da, scriu. Pentru și despre oționant al pensionării.

Care a fost cea mai bizară cerere pentru o carte? Mi-ai zis de cea cu liftul, dar poate mai ai alte exemple.

Copiii mă surprind întotdeauna cu pasiunile lor. Aceea cu liftul a fost woow! Mămica nu găsea nimic despre lift! Așa că am scris despre asta. Emoționante au fost două povești: una despre un băiețel adoptat (în Cipru, unde mi-a spus mama că așa e procedura: fiecare copil adoptat primește o poveste despre asta pentru a nu fi traumatizat), iar cealaltă despre gemeni născuți cu ajutorul unei mame purtătoare, dar nu la noi în țară. Aa.. și a mai fost o cerere de a scrie 100 de întrebări pentru bunici.

Copiilor tăi le scrii povesti?

Au și ei poveștile lor, scrise imediat ce s-au născut. Una dintre ele am folosit-o ca invitație pentru botez. Uneori, îmi pare rău că nu le scriu mai mult.

Pe Claudia și cărțile ei o găsiți pe pagina de Facebook, sau www.claudiagrozalazar.ro și o puteți contacta la claudia.groza@gmail.com. 

_________________________

Cu bine, Alexa 

Previous Article Oferim flori la început de an școlar? De ce?
Next Article Murphy s-a mutat la mine acasă

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

1 Comment

  1. Lixandru Alin Reply
    aprilie 9, 2023 at 4:50 am

    Bună ziua, vreau să îmi sciu povestea, să rămână ceva pe lumea acesta dacă eu nu voi mai fi, vreau să îmi scriu trecutul, suferințele, că am luptat în viață casă obtin un loc unde să pot dormi unde să pot avea condițiile în care le pot trăi.
    Vreau să îmi scriu poveste.
    vă mulțumesc pentru răspuns.

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Scrabble constat că are multe avantaje pentru cop Scrabble constat că are multe avantaje pentru copii. Pe lângă cel evident de a forma cuvinte, și matematică ( ține scorul), atenție ( ghiciți cine inventează cuvinte) și coordonare. Mai greu cu coordonarea dar we’re getting there. 

Voi ce jucați in weekend? 

#weekendfun 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#scrabble 
#educatiecopii 
#ideideweekend 
#momblogger
Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.