• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii • Recomand • Români care inspiră  >  Povești personalizate pentru copii și adulți | Cum să scrii o poveste
Părinți & copiiRecomandRomâni care inspiră

Povești personalizate pentru copii și adulți | Cum să scrii o poveste

Alexa Stănescu septembrie 11, 2018 Claudia Groza, cum scrii o poveste, povesti personalizate Leave a Comment 2207 Views

Fiecare om are propria poveste, mi-a explicat Claudia Groza, profesor de biologie de meserie, dar care s-a apucat de scris cărți personalizate pentru copii și pentru adulți. Predă la clasele primare și gimnaziale.

În Cipru,  fiecare copil adoptat primește o poveste despre asta pentru a nu fi traumatizat. Claudia a aflat acest lucru printr-un client: o mamă care a adoptat un copil și a vrut să îi facă astfel viața mai ușoară, creând o poveste doar a lui.  A învățat enorm de multe lucruri de viață și despre tot ce ne înconjoară, scriind cărți personalizate, pentru că e nevoie de multă documentare.

Ea însăși mamă, Claudia chiar scrie povestea omenilor…

 

Ești profesoară de biologie și acum scrii cărți personalizate pentru copii și pentru adulti. Mai întâi aș vrea să ne povestești pe scurt cum ai ajuns profesoară de biologie? De când ai simțit că dorești acest traseu?

De mică mi-au plăcut copiii. Mereu eram la cel mai mic copil de pe strada unde locuiam. Aveam grijă de ei, cât mămicile mai făceau una alta. Așa că, mi-am dorit să fiu învățătoare, mai ales că eram o elevă bună și când am crescut eram trimisă la clase mai mici să îi supraveghez. Apoi, mi-am dorit să urmez facultatea de litere, să devin profesoară de limba și literatura română sau scriitoare. Părinții m-au înscris (forțat) la profil real, chimie-biologie, și între medicină, farmacie, chimie și biologie, am ales Biologia. Dar nu pot spune că am simțit să urmez acest drum. Dragostea pentru biologie a venit în facultate, când am înțeles cât de vast este acest domeniu și ce înseamnă de fapt VIAȚA (BIOS=VIAȚĂ).

Biolog fiind, cu specializare genetică și biologie moleculară, am conștientizat că fiecare om are propria poveste

Cum ai ajuns apoi să scrii cărți pentru copii ?

Mocnea în mine o nemulțumire, o neîmplinire. La un moment dat, aflată în șomaj tehnic – pentru că am lucrat câțiva ani și în cercetare –am căutat cursuri de scriere creativă. Am urmat câteva astfel de cursuri, susținute de diverși traineri. Am scris o primă poveste – „Tobias, elefănțelul colorat”- pe care am trimis-o editurii Aramis și s-a pliat perfect pe unul din proiectele lor.

De ce cărți personalizate și mai ales ce înseamnă acest lucru? Introduci numele copilului în poveste, îl faci personaj principal? Sau scrii o poveste despre ceva ce îi place copilului?

Biolog fiind, cu specializare genetică și biologie moleculară, am conștientizat că fiecare om are propria poveste, scrisă în propriul ADN. Așa a apărut ideea proiectului „Povești personalizate” în iunie 2011. Fiecare poveste este unică 100%! Copilul este personaj principal, cu pasiuni, prieteni, temeri, amintiri. Acum depinde și de ceea ce își dorește părintele/bunicul, cel care îmi cere povestea. Nu merg pe un tipar fix, în care să înlocuiesc numele personajelor și atât. Poate unui copil îi plac avioanele, altuia îi e teamă de ele, etc. Cum spuneam, nu suntem identici.

 

SUB PERNA LUI MICĂ ȘI ALBĂ, DETECTIVUL

PORTOCALĂ A GĂSIT UN BILET SCRIS FRUMOS, PE O COALĂ ALBASTRĂ: „RAREȘ,NU UITA NICIODATĂ: VISELE SE POT ÎNDEPLINI. BUCURĂ-TE  DE COPILĂRIE, DE JOACĂ ŞI DE JOC. CĂLĂTOREŞTE ŞI

ÎNVAŢĂ DE LA APE, VÂNT, FLUTURI, NORI, PLANTE. ÎNDRĂZNEŞTE SĂ CREZI ÎN VISELE, ÎN DORINŢELE TALE.

NU UITA: SĂ IUBEŞTI, SĂ RÂZI, SĂ RÂZI DIN NOU. SĂ ASCULŢI ŞI SĂ ÎNVEŢI.

 

Să înțeleg că te documentezi mult pentru o carte.. în cât timp scrii o carte? Care e procedura ?Afli detalii de la părinți sau de la cei care vor să cumpere o carte, să le scrii o poveste?

Am scris pentru adulți despre istorie, criptomonede, vapoare și multe alte subiecte pe care sincer nu le stăpânesc. Hahaha! Și da, mă documentez! Durata de scriere variază. Dacă sunt urgențe, o pot scrie în maxim 2 zile. Durează și grafica copertei, unde mă ajută o mamă WAHM. (n.m Work at Home Moms). Dar în general, cam 7-10 zile, mai ales când sunt prinsă cu școala. Procedura este următoarea: părinții sau cei care doresc să ofere o poveste personalizată îmi scriu câteva informații despre copil: nume, pasiuni, prieteni, temeri (poveștile sunt și terapeutice). Dacă doresc și fotografii, pot insera. Cărțile pentru copii au și jocuri gen labirint, unește punctele, colorează imaginile, jocuri de vocabular pentru cei mai mari (6-8 ani).

Prețul unei povești personalizate este 100 lei (grafică, tipar și creație).

Care a fost cel mai tânăr client?

Cei mai tineri clienți au fost gemeni de 2 luni. Mama lor a dorit neapărat să le scrie o poveste, atât timp cât toate informațiile îi erau proaspete. Primesc multe comenzi pentru botez și pentru turtă/moț.

CARTEA GROASĂ A MERS TĂCUTĂ ALĂTURI DE RAREȘ. ACESTA O URMA ÎNDEAPROAPE ȘI PRIVEA PE FURIȘ COPERTA DIN PIELE ROȘIE, ȘI SCRISUL CU LITERE AURII. „SIGUR ESTE O CARTE DE COLECȚIE!”

– RAREȘ, ACELA ESTE SPITALUL CĂRȚILOR. AVEM UN NUMĂR FOARTE MARE DE CĂRȚI BOLNAVE, DAR ATÂT DE VALOROASE, ÎNCÂT ESTE NEVOIE SĂ FIE SALVATE.

– DAR NU SUNT MEDIC!

Scrii povești și pentru adulți?

Da, scriu. Pentru și despre oționant al pensionării.

Care a fost cea mai bizară cerere pentru o carte? Mi-ai zis de cea cu liftul, dar poate mai ai alte exemple.

Copiii mă surprind întotdeauna cu pasiunile lor. Aceea cu liftul a fost woow! Mămica nu găsea nimic despre lift! Așa că am scris despre asta. Emoționante au fost două povești: una despre un băiețel adoptat (în Cipru, unde mi-a spus mama că așa e procedura: fiecare copil adoptat primește o poveste despre asta pentru a nu fi traumatizat), iar cealaltă despre gemeni născuți cu ajutorul unei mame purtătoare, dar nu la noi în țară. Aa.. și a mai fost o cerere de a scrie 100 de întrebări pentru bunici.

Copiilor tăi le scrii povesti?

Au și ei poveștile lor, scrise imediat ce s-au născut. Una dintre ele am folosit-o ca invitație pentru botez. Uneori, îmi pare rău că nu le scriu mai mult.

Pe Claudia și cărțile ei o găsiți pe pagina de Facebook, sau www.claudiagrozalazar.ro și o puteți contacta la claudia.groza@gmail.com. 

_________________________

Cu bine, Alexa 

Previous Article Oferim flori la început de an școlar? De ce?
Next Article Murphy s-a mutat la mine acasă

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.