Fiecare om are propria poveste, mi-a explicat Claudia Groza, profesor de biologie de meserie, dar care s-a apucat de scris cărți personalizate pentru copii și pentru adulți. Predă la clasele primare și gimnaziale.
În Cipru, fiecare copil adoptat primește o poveste despre asta pentru a nu fi traumatizat. Claudia a aflat acest lucru printr-un client: o mamă care a adoptat un copil și a vrut să îi facă astfel viața mai ușoară, creând o poveste doar a lui. A învățat enorm de multe lucruri de viață și despre tot ce ne înconjoară, scriind cărți personalizate, pentru că e nevoie de multă documentare.
Ea însăși mamă, Claudia chiar scrie povestea omenilor…
Ești profesoară de biologie și acum scrii cărți personalizate pentru copii și pentru adulti. Mai întâi aș vrea să ne povestești pe scurt cum ai ajuns profesoară de biologie? De când ai simțit că dorești acest traseu?
De mică mi-au plăcut copiii. Mereu eram la cel mai mic copil de pe strada unde locuiam. Aveam grijă de ei, cât mămicile mai făceau una alta. Așa că, mi-am dorit să fiu învățătoare, mai ales că eram o elevă bună și când am crescut eram trimisă la clase mai mici să îi supraveghez. Apoi, mi-am dorit să urmez facultatea de litere, să devin profesoară de limba și literatura română sau scriitoare. Părinții m-au înscris (forțat) la profil real, chimie-biologie, și între medicină, farmacie, chimie și biologie, am ales Biologia. Dar nu pot spune că am simțit să urmez acest drum. Dragostea pentru biologie a venit în facultate, când am înțeles cât de vast este acest domeniu și ce înseamnă de fapt VIAȚA (BIOS=VIAȚĂ).
Biolog fiind, cu specializare genetică și biologie moleculară, am conștientizat că fiecare om are propria poveste
Cum ai ajuns apoi să scrii cărți pentru copii ?
Mocnea în mine o nemulțumire, o neîmplinire. La un moment dat, aflată în șomaj tehnic – pentru că am lucrat câțiva ani și în cercetare –am căutat cursuri de scriere creativă. Am urmat câteva astfel de cursuri, susținute de diverși traineri. Am scris o primă poveste – „Tobias, elefănțelul colorat”- pe care am trimis-o editurii Aramis și s-a pliat perfect pe unul din proiectele lor.
De ce cărți personalizate și mai ales ce înseamnă acest lucru? Introduci numele copilului în poveste, îl faci personaj principal? Sau scrii o poveste despre ceva ce îi place copilului?
Biolog fiind, cu specializare genetică și biologie moleculară, am conștientizat că fiecare om are propria poveste, scrisă în propriul ADN. Așa a apărut ideea proiectului „Povești personalizate” în iunie 2011. Fiecare poveste este unică 100%! Copilul este personaj principal, cu pasiuni, prieteni, temeri, amintiri. Acum depinde și de ceea ce își dorește părintele/bunicul, cel care îmi cere povestea. Nu merg pe un tipar fix, în care să înlocuiesc numele personajelor și atât. Poate unui copil îi plac avioanele, altuia îi e teamă de ele, etc. Cum spuneam, nu suntem identici.
SUB PERNA LUI MICĂ ȘI ALBĂ, DETECTIVUL
PORTOCALĂ A GĂSIT UN BILET SCRIS FRUMOS, PE O COALĂ ALBASTRĂ: „RAREȘ,NU UITA NICIODATĂ: VISELE SE POT ÎNDEPLINI. BUCURĂ-TE DE COPILĂRIE, DE JOACĂ ŞI DE JOC. CĂLĂTOREŞTE ŞI
ÎNVAŢĂ DE LA APE, VÂNT, FLUTURI, NORI, PLANTE. ÎNDRĂZNEŞTE SĂ CREZI ÎN VISELE, ÎN DORINŢELE TALE.
NU UITA: SĂ IUBEŞTI, SĂ RÂZI, SĂ RÂZI DIN NOU. SĂ ASCULŢI ŞI SĂ ÎNVEŢI.
Să înțeleg că te documentezi mult pentru o carte.. în cât timp scrii o carte? Care e procedura ?Afli detalii de la părinți sau de la cei care vor să cumpere o carte, să le scrii o poveste?
Am scris pentru adulți despre istorie, criptomonede, vapoare și multe alte subiecte pe care sincer nu le stăpânesc. Hahaha! Și da, mă documentez! Durata de scriere variază. Dacă sunt urgențe, o pot scrie în maxim 2 zile. Durează și grafica copertei, unde mă ajută o mamă WAHM. (n.m Work at Home Moms). Dar în general, cam 7-10 zile, mai ales când sunt prinsă cu școala. Procedura este următoarea: părinții sau cei care doresc să ofere o poveste personalizată îmi scriu câteva informații despre copil: nume, pasiuni, prieteni, temeri (poveștile sunt și terapeutice). Dacă doresc și fotografii, pot insera. Cărțile pentru copii au și jocuri gen labirint, unește punctele, colorează imaginile, jocuri de vocabular pentru cei mai mari (6-8 ani).
Prețul unei povești personalizate este 100 lei (grafică, tipar și creație).
Care a fost cel mai tânăr client?
Cei mai tineri clienți au fost gemeni de 2 luni. Mama lor a dorit neapărat să le scrie o poveste, atât timp cât toate informațiile îi erau proaspete. Primesc multe comenzi pentru botez și pentru turtă/moț.
CARTEA GROASĂ A MERS TĂCUTĂ ALĂTURI DE RAREȘ. ACESTA O URMA ÎNDEAPROAPE ȘI PRIVEA PE FURIȘ COPERTA DIN PIELE ROȘIE, ȘI SCRISUL CU LITERE AURII. „SIGUR ESTE O CARTE DE COLECȚIE!”
– RAREȘ, ACELA ESTE SPITALUL CĂRȚILOR. AVEM UN NUMĂR FOARTE MARE DE CĂRȚI BOLNAVE, DAR ATÂT DE VALOROASE, ÎNCÂT ESTE NEVOIE SĂ FIE SALVATE.
– DAR NU SUNT MEDIC!
Scrii povești și pentru adulți?
Da, scriu. Pentru și despre oționant al pensionării.
Care a fost cea mai bizară cerere pentru o carte? Mi-ai zis de cea cu liftul, dar poate mai ai alte exemple.
Copiii mă surprind întotdeauna cu pasiunile lor. Aceea cu liftul a fost woow! Mămica nu găsea nimic despre lift! Așa că am scris despre asta. Emoționante au fost două povești: una despre un băiețel adoptat (în Cipru, unde mi-a spus mama că așa e procedura: fiecare copil adoptat primește o poveste despre asta pentru a nu fi traumatizat), iar cealaltă despre gemeni născuți cu ajutorul unei mame purtătoare, dar nu la noi în țară. Aa.. și a mai fost o cerere de a scrie 100 de întrebări pentru bunici.
Copiilor tăi le scrii povesti?
Au și ei poveștile lor, scrise imediat ce s-au născut. Una dintre ele am folosit-o ca invitație pentru botez. Uneori, îmi pare rău că nu le scriu mai mult.
Pe Claudia și cărțile ei o găsiți pe pagina de Facebook, sau www.claudiagrozalazar.ro și o puteți contacta la claudia.groza@gmail.com.
_________________________
Cu bine, Alexa
Bună ziua, vreau să îmi sciu povestea, să rămână ceva pe lumea acesta dacă eu nu voi mai fi, vreau să îmi scriu trecutul, suferințele, că am luptat în viață casă obtin un loc unde să pot dormi unde să pot avea condițiile în care le pot trăi.
Vreau să îmi scriu poveste.
vă mulțumesc pentru răspuns.