• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme • Păreri • Uncategorized  >  Oferim flori la început de an școlar? De ce?
AlexismePăreriUncategorized

Oferim flori la început de an școlar? De ce?

Alexa Stănescu septembrie 9, 2018 buchete, flori, inceput de an scolar 6 Comments 2616 Views

Oferiți un buchet de flori pentru că așa se face  și pentru că e prima zi de școală? De unde vine acest obicei? E o rămășiță a comunismului ? Deși, și în SUA încă se practică sau în alte țări. Spuneți sincer:

Câți dintre voi faceți acest gest pentru că realmente vreți să oferiți flori unei persoane necunoscute (vezi prima zi de școală)? De ce? Este o garanție că educatoarea va fi drăguță cu copiii dacă primește flori? Și ce fel de flori ? În ziua de azi toți se întrec și nimeni nu mai aduce un buchet simplu de 5 lalele sau flori de câmp. Prin acest aparent simplu gest de a oferi flori creezi o competiție între ce profesori primesc sau nu flori, și ce părinte/ copil aduce cel mai frumos buchet.

Un buchet de flori aduce un zâmbet pe chipul femeii care are grijă de copiii noștri și care uneori îi vede mai multe ore pe zi decât îi vedem noi, părinții?

Ce le spuneți copiilor voștri? De ce să ofere acel buchet de flori unei învățătoare pe care nu a văzut-o niciodată?

Eu nu ofer flori sau cadouri doar pentru că așa se face. Nu văd rostul în a plăti zeci de lei sau chiar sute pentru cine își permite, doar ca să întreținem o cutumă! Asta cred eu că reprezintă. O cutumă.

Îmi place să primesc flori și să ofer atunci când simt că vreau să-i fac o bucurie cuiva drag! A primi flori este un lucru special, și tocmai de aceea nu cred că trebuie să fie un automatism: e 8 martie, primesc flori, e ziua mea primesc flori, se termină anul, primesc flori, începe anul școlar- alte flori. Un festival al florilor, în care educatoarea/ diriginta/ învățătoarea  pleacă acasă cu brațele pline.

ȘI cei care nu duceți flori sau cadouri profesorilor la început de an școlar, vă simțiți vinovați? Credeți că aruncați copilul vostru în vizorul educatoarei / învățătoarei/ dirigintei care va ști de la cine a primit flori și de la cine, nu ?

Puteți citi mai jos mesajul unei prietene care povestește despre vecina ei, profesoară care vine cu brațele încîrcate de flori pe care nu și le dorește.

Vă rog la final să vă gândiți bine la motivul real pentru care oferiți un buchet de flori. S-ar putea să fiți împăcați pentru că ați făcut ce TREBUIE, dar este ceea ce vreți și simțiți ? Căci despre asta ne învățăm și copiii: să facă ceea ce simt, nu ceea ce TREBUIE!

Cu bine, Alexa 

Previous Article Târguri, festivaluri și fapte bune, înainte de începerea grădiniței/ școlii
Next Article Povești personalizate pentru copii și adulți | Cum să scrii o poveste

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

6 Comments

  1. Amy Reply
    septembrie 9, 2018 at 6:48 pm

    Foarte buna intrebarea: de ce oferim flori? Dar cred ca nimeni n-o sa gaseasca un raspuns concret si toti vor raspunde: pentru ca asa se obisnuieste. Problema mea este alta: de ce s-a ajuns in ziua de astazi sa fie concurenta asta, care copil aduce cel mai mare buchet/aranjament floral doamnei la scoala?

    Pe vremea mea, nu-s batrana sau au trecut ceva ani de cand am terminat scoala, se ofereau garoafe sau … incepuse timid moda gerberelor. Nici vorba de trandafiri sau alte flori scumpe! Astazi ma uit si raman uimita cand vad cum cara saracii copii ditamai cosurile cu flori, care sunt convinsa ca te usureaza de ceva bani din portofel. Dar na’, n-au ei nici o vina, parintii au o problema.

    • Alexa Stănescu Reply
      septembrie 9, 2018 at 7:09 pm

      Buna, Amy. Nici eu nu sunt batrana dar la fel cred si eu. Sunt mult prea exagerate buchetele de flori, si cred ca si profesori deja s-au obisnuit sa le primeasca. Nu văd rostaul in a da cuiva pe care nu il stiu daca vorbim de primul an, flori. Ce bine ar fi daca toti am gandi asta si mai ales am face-o.
      Multumesc pentru raspuns

  2. Cristiana Reply
    septembrie 10, 2018 at 9:47 am

    Sunt complet de acord cu ce ai scris. Nu mai locuiesc in tara si nici nu am copii, dar azi incepe scoala si aici si nu am vazut nici macar un copilas cu flori dupa el si inca mi se pare usor ciudat, creierul meu se tot mira :). Cu ce suntem obisnuiti, ca “asa se face”…e foarte greu de schimbat.

    Tot ce duc copilasii in prima zi la scoala de langa mine e un obiect din vacanta lor (bine, nu cand incep primul an) si se aduna intr-o cutie, scoici, agrafe, tot felul. Dar nu e ceva generalizat, e doar un obicei pe care unii il respecta.

    Imi amintesc ca intr-un inceput de an scolar pregatise mama o punguta cu un sapun Duru sau ce o fi fost (poate ca eu sunt mai batrana 🙂 ) si vesnicele flori. Nu stiu cum am sucit si ce am facut ca a cazut sapunul in ghiozdan si a ramas doar cutia in punguta. “Doamna” a sunat-o special pe mama ca sa ii atraga atentia ca i-a trimis cadou o cutie goala. Pana in ziua de azi mi se pare una dintre cele mai triste actiuni ale unui cadru didactic la adresa mea! 🙂 Am fost extrem de revoltata, imi amintesc perfect, desi eram micuta, darmi s-a parut absurd.

    M-am intins prea mult, doream doar sa subliniez ca ai dreptate 1000% 🙂

    • Alexa Stănescu Reply
      septembrie 10, 2018 at 6:28 pm

      Și mie mi-ar plăcea foarte mult ca elevii să fie surpriși plăcut in prima zi de școală. Ar fi asa de frumos daca s-ar implementa caest obicei. COpiii merita aceasta zi să o tina minte cu cele mai frumoase amintiri. In ce tara locuiesti?.

      • Cristiana Reply
        septembrie 10, 2018 at 8:01 pm

        In Spania, Barcelona.

        Intre timp ti-am frunzarit foarte multe articole si ma bucur ca ti-am gasit blogul, scrii tare frumos!

        • Alexa Stănescu Reply
          septembrie 11, 2018 at 9:00 am

          wow!! Nici nu stiu ce să zic, decât multumesc frumos pentru aprecieri si ma bucur că m-ai descoperit. Mai am oameni faini la bloggroll pe prima pagină jos!

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.