Când m-am lăsat de fumat am făcut clasicul bilanț al banilor economisiți de pe urma NEfumatului. Și îmi plăcea că am niște sute de lei în plus în buzunar, care se simțeau, clar. Acum nici nu vreau să mă gândesc ce gaură bugetară aș fi avut dacă aș fi continuat să fumez.
Una dintre primele cele mai grele decizii pe care le-am luat de când am devenit părinte a fost alegerea scaunului auto și tare mi-ar fi plăcut ca cineva să îmi spună ce am să vă spun eu acum vouă.
Faptul că NU trebuie să pun în balanță siguranța copilului în mașină și banii, pentru că un scaun costă în jur de 1500- 2000 de lei, și oamenii ca mine, ca noi, nu au la dispoziție aceștia bani pe lună. Pot cel mult să îi strângă încet încet, din timp.
Am ajuns la concluzia că îți poți permite un scaun mai scump și mai sigur pentru copilul tău dacă renunți la ceva din viața ta și pui deoparte banii. Cel mult 9 luni, să zicem. Cu 150 de lei pe lună puși deoparte se strânge o sumă frumușică pentru un scaun auto sigur. Un pachet de tigari costă cam 17 lei, nu? Un pachet pe zi, înseamnă o economie de 510 lei pe lună! Vă dați seama? În doar 4 luni poți lua un scaun auto de calitate foarte bună și durabil plus alte lucruri utile și mai costisitoare altfel.
Așadar, după ce criterii am ales eu scaunul auto, după vârsta de 6 luni:
- Preț – fiecare își stabileste o limită de preț maximă, dar bine ar fi să fie un minim de 1ooo de lei. Ce este sub nu mi s-au părut deloc sigure. Nu corespundeau testelor de siguranță.
- Să poate fi folosit cât mai mult reaf -facing, adică cu spatele la direcția de mers. Sunt ferm convinsă după toate testele văzute și după legile fizicii, că o frână pusă când copilul stă cu spatele îl va proteja mai ales la zona gâtului încă fragilă până la 4-5 ani.
- Am vrut un scaun pe termen lung dar nici chiar până la 25 kg (adică 7 ani) pentru că se uzează.
În final, vă spun că eu am ales un scaun care s-a potrivit perfect cu nevoile noastre încadrate în bugetul respectiv. Însă dacă cineva mi-ar fi atenționat să pun deoparte niște bani doar pentru asta, probabil că aș fi luat un scaun și mai performant.
Așa că vă invit la un concurs: Premiul este această scoică oferită de Cybex
Este una din cele mai bune scoici din industrie, cu rezultate excelente la testele de siguranță. Este și Airline approved, ceea ce înseamnă că poți să o iei cu tine în avion și să stea bebelușul în scoică. Are LSP – linear side protection, multiple pozitii ale tetierei, crescand astfel odată cu bebelușul, și este parte dintr-un sistem modular, putând funcționa pe aceeași Bază M, cu scaunul din grupa următoare de vârstă, 0/1 – până la 105 cm înălțime, Sirona M2 i-Size.
CONCURS: Din fericire nu mai e nevoie să strângeți bani și puteți câștiga acum această scoică dacă participați la concurs. Voi la ce ați renunța pentru siguranța copilului vostru și cum ați economisi bani pentru un scaun bun? La țigări? La mersul cu taxiul? La o masă în oraș?
Puteți comenta aici și pe pagina de Facebook, Alexisme.
Tragerea la sorți va avea loc pe 1 septembrie, la ora 20, prin random.org. Vă rog lăsați un mail pentru a vă putea contacta, în cazul în care câștigați. Anunț pe Facebook și aici, pe blog, câștigătorul.
Aici poți citi și despre campania inițiată de Alexisme.ro privind siguranța în microbuzele școlare. Dacă vreți să o semnați și să o dați mai departe, ați face un bine unui copil.
Te felicit pentru initiativa, inca mai avem de invatat la capitolul siguranta copiilor in trafic, orice informatie sigur ajuta. Fiecar copil care merge cu masina trebuie protejat, asa ca sunt de parere ca trebuie sa cheltuim suma maxima pe care o avem pentru un scaun. Sunt multe modalitati, noi nu fumam, dar din cand in cand mai comandam mancare acasa, iesirile in oras s-au rarit. Asa ca as renunta la a mai comanda, am gati in casa ceva si asa am reusi sa mai punem bani deoparte. Suntem la al doilea copil, avem scoica de la primul, dar stiu ca exista solutii mai bune si mai sigure.
Sunt gravida si ma gandesc de ceva vreme la ce va trebui sa renunt cand va aparea cel mic. Sigur voi renunta la obiceiul destul de costisitor de a -mi lua in fiecare luna un articol de imbracaminte sau o pereche de incaltari. Chiar daca de obicei caut reduceri, pana la urma suma cheltuita e substantiala. A,cu argumentul sigurantei copilului cred ca imi pot convinge partenerul sa renunte la dulciuri 🙂
Buna ANca,
Cred ca iti pot confirma obiceiul cu haine pentru ca si eu am renuntat la asta in primele luni /un an pt simplul motiv ca nu mai ieseai din casa. SI nu simteai nevoia sa mai cumperi ceva nou, culmea. Ideea e sa incerci inainte sa se nasca sa poti strange banii ca sa nu fie o problema financiara dupa ce apare bebe si dai din colt in colt ca toate-s scumpe. Sigur vei gasi o solutie buna. Eh, sa nu ii iei chiar toate dulciurile sotului,da?:)
As renunta la cumparaturile de haine care de cele mai multe ori sunt compulsive 🙂
Pentru primul copil am facut un efort financiar pentru a lua un scaun cu aprox. criteriile pe care le-ai mentionat si tu si dupa muuulta documentare, chiar un cybex s-a dovedit a fi varianta castigatoare.
Buna! Noi suntem la primul bebe (Doamne, e incredibil cum ti se schimba universul cand apare o fiinta neajutorata in viata ta!) si evitam sa il luam cu masina pe cat posibil, scoica de la carucior nu ne coafeaza prea mult si o folosim doar cand este impetuos necesar (mers la doctor, in principiu). La capitolul renuntari sunt multe de enumerat si nu as renuta, ci am renuntat: haine, incaltaminte, iesiri in oras, cumparaturi hoatice, adica evitatul mersului in malluri si hypermarketuri. Mai exista si piata la o adica! Iar sotul, pe langa acestea, a rarit mersul la pescuit! Pana cand se va umple pusculita si se vor indesi calatoriile, va doresc sa aveti cei mai in siguranta copii!
Asa este. In momentul in care apare pe lume copilasul, iti dai seama cata resposnsabilitate ai si cat de mult iti doresti sa il protejezi. Practic, totul inseamna un pericol pentru el, așa credem noi parintii. Treptat insa trebuie sa le lasam acea libertate si sa nu exageram cu protejarea lor pt ca riscam sa le fie lor greu sa se adapteze.
Chiar dacă avem doar un copil de 7 luni, am început să deprindem obiceiul sănătos de a renunța la lucruri sau deprinderi nesănătoase atunci când vine vorba de a economisi pentru cel mai mic membru al familiei. Așadar, mâncăm mai des acasă decât în oraș, am ales un abonament mai ieftin la telefonie, cu aproape aceleași servicii, analizăm foarte bine ofertele înainte de a lua ceva de care avem nevoie și ne gândim de mai multe ori înainte să cumpărăm un lucru (de multe ori s-a dovedit că nu ne-ar fi fost de folos). În rest, încercăm să nu ne complicăm. Ne bucurăm toți trei de lucrurile simple, dar esențiale. 🙂
Este uimitor cum un copil așa de mic ne învață atât de multe lucruri!Sănătate și înțelepciune vă doresc!
Pentru a strânge banii, am inceput sa pun in balanța cumpărăturile de lucruri mai putin urgente si cu folosinta intarziata (tot felul de accesorii pentru statia de inginer, masina munca, pentru a fi acolo). Un scaun de masina sigur si testat este de neînlocuit.
Am renuntat sa mai cumpăr decorațiuni interioare. Când apare un copil in casa, acestea devin inutile si periculoase. Rafturile la indemana lui bebe, umplute cu tot felul de vaze si suporturi, au fost înlocuite cu o paradă a jucariilor.
Concursul s-a încheiat. Random.org a decis ca Alin Barlean e castigatorul scaunului auto Cybex. Felicitari!
Multumesc mult! E primul lucru castigat! Ma bucur cu atat mai mult cu cat este ceva necesar si sigur!
Nimic nu e intamplator. Să vă fie de folos! Multumesc pentru participare, Alin.