De vreo 2 luni eu și soțul ne tot facem planuri ce să facem cu banii pe care NU îi plătitm în august la grădiniță pentru că e închisă. Nu sunt o avere dar ne mai ajută să luăm o gură de aer, mai plătim o cazare, un RCA, o rovignetă, vorba aia, știm cu toții cum vin facturile pe nepusă masă uneori.
După lungi dezbateri am decis să facem cel mai responsabil lucru. Să luăm lemne pentru iarnă, ca să nu plătim în noiembrie enorm pe ele. Și așa prețul se dublase deja acum față de toamna trecută (650 de lei față de 450 lei/ piciorul de lemne, adică o cantitate numai bună ca să trecem de iarnă cu bine).
Am comandat lemnele, le-am plătit, fericiți totuși că am scăpat de o grijă. Hai că suntem responsabili, noi și furnica din baladă!
A doua zi, mergând acasă, primesc mesaj de la directoarea grădiniței: Dragi părinți. Vă rugăm să nu uitați că ȘI luna august se plătește grădinița, chiar dacă e închisă. Scrie și în contract.
Să leșin și alta nu. Tocmai dădusem banii pe grădiniță, iar bugetul lunar nu îmi acoperea această gaură financiară. În primă fază m-am enervat, dar nu știam dacă pe mine ar trebui să fiu nervoasă pentru că am semnat contractul ( ce naiba a fost în mintea mea!) sau pe conducerea grădiniței pentru că nu mi se pare firesc să ceară bani pe o lună în care nu asigură nimic.
Îmi amintesc totuși că am avut întrebări legate de faptul că o grădiniță privată este închisă.. E un non sens pentru mine. De aceea plătesc, ca să pot duce copilul acolo, cât timp muncesc vara. Dar am trecut peste, încercând să ne descurcăm cu ture imposibile pentru amândoi părinții, ca să putem sta cu D. acasă și uneori chiar să îl luăm cu noi la serviciu.
Revenind la plată grădiniței pe perioada vacanței..
Pot să înțeleg că și educatorii și personalul grădiniței au dreptul la concediu plătit, ca noi toți, dar, cred că este treaba conducerii cum își gestionează banii. Să îmi ceară mai mulți bani în timpul anului, în așa fel încât să poată acoperi și salariile din august cât timp e închisă grădinița. Dar să plătesc aceiași bani, fără ca măcar mâncarea să fie scoasă din calcul mi se pare total aiurea. Poate sunt eu mai deosebită și nu înțeleg conceptul grădiniței private?
Am sunat directoarea și i-am vorbit pe un ton calm și curios, pentru că am decis să nu încep discuția cu mâna în șold, plus că deja semnasem de un an contractul. Mi-a zis că la început de an (acum vreo 2 ani căci eu nu eram atunci în schemă, a întrebat părinții dacă vor să plătească mai mult pe lună sau să plătească mai puțin lunar dar suma întreagă și în august cât e închisă grădinița.
Iar părinții se pare că au ales varianta necâștigătoare și de neînțeles pentru mine.
Ba mai mult, directoarea mi-a spus că ea ar ține deschis și în august, dar abia dacă vin 5 copii și în iulie, pentru că părinții preferă să îi ducă în vacanțe, concedii, sau la bunici, deși plătesc toată luna grădinița. (obligați, firește)
Orice calcule și socoteli ai avea, cum să ți se pară mai normal să plătești o lună întreagă un serviciul de care nu beneficiezi? Pentru că da, vrem sau nu să credem asta, grădinița asta este: un serviciu pe care îl plătești pentru copii, unde învață, mănâncă și dorm. Subliniez că nu e un loc unde îl lași ca să scapi de el. E locul în care învață să intre în societate, să fie om, responsabil, să aibă prieteni, să se certe, să iubească, să descopere lumea.
Am mai cercetat apoi pe la prietene, care au copii la grădinițe private cum stă treaba și observ o practică generalizată:
- Unii o numesc taxă de păstrare a locului (?!)
- Alții plătesc mai puțin în luna când e închisă grădinița, dar tot plătesc
- Alții NU au grădinița închisă deloc vara
- Alți părinți nu plătesc de exemplu, dacă lipsește copilul mai mult de 2 săptămâni (ceea ce chiar mi se pare firesc).
La grădinița copiilor voștri cum e? Se închide vara?
Plătiți și luna în care nu se duce copilul la grădiniță? Și mai ales, ce soluții ați găsit ca să rezolvați situația?
Presimt că urmează o ședință cu părinții, prima pe care o voi convoca eu însămi pentru a încerca să înțeleg logica părinților. trebuie să fiu zen:)
Leave a Reply