• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  De ce nu avem încă o bancă de lapte matern funcţională, în România
Alexisme

De ce nu avem încă o bancă de lapte matern funcţională, în România

Alexa Stănescu august 1, 2017 Leave a Comment 739 Views

E greu să vorbesc despre alăptat în faţa voastră, a celor care nu mă cunosc, sau din contră, mă văd zilnic sau mă ştiu de când eram mică. Însă îmi pot deschide inima şi pot lăsa jena la o parte pentru un astfel de subiect tabu, chiar şi în presă.

Este atât de important să cunoaştem necesitatea alăptării nou născuţilor, mai ales în primele 6 luni, aşa cum recomandă OMS. Ţin să precizez că deşi nu pare la prima vedere, articolul nu este doar pentru părinţi sau doar pentru mame. Dacă aveţi răbdare, veţi vedea de ce, şi cum aţi putea ajuta bebeluşi născuţi prematur, să primească lapte matern.

Este Săptămâna Mondială a Alăptatului (despre care recunosc că am mai difuzat ştiri, dar până să devin mamă nu am înţeles realmente cât de importantă este). Aş putea să vă dau sfaturi de la un consultant în alăptare, as putea sa vorbesc despre beneficiile alăptatului şi laptelui matern, despre petiţia online privind alăptatul în public sau despre controversa: până la ce vârstă îţi alăptezi copilul. Toate acestea însă, le puteţi găsi uşor şi pe internet şi vă puteţi forma singuri o opinie.

Vreau să vă povestesc despre un proiect tare drag mie, şi despre care mi-aş fi dorit să scriu de mult, ca fiind realizat deja.. însă nu este cazul pentru că, nu-i aşa, trăim în România.

Vă povestesc despre proiectul primei bănci de lapte matern din România. E tot despre alăptare, în esenţă, de fapt despre importanţa laptelui matern, fie că provine de la altă mamă.

Înainte să vă spun cum a început totul, şi ce scop are, să ştiţi că Direcţia de Sănătate Publică aruncă actele şi responsabilitatea avizului final în curtea ministerului Sănătăţii, şi zeci de bebeluşi născuţi cu probleme sau prematuri pierd ocazia de a fi hrăniţi cu lapte matern, încă nişte luni de acum înainte.

 CUM AM AFLAT DE PROIECTUL BANCA DE LAPTE MATERN

În urmă cu aproape 3 ani, după ce am născut, D. mânca suficient lapte, însă mereu mai aveam în plus, aşa că puneam deoparte pentru zile negre (aşa îmi spuneau prietenele mame:). În recipiente speciale, luate din comerţ, pui laptele scos cu pompa de muls şi apoi îl pui la congelator cu o etichetă pe care notezi neapărat cantitatea şi data.

Laptele matern poate sta la congelator timp de 6 luni până să îşi  piardă proprietăţile “miraculoase”, aş zice.

Am citit în acea perioadă despre proiectul celor de la Inima Copiilor: prima bancă de lapte matern din România. Tot Inima Copiilor a ridicat o secţie de nou născuţi ultra modernă la Marie Curie, în frunte cu seful sectei de nou nascuti a spitalului, dr. Cârstoveanu, (despre care am scris aici) asa că am deplină încredere în ei că vor reuşi.

Fără Enona şi Eugenia proiectul nu ar exista. Enona este cea care s-a documentat despre tot ce înseamnă şi implică banca de lapte matern: proceduri de păstrare, congelare şi sterilizare a laptelui, achizitii, inventar, tot. Iar Eugenia este consultantul în alăptare care a venit cu această idee, într-o zi, din întâmplare.

EUGENIA, POSIBIL VOLUNTAR

Totul a început la deschiderea secţiei de  terapie intensivă nou născuţi Marie Curie, cândva, prin 2014.

Eugenia s-a oferit voluntar să ajute proaspetele mame şi să le încurajeze pentru a le oferi lapte matern copiilor lor, sau să le răspundă milioanelor de întrebări pe care o mamă le are după ce se trezeşte cu un copil în braţe.

Într-o zi, a descoperit că o mamă internată pe secţia de nou născuţi a scos 300 ml de lapte cu pompa. Atunci s-a gândit: “ aş putea hrăni o întreagă secţie, în special pe cei născuţi prematur”, aşa că i-a povestit ideea ei sefului sectiei de nou nascuti a spitalului Marie Curie, medicul Cârstoveanu, care nici nu a stat pe gânduri: “Pai, intereseaza-te ce presupune o banca asta de lapte matern şi să-i dăm drumul”, a spus el cu un ton ferm.

Eugenia si Enona s-au pus pe treabă şi au descoperit că doar în Europa există 210 bănci de lapte matern, în unele ţări chiar mai mult de una, iar în România, nici una.

Le-au vizitat pe cele mai apropiate: cele din Sofia (vecinii bulgari au banca de lapte matern din 89, făcută la iniţiativa unui medic neonatolog) Madrid, Torino. Ba chiar în Italia există legislaţie care cuprinde toată documentaţia necesară pentru a deschide aşa ceva. Însă în România, fetele au luat-o de la zero, şi fiind proiect privat fără implicarea ministerului, aveau nevoie de bani. Au cerut sponsorizări şi ajutor de la posibile donatoare, sau părinţi, care ar înţelege mai bine cât de important e laptele matern.

Aşa am aflat şi eu în 2014 de proiect. Am şi pus mâna pe telefon, am sunat-o pe Enona să îi spun că vreau să donez lapte pentru bebeluşi. Însă proiectul abia era pus hârtie şi fetele aveau nevoie de bani pentru a susţine cel puţin un an banca de lapte. De 70.000 euro, după calculele lor.  Au găsit sponsorizări din fericire, cam jumătate din bani, restul au venit de la oameni ca mine şi ca tine, cititorule, pentru care Inima Copilului îţi mulţumeşte, acum şi prin intermediul meu.

Găsiţi aici date despre cât costă fiecare recipient şi măsuţă cumpărată, pentru că aşa se face la proiectele private, transparenţă totală.

În toată ţările civilizate, costurile acestor bănci de lapte matern sunt suportate de instituţii ale statului: de la ministere până la primării.

Trei ani mai târziu şi banca de lapte matern din România încă nu e funcţională, deşi e complet utilată şi dotată cu sterilizatoare, congelatoare, spaţii pentru procesarea laptelui matern, pompe de muls şi alte accesorii.

De ce nu e funcţională? Din cauza birocraţiei, aţi ghicit. Pentru că mai au nevoie un ultim aviz de la DSP.  « Nu putem aviza asa ceva, să o facă ministerul pe barba lui”, li s-a spus, şi uite aşa, au aruncat iar pisica moartă în ograda vecinului ca să se spele pe mâini.

Nu trebuie să vă spun cât de impecabil arată totul, nu pot difuza imagini pentru că la data la care am fost eu ultima oară erau încă în lucru multe. Însă, imaginaţi-vă că totul e la un standard de hotel, sau clinică privată. Banca de lapte matern este o sală împărţită în două de o uşă glisantă de sticlă, pe care fetele vor să scrie numele mamelor donatoare. Un gest de mulţumire.

La început se va pierde mult lapte pentru teste, până să ajungă la o formulă perfectă de functionare.

CUM SE POATE DONA LAPTE MATERN? SE POATE RECOLTA ŞI ACASĂ?

CONDIŢII:

Da, mamele pot recolta surplusul de lapte la ele acasă, dar în anumite condiţii de maximă igienă şi nu numai. Mai întâi, posibilele doritoare trebuie să vină aici, la banca de lapte matern, pentru a da un interviu. Consultantul în alăptare, Eugenia este cea care va discuta cu mamele, şi le va pune o serie de întrebări, despre sănătatea lor, dar le şi oferă informaţii  utile legate de modul în care trebuie să colecteze, depoziteze şi transporte laptele. Laptele trebuie să ajungă la bancă pentru teste în cel mult 2 săptămâni de la data recoltării.

La final, mamelor li se ia şi o probă de sânge, şi pleacă apoi acasă cu toate accesoriile necesare pentru a dona lapte: pungi, etichete, masca, bonetă, mănuşi, sterilizator, ladă frigorifică, etc.

Teste se vor face din 3 în 3 zile pe mostrele de lapte primite, apoi, mai rar: la o săptămână, 2 şi o dată pe lună. În general, dacă după 3 teste laptele este în regulă, mama donatoare este considerată de încredere. Chiar şi aşa, testele se vor face, dar mai rar.

Însă multe donatoare vor fi  mamele de pe secţia de nou născuţi prematur, pentru că bebeluşii lor beau foarte puţin lapte si atunci e păcat să se irosească. Avantajul e că nu se mai congelează acest lapte. Doar se testează şi apoi, se pasteurizează.

Dacă aveţi intrebări găsiţi aici toate răspunsurile privind alimentatia sau medicamentaţia donatoarelor.

TRASEUL LAPTELUI, CINE IL PRIMEŞTE ŞI DE CE E IMPORTANT 

Dacă poza vă năuceşte, vă explic pe scurt: 

  • Laptele matern venit de la mame donatoare este testat, apoi este fie pus in recipiente si dus direct pe secţie, fie congelat în locuri speciale, la -25 grade, pt că se păstrează mult mai bine grăsimile. Procedura de decongelare este şi ea mai complicată. Consistenţa acestui lapte diferă de a celui de vacă.
  • Laptele crud şi testat poate fi folosit doar în aceeaşi zi în care e trimis pe secţie bebeluşilor. Laptele matern nu mai este bun după 2 ore la temperatura camerei.
  • Cine sunt beneficiarii: Laptele matern este dat bebeluşilor  născuţi prematur care nu pot suge încă, dar pot bea cu biberoane speciale, bebeluşi cu greutate foarte mică sau cu probleme digestive sau neurologice. Nu încep o campanie prin care să denigrez laptele praf, căci şi acesta se va prepara în continuare şi în maternitatea de la Marie Curie. Însă, laptele matern trebuie să fie prioritar pentru hrănirea bebeluşilor.

TREBUIE SĂ NE DESCHIDEM MINTEA 

În final, vă mai spun doar atât: îmi doresc ca eforturile fetelor şi echipei lor să nu fie în zadar, ministerul să dea undă verde primei bănci de lapte matern din România. Mai rămâne să donaţi bani dacă şi voi credeţi că e nevoie de această bancă (aşa cum vă spuneam la început, iată că nu trebuie să fii mamă sau părinte ca să ajuţi).

Şi mai e nevoie de ceva: de ACCEPTARE. Deocamdată nu se ştie nici cum vor reacţiona părintii ai căror copii ar urma să primească laptele altei mame. În teorie, 95% spun că ar accepta, însă practic nu se ştie care va fi situaţia, dacă vor semna formularele de consimţământ prin care accepta ca micuţul să primească lapte de la o altă mamă.

TU ai dona lapte matern pentru bebeluşii care au nevoie?

TU ai accepta să primească copilul tău lapte de la o altă mamă, dacă ştii că este vital pentru el ?

Previous Article Copile, te aşteaptă o viaţă palpitantă cu mine!
Next Article Uneori e bine să-ți mai încalci principiile

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Despre vacante, altfel: Ce își va aminti copilul despre tine, mamă?

    august 1, 2022
  • Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare? 

    iulie 8, 2022
  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită?

    iunie 13, 2022

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023
  • Lansări de cărți pentru copii și programul Bookfest 2023 mai 23, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.