• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  De ce nu avem încă o bancă de lapte matern funcţională, în România
Alexisme

De ce nu avem încă o bancă de lapte matern funcţională, în România

Alexa Stănescu august 1, 2017 Leave a Comment 686 Views

E greu să vorbesc despre alăptat în faţa voastră, a celor care nu mă cunosc, sau din contră, mă văd zilnic sau mă ştiu de când eram mică. Însă îmi pot deschide inima şi pot lăsa jena la o parte pentru un astfel de subiect tabu, chiar şi în presă.

Este atât de important să cunoaştem necesitatea alăptării nou născuţilor, mai ales în primele 6 luni, aşa cum recomandă OMS. Ţin să precizez că deşi nu pare la prima vedere, articolul nu este doar pentru părinţi sau doar pentru mame. Dacă aveţi răbdare, veţi vedea de ce, şi cum aţi putea ajuta bebeluşi născuţi prematur, să primească lapte matern.

Este Săptămâna Mondială a Alăptatului (despre care recunosc că am mai difuzat ştiri, dar până să devin mamă nu am înţeles realmente cât de importantă este). Aş putea să vă dau sfaturi de la un consultant în alăptare, as putea sa vorbesc despre beneficiile alăptatului şi laptelui matern, despre petiţia online privind alăptatul în public sau despre controversa: până la ce vârstă îţi alăptezi copilul. Toate acestea însă, le puteţi găsi uşor şi pe internet şi vă puteţi forma singuri o opinie.

Vreau să vă povestesc despre un proiect tare drag mie, şi despre care mi-aş fi dorit să scriu de mult, ca fiind realizat deja.. însă nu este cazul pentru că, nu-i aşa, trăim în România.

Vă povestesc despre proiectul primei bănci de lapte matern din România. E tot despre alăptare, în esenţă, de fapt despre importanţa laptelui matern, fie că provine de la altă mamă.

Înainte să vă spun cum a început totul, şi ce scop are, să ştiţi că Direcţia de Sănătate Publică aruncă actele şi responsabilitatea avizului final în curtea ministerului Sănătăţii, şi zeci de bebeluşi născuţi cu probleme sau prematuri pierd ocazia de a fi hrăniţi cu lapte matern, încă nişte luni de acum înainte.

 CUM AM AFLAT DE PROIECTUL BANCA DE LAPTE MATERN

În urmă cu aproape 3 ani, după ce am născut, D. mânca suficient lapte, însă mereu mai aveam în plus, aşa că puneam deoparte pentru zile negre (aşa îmi spuneau prietenele mame:). În recipiente speciale, luate din comerţ, pui laptele scos cu pompa de muls şi apoi îl pui la congelator cu o etichetă pe care notezi neapărat cantitatea şi data.

Laptele matern poate sta la congelator timp de 6 luni până să îşi  piardă proprietăţile “miraculoase”, aş zice.

Am citit în acea perioadă despre proiectul celor de la Inima Copiilor: prima bancă de lapte matern din România. Tot Inima Copiilor a ridicat o secţie de nou născuţi ultra modernă la Marie Curie, în frunte cu seful sectei de nou nascuti a spitalului, dr. Cârstoveanu, (despre care am scris aici) asa că am deplină încredere în ei că vor reuşi.

Fără Enona şi Eugenia proiectul nu ar exista. Enona este cea care s-a documentat despre tot ce înseamnă şi implică banca de lapte matern: proceduri de păstrare, congelare şi sterilizare a laptelui, achizitii, inventar, tot. Iar Eugenia este consultantul în alăptare care a venit cu această idee, într-o zi, din întâmplare.

EUGENIA, POSIBIL VOLUNTAR

Totul a început la deschiderea secţiei de  terapie intensivă nou născuţi Marie Curie, cândva, prin 2014.

Eugenia s-a oferit voluntar să ajute proaspetele mame şi să le încurajeze pentru a le oferi lapte matern copiilor lor, sau să le răspundă milioanelor de întrebări pe care o mamă le are după ce se trezeşte cu un copil în braţe.

Într-o zi, a descoperit că o mamă internată pe secţia de nou născuţi a scos 300 ml de lapte cu pompa. Atunci s-a gândit: “ aş putea hrăni o întreagă secţie, în special pe cei născuţi prematur”, aşa că i-a povestit ideea ei sefului sectiei de nou nascuti a spitalului Marie Curie, medicul Cârstoveanu, care nici nu a stat pe gânduri: “Pai, intereseaza-te ce presupune o banca asta de lapte matern şi să-i dăm drumul”, a spus el cu un ton ferm.

Eugenia si Enona s-au pus pe treabă şi au descoperit că doar în Europa există 210 bănci de lapte matern, în unele ţări chiar mai mult de una, iar în România, nici una.

Le-au vizitat pe cele mai apropiate: cele din Sofia (vecinii bulgari au banca de lapte matern din 89, făcută la iniţiativa unui medic neonatolog) Madrid, Torino. Ba chiar în Italia există legislaţie care cuprinde toată documentaţia necesară pentru a deschide aşa ceva. Însă în România, fetele au luat-o de la zero, şi fiind proiect privat fără implicarea ministerului, aveau nevoie de bani. Au cerut sponsorizări şi ajutor de la posibile donatoare, sau părinţi, care ar înţelege mai bine cât de important e laptele matern.

Aşa am aflat şi eu în 2014 de proiect. Am şi pus mâna pe telefon, am sunat-o pe Enona să îi spun că vreau să donez lapte pentru bebeluşi. Însă proiectul abia era pus hârtie şi fetele aveau nevoie de bani pentru a susţine cel puţin un an banca de lapte. De 70.000 euro, după calculele lor.  Au găsit sponsorizări din fericire, cam jumătate din bani, restul au venit de la oameni ca mine şi ca tine, cititorule, pentru care Inima Copilului îţi mulţumeşte, acum şi prin intermediul meu.

Găsiţi aici date despre cât costă fiecare recipient şi măsuţă cumpărată, pentru că aşa se face la proiectele private, transparenţă totală.

În toată ţările civilizate, costurile acestor bănci de lapte matern sunt suportate de instituţii ale statului: de la ministere până la primării.

Trei ani mai târziu şi banca de lapte matern din România încă nu e funcţională, deşi e complet utilată şi dotată cu sterilizatoare, congelatoare, spaţii pentru procesarea laptelui matern, pompe de muls şi alte accesorii.

De ce nu e funcţională? Din cauza birocraţiei, aţi ghicit. Pentru că mai au nevoie un ultim aviz de la DSP.  « Nu putem aviza asa ceva, să o facă ministerul pe barba lui”, li s-a spus, şi uite aşa, au aruncat iar pisica moartă în ograda vecinului ca să se spele pe mâini.

Nu trebuie să vă spun cât de impecabil arată totul, nu pot difuza imagini pentru că la data la care am fost eu ultima oară erau încă în lucru multe. Însă, imaginaţi-vă că totul e la un standard de hotel, sau clinică privată. Banca de lapte matern este o sală împărţită în două de o uşă glisantă de sticlă, pe care fetele vor să scrie numele mamelor donatoare. Un gest de mulţumire.

La început se va pierde mult lapte pentru teste, până să ajungă la o formulă perfectă de functionare.

CUM SE POATE DONA LAPTE MATERN? SE POATE RECOLTA ŞI ACASĂ?

CONDIŢII:

Da, mamele pot recolta surplusul de lapte la ele acasă, dar în anumite condiţii de maximă igienă şi nu numai. Mai întâi, posibilele doritoare trebuie să vină aici, la banca de lapte matern, pentru a da un interviu. Consultantul în alăptare, Eugenia este cea care va discuta cu mamele, şi le va pune o serie de întrebări, despre sănătatea lor, dar le şi oferă informaţii  utile legate de modul în care trebuie să colecteze, depoziteze şi transporte laptele. Laptele trebuie să ajungă la bancă pentru teste în cel mult 2 săptămâni de la data recoltării.

La final, mamelor li se ia şi o probă de sânge, şi pleacă apoi acasă cu toate accesoriile necesare pentru a dona lapte: pungi, etichete, masca, bonetă, mănuşi, sterilizator, ladă frigorifică, etc.

Teste se vor face din 3 în 3 zile pe mostrele de lapte primite, apoi, mai rar: la o săptămână, 2 şi o dată pe lună. În general, dacă după 3 teste laptele este în regulă, mama donatoare este considerată de încredere. Chiar şi aşa, testele se vor face, dar mai rar.

Însă multe donatoare vor fi  mamele de pe secţia de nou născuţi prematur, pentru că bebeluşii lor beau foarte puţin lapte si atunci e păcat să se irosească. Avantajul e că nu se mai congelează acest lapte. Doar se testează şi apoi, se pasteurizează.

Dacă aveţi intrebări găsiţi aici toate răspunsurile privind alimentatia sau medicamentaţia donatoarelor.

TRASEUL LAPTELUI, CINE IL PRIMEŞTE ŞI DE CE E IMPORTANT 

Dacă poza vă năuceşte, vă explic pe scurt: 

  • Laptele matern venit de la mame donatoare este testat, apoi este fie pus in recipiente si dus direct pe secţie, fie congelat în locuri speciale, la -25 grade, pt că se păstrează mult mai bine grăsimile. Procedura de decongelare este şi ea mai complicată. Consistenţa acestui lapte diferă de a celui de vacă.
  • Laptele crud şi testat poate fi folosit doar în aceeaşi zi în care e trimis pe secţie bebeluşilor. Laptele matern nu mai este bun după 2 ore la temperatura camerei.
  • Cine sunt beneficiarii: Laptele matern este dat bebeluşilor  născuţi prematur care nu pot suge încă, dar pot bea cu biberoane speciale, bebeluşi cu greutate foarte mică sau cu probleme digestive sau neurologice. Nu încep o campanie prin care să denigrez laptele praf, căci şi acesta se va prepara în continuare şi în maternitatea de la Marie Curie. Însă, laptele matern trebuie să fie prioritar pentru hrănirea bebeluşilor.

TREBUIE SĂ NE DESCHIDEM MINTEA 

În final, vă mai spun doar atât: îmi doresc ca eforturile fetelor şi echipei lor să nu fie în zadar, ministerul să dea undă verde primei bănci de lapte matern din România. Mai rămâne să donaţi bani dacă şi voi credeţi că e nevoie de această bancă (aşa cum vă spuneam la început, iată că nu trebuie să fii mamă sau părinte ca să ajuţi).

Şi mai e nevoie de ceva: de ACCEPTARE. Deocamdată nu se ştie nici cum vor reacţiona părintii ai căror copii ar urma să primească laptele altei mame. În teorie, 95% spun că ar accepta, însă practic nu se ştie care va fi situaţia, dacă vor semna formularele de consimţământ prin care accepta ca micuţul să primească lapte de la o altă mamă.

TU ai dona lapte matern pentru bebeluşii care au nevoie?

TU ai accepta să primească copilul tău lapte de la o altă mamă, dacă ştii că este vital pentru el ?

Previous Article Copile, te aşteaptă o viaţă palpitantă cu mine!
Next Article Uneori e bine să-ți mai încalci principiile

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Despre vacante, altfel: Ce își va aminti copilul despre tine, mamă?

    august 1, 2022
  • Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare? 

    iulie 8, 2022
  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită?

    iunie 13, 2022

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.