E greu să vorbesc despre alăptat în faţa voastră, a celor care nu mă cunosc, sau din contră, mă văd zilnic sau mă ştiu de când eram mică. Însă îmi pot deschide inima şi pot lăsa jena la o parte pentru un astfel de subiect tabu, chiar şi în presă.
Este atât de important să cunoaştem necesitatea alăptării nou născuţilor, mai ales în primele 6 luni, aşa cum recomandă OMS. Ţin să precizez că deşi nu pare la prima vedere, articolul nu este doar pentru părinţi sau doar pentru mame. Dacă aveţi răbdare, veţi vedea de ce, şi cum aţi putea ajuta bebeluşi născuţi prematur, să primească lapte matern.
Este Săptămâna Mondială a Alăptatului (despre care recunosc că am mai difuzat ştiri, dar până să devin mamă nu am înţeles realmente cât de importantă este). Aş putea să vă dau sfaturi de la un consultant în alăptare, as putea sa vorbesc despre beneficiile alăptatului şi laptelui matern, despre petiţia online privind alăptatul în public sau despre controversa: până la ce vârstă îţi alăptezi copilul. Toate acestea însă, le puteţi găsi uşor şi pe internet şi vă puteţi forma singuri o opinie.
Vreau să vă povestesc despre un proiect tare drag mie, şi despre care mi-aş fi dorit să scriu de mult, ca fiind realizat deja.. însă nu este cazul pentru că, nu-i aşa, trăim în România.
Vă povestesc despre proiectul primei bănci de lapte matern din România. E tot despre alăptare, în esenţă, de fapt despre importanţa laptelui matern, fie că provine de la altă mamă.
Înainte să vă spun cum a început totul, şi ce scop are, să ştiţi că Direcţia de Sănătate Publică aruncă actele şi responsabilitatea avizului final în curtea ministerului Sănătăţii, şi zeci de bebeluşi născuţi cu probleme sau prematuri pierd ocazia de a fi hrăniţi cu lapte matern, încă nişte luni de acum înainte.
CUM AM AFLAT DE PROIECTUL BANCA DE LAPTE MATERN
În urmă cu aproape 3 ani, după ce am născut, D. mânca suficient lapte, însă mereu mai aveam în plus, aşa că puneam deoparte pentru zile negre (aşa îmi spuneau prietenele mame:). În recipiente speciale, luate din comerţ, pui laptele scos cu pompa de muls şi apoi îl pui la congelator cu o etichetă pe care notezi neapărat cantitatea şi data.
Laptele matern poate sta la congelator timp de 6 luni până să îşi piardă proprietăţile “miraculoase”, aş zice.
Am citit în acea perioadă despre proiectul celor de la Inima Copiilor: prima bancă de lapte matern din România. Tot Inima Copiilor a ridicat o secţie de nou născuţi ultra modernă la Marie Curie, în frunte cu seful sectei de nou nascuti a spitalului, dr. Cârstoveanu, (despre care am scris aici) asa că am deplină încredere în ei că vor reuşi.
Fără Enona şi Eugenia proiectul nu ar exista. Enona este cea care s-a documentat despre tot ce înseamnă şi implică banca de lapte matern: proceduri de păstrare, congelare şi sterilizare a laptelui, achizitii, inventar, tot. Iar Eugenia este consultantul în alăptare care a venit cu această idee, într-o zi, din întâmplare.
EUGENIA, POSIBIL VOLUNTAR
Totul a început la deschiderea secţiei de terapie intensivă nou născuţi Marie Curie, cândva, prin 2014.
Eugenia s-a oferit voluntar să ajute proaspetele mame şi să le încurajeze pentru a le oferi lapte matern copiilor lor, sau să le răspundă milioanelor de întrebări pe care o mamă le are după ce se trezeşte cu un copil în braţe.
Într-o zi, a descoperit că o mamă internată pe secţia de nou născuţi a scos 300 ml de lapte cu pompa. Atunci s-a gândit: “ aş putea hrăni o întreagă secţie, în special pe cei născuţi prematur”, aşa că i-a povestit ideea ei sefului sectiei de nou nascuti a spitalului Marie Curie, medicul Cârstoveanu, care nici nu a stat pe gânduri: “Pai, intereseaza-te ce presupune o banca asta de lapte matern şi să-i dăm drumul”, a spus el cu un ton ferm.
Eugenia si Enona s-au pus pe treabă şi au descoperit că doar în Europa există 210 bănci de lapte matern, în unele ţări chiar mai mult de una, iar în România, nici una.
Le-au vizitat pe cele mai apropiate: cele din Sofia (vecinii bulgari au banca de lapte matern din 89, făcută la iniţiativa unui medic neonatolog) Madrid, Torino. Ba chiar în Italia există legislaţie care cuprinde toată documentaţia necesară pentru a deschide aşa ceva. Însă în România, fetele au luat-o de la zero, şi fiind proiect privat fără implicarea ministerului, aveau nevoie de bani. Au cerut sponsorizări şi ajutor de la posibile donatoare, sau părinţi, care ar înţelege mai bine cât de important e laptele matern.
Aşa am aflat şi eu în 2014 de proiect. Am şi pus mâna pe telefon, am sunat-o pe Enona să îi spun că vreau să donez lapte pentru bebeluşi. Însă proiectul abia era pus hârtie şi fetele aveau nevoie de bani pentru a susţine cel puţin un an banca de lapte. De 70.000 euro, după calculele lor. Au găsit sponsorizări din fericire, cam jumătate din bani, restul au venit de la oameni ca mine şi ca tine, cititorule, pentru care Inima Copilului îţi mulţumeşte, acum şi prin intermediul meu.
Găsiţi aici date despre cât costă fiecare recipient şi măsuţă cumpărată, pentru că aşa se face la proiectele private, transparenţă totală.
În toată ţările civilizate, costurile acestor bănci de lapte matern sunt suportate de instituţii ale statului: de la ministere până la primării.
Trei ani mai târziu şi banca de lapte matern din România încă nu e funcţională, deşi e complet utilată şi dotată cu sterilizatoare, congelatoare, spaţii pentru procesarea laptelui matern, pompe de muls şi alte accesorii.
De ce nu e funcţională? Din cauza birocraţiei, aţi ghicit. Pentru că mai au nevoie un ultim aviz de la DSP. « Nu putem aviza asa ceva, să o facă ministerul pe barba lui”, li s-a spus, şi uite aşa, au aruncat iar pisica moartă în ograda vecinului ca să se spele pe mâini.
Nu trebuie să vă spun cât de impecabil arată totul, nu pot difuza imagini pentru că la data la care am fost eu ultima oară erau încă în lucru multe. Însă, imaginaţi-vă că totul e la un standard de hotel, sau clinică privată. Banca de lapte matern este o sală împărţită în două de o uşă glisantă de sticlă, pe care fetele vor să scrie numele mamelor donatoare. Un gest de mulţumire.
La început se va pierde mult lapte pentru teste, până să ajungă la o formulă perfectă de functionare.
CUM SE POATE DONA LAPTE MATERN? SE POATE RECOLTA ŞI ACASĂ?
CONDIŢII:
Da, mamele pot recolta surplusul de lapte la ele acasă, dar în anumite condiţii de maximă igienă şi nu numai. Mai întâi, posibilele doritoare trebuie să vină aici, la banca de lapte matern, pentru a da un interviu. Consultantul în alăptare, Eugenia este cea care va discuta cu mamele, şi le va pune o serie de întrebări, despre sănătatea lor, dar le şi oferă informaţii utile legate de modul în care trebuie să colecteze, depoziteze şi transporte laptele. Laptele trebuie să ajungă la bancă pentru teste în cel mult 2 săptămâni de la data recoltării.
La final, mamelor li se ia şi o probă de sânge, şi pleacă apoi acasă cu toate accesoriile necesare pentru a dona lapte: pungi, etichete, masca, bonetă, mănuşi, sterilizator, ladă frigorifică, etc.
Teste se vor face din 3 în 3 zile pe mostrele de lapte primite, apoi, mai rar: la o săptămână, 2 şi o dată pe lună. În general, dacă după 3 teste laptele este în regulă, mama donatoare este considerată de încredere. Chiar şi aşa, testele se vor face, dar mai rar.
Însă multe donatoare vor fi mamele de pe secţia de nou născuţi prematur, pentru că bebeluşii lor beau foarte puţin lapte si atunci e păcat să se irosească. Avantajul e că nu se mai congelează acest lapte. Doar se testează şi apoi, se pasteurizează.
Dacă aveţi intrebări găsiţi aici toate răspunsurile privind alimentatia sau medicamentaţia donatoarelor.
TRASEUL LAPTELUI, CINE IL PRIMEŞTE ŞI DE CE E IMPORTANT
Dacă poza vă năuceşte, vă explic pe scurt:
- Laptele matern venit de la mame donatoare este testat, apoi este fie pus in recipiente si dus direct pe secţie, fie congelat în locuri speciale, la -25 grade, pt că se păstrează mult mai bine grăsimile. Procedura de decongelare este şi ea mai complicată. Consistenţa acestui lapte diferă de a celui de vacă.
- Laptele crud şi testat poate fi folosit doar în aceeaşi zi în care e trimis pe secţie bebeluşilor. Laptele matern nu mai este bun după 2 ore la temperatura camerei.
- Cine sunt beneficiarii: Laptele matern este dat bebeluşilor născuţi prematur care nu pot suge încă, dar pot bea cu biberoane speciale, bebeluşi cu greutate foarte mică sau cu probleme digestive sau neurologice. Nu încep o campanie prin care să denigrez laptele praf, căci şi acesta se va prepara în continuare şi în maternitatea de la Marie Curie. Însă, laptele matern trebuie să fie prioritar pentru hrănirea bebeluşilor.
TREBUIE SĂ NE DESCHIDEM MINTEA
În final, vă mai spun doar atât: îmi doresc ca eforturile fetelor şi echipei lor să nu fie în zadar, ministerul să dea undă verde primei bănci de lapte matern din România. Mai rămâne să donaţi bani dacă şi voi credeţi că e nevoie de această bancă (aşa cum vă spuneam la început, iată că nu trebuie să fii mamă sau părinte ca să ajuţi).
Şi mai e nevoie de ceva: de ACCEPTARE. Deocamdată nu se ştie nici cum vor reacţiona părintii ai căror copii ar urma să primească laptele altei mame. În teorie, 95% spun că ar accepta, însă practic nu se ştie care va fi situaţia, dacă vor semna formularele de consimţământ prin care accepta ca micuţul să primească lapte de la o altă mamă.
TU ai dona lapte matern pentru bebeluşii care au nevoie?
TU ai accepta să primească copilul tău lapte de la o altă mamă, dacă ştii că este vital pentru el ?
Leave a Reply