Idei de activități gratuite pentru Săptămâna Verde sau Școala Altfel din București sau în apropiere

0 Comments

Părinții și profesorii sunt mereu în căutare de idei pentru Săptămâna Verde și Școala Altfel. Așa că am mai strâns câteva idei pentru clasele primare și gimnaziu și pentru liceu, care să fie gratuite, pentru că o mare problemă în organizarea acestor activități este legată de finanțare. Școlile nu au bani, Ministerul le interzice să le ceară bani părinților și în multe cazuri se ajung la situații în care se strâng bani pe ocolite pentru ca elevii să aibă parte de experiențe diverse și practice.

Școala Altfel

Pentru liceeni, profesori și părinți platforma Joblandia este o comoară pentru că îi ajută să tragă un pic cu ochiul la lumea reală. Am mai scris despre platforma gratuită lansată de HRClub, asociația profesioniștilor în resurse umane din România. Platforma poate fi accesată de profesorii de liceu prin care pot vizita companii mari din România la sediile lor. Este un program de voluntariat și responsabilitate socială care răspunde la nevoia de orientare practică a liceenilor în Săptămâna Altfel și/sau Săptămâna Verde. Sunt 80 de companii înscrise în platformă și 150 de licee, din toată țara.

Iar ideea este foarte simplă: orice diriginte poate accesa platforma, poate alege mai multe tipuri de companii înscrise pentru a se programa la vizite cu clasa. Programarea se face în on-line. Vizitele sunt în format fizic, în bănci, fabrici, rafinării, edituri, fonduri de investiții, fundații, instituții ale statului ( Apele Române, BNR) și chiar o stupină.

Mai jos aveți date de contact.

Vezi aici cum e o vizită la Editura Nemira sau cum e să lucrezi într-un ONG.

Vizita la BNR

Vizită la Lactalis

Săptămâna Verde

Pentru elevi de clase primare până la liceu: 7-16 ani.

Aproape de București, la 30 de km, puteți alege o vizită la ferma bio și la Centrul de Resurse pentru Oameni și Planetă din satul Ciocănari din județul Dâmbovița. Eu am fost anul trecut de Ziua Recoltei când abia se deschisese doar ferma. Are multe solare cu verdețuri deosebite. Acolo am găsit și plantație de rucola.

Centrul este o inițiativă educațională dedicată dezvoltării soluțiilor la problemele de mediu.

Atelierele și activitățile sunt gratuite, însă școala trebuie să se ocupe de transport.

Sursa: Bio-co.ro

„Crearea centrului educațional CROP în mijlocul naturii, la ferma bio&co unde practicăm agricultură organică, este un eveniment inedit în peisajul educațional din București și chiar la nivel național. Sperăm ca procesul de conștientizare și informare al copiilor, al părinților și al tuturor celor interesați referitor la consumul sustenabil și protejarea mediului să fie unul mult mai eficient datorită componentei practice și învățării experențiale din cadrul acestui proiect,” spune Lorita Constantinescu, Director de Dezvoltare în cadrul Ateliere Fără Frontiere.

Avantajul unui centru educațional la fermă este că oferă o experiență directă pentru copii, procesul pedagogic fiind ghidat de principiile aplicabilității. Copiii folosesc resursele fermei și învață în mod direct despre modelul de agricultură ecologică pe care noi îl practicăm”, spune Bogdan Mihai, Manager ferma bio & co.

Ce activități se fac și cum se fac înscrierile?

● Workshop-uri educaționale pentru copii, acoperind subiecte de interes precum agricultura ecologică, economia circulară și practicile de zero-risipă.

Foto: Bio-co.ro


● Evenimente comunitare deschise publicului, incluzând familii, ONG-uri, artiști și companii, cu accent pe dialogul asupra problemelor de mediu și soluțiilor durabile.

● Înființarea unui centru pedagogic complet echipat, cu infrastructura necesară, precum sere, grădini senzoriale, materiale pedagogice, pentru a oferi un mediu de învățare imersiv. Aici, copiii vor putea învăța prin experiențe tactile și vizuale despre agricultura sustenabilă, învățând să se conecteze cu natura și să adopte un stil de viață responsabil față de mediul înconjurător.

Despre ferma bio&co:


Ferma bio&co este o inițiativă a organizației Ateliere Fără Frontiere, o asociație care lucrează cu persoanele greu angajabile cărora le oferă un loc de muncă în atelierele lor dezvoltate în jurul conceptului de economie circulară (educlick, remesh, bio&co) și îi pregătesc pentru piața muncii din România.

Persoanele care lucrează la ferma ecologică bio&co sunt adulți din medii vulnerabile, Sărbătoarea Recoltei fiind o ocazie specială prin care munca lor de la fermă este recunoscută de către întreaga comunitate. Ateliere Fără Frontiere a primit premiu de Campion al Dezvoltării Durabile pentru ferma bio&co.

Ateliere la școală pentru clasele primar, gimnaziu și liceu.

 
Puteți înscrie clasa la o activitate de informare pe zona de economie circulară care poate să aibă loc în școală. Se face pe baza unei prezentări PowerPoint în care elevii învață despre ce sunt deșeurile electrice și electronice, alte detalii legate de reducerea consumului, protecția mediului. Apoi se face se face o activitatea practică cu componentele de calculator.

Tot despre reciclare și cum se pot salva unele calculatoare și refolosite, Asociația Ateliere fără frontiere are și ateliere la care elevii pot merge la sediul ONG-ului, și văd cu ochii lor cum se recondiționează laptopuri, calculatoare și componente despre care ai putea considera că nu mai sunt utile. Aici despre campania Educlick, prin care în 2022, zeci de instituții au donat calculatoare pentru a ajunge în școli, recondiționate. Componenta educațională este așadar pe mai multe paliere prin aceste ateliere.

Aici îi puteți contacta pentru ateliere.

Viitor Plus – ghiduri gratuite pentru învățători și profesori de gimnaziu și liceu


Găsești aici planuri de lecție și idei de activități modulare care să acopere minimum 6 ore dintr-o zi, timp de o săptămână.

Documentul Săptămâna Verde cu Viitor Plus 2024 a fost lansat pe 29 februarie 2024, în cadrul webinarului susținut de echipa educațională Viitor Plus.

Aproximativ 9.000 de cadre dedicatice au urmărit evenimentul live pe Facebook și pe Zoom anul acesta, iar în 2023 peste 6000 de profesori au avut încredere în materialele educaționale create de Viitor Plus și le-au folosit cu elevii lor.

Viitor Plus face parte din grupul de lucru privind Educația pentru mediu și climă, inițiat de Palatul Cotroceni și susținut de Ministerul Educației și a participat la consultări privind metodologia Săptămânii Verzi și a Planului de acțiune privind educația pentru mediu și schimbările climatice.


Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *