De mult voiam să facem o excursie cu trenul de o zi, ca să se bucure și copiii de experiență și în plus, nu aș merge pe DN 1 mai ales în vacanță ca stăm pe loc cu orele. Sigur copiii nu au fost prea fericiți să nu aibă confortul mașinii, am avut ceva de tras cu văicărelile. A fost o zi plină, obositoare și pentru noi adulții dar și pentru copii, și contrar așteptărilor copiii mei nu pică singuri la somn când sunt prea obosiți, din contră. Vă spun ca să știți la ce vă înhămați dacă vreți să faceți o excursie de o zi cu trenul.
Aș fi vrut să mergem la zăpadă dar era doar pe pârtie, noi nu skiem și nu ne place aglomerația. Așa că am decis să caut locuri de vizitat. Băieții nu au fost până acum în Brașov și oricine trebuie să cunoască Piața Sfatului, Biserica Neagră și Centru vechi al orașului.
Căutând locuri de vizitat am găsit Planetariul Dumitru Prunariu deschis de câțiva ani. Este lângă Grădina Zoologică, în cartierul Noua, așa că am făcut și acolo o plimbare.
Călătoria cu trenul
Mi-a fost teamă de mizeria din tren și de întârzieri. Din fericire nu am avut parte de niciunele. Nu am mai găsit bilete decât la CFR Călători, trenurile private erau pline, se vindeau locuri dar în picioare. Exclus cu copiii.
Bilete și mersul trenurilor pentru toate companiile inclusiv pentru CFR găsiți pe Infofer.ro. Un bilet este 25 de lei până la Brașov pentru adult, 50 de lei dus întors. În total ne-au costat 100 de lei biletele. Copiii au gratis. Atenție: trebuie să se elibereze un ID de elev cu valoare zero pe baza carnetului, în gară. Nu puteți arăta doar carnetul de elev în tren pentru că e nevoie de alocarea unui loc. La fel și pentru copiii mici sub 6 ani care nu sunt la școală. Eu am crezut că e liber și l-am ținut pe micul Blond în brațe la întoarcere.
La dus și la întors a fost plin dar de familii ca noi, nu navetiști, oameni care s-au săturat de stat pe DN1 și au înțeles că trenul e soluția. Compartimentele curate, nu miroseau, aveau și coșuri de gunoi curate, prize, și era multă căldură. WC-urile erau la limita mizeriei pe care o așteptam, degeaba sunt curate pentru că aspectul lor lasă de dorit. M-a și amuzat că în WC erau steluțe de gel dezinfectant. Mi s-a părut o noutate pentru CFR.
Călătoria a durat trei ore cu opriri în stațiile principale. Am ajuns în jur de 11.30 la Brașov.
Cum ajungi la Planetariu
De la Gara am luat un Bold (care a costat 16 lei) pentru că era o coadă imensă la casa de bilete/informații și nu am reușit să aflu ce linie ajunge la Planetariu. La întoarcere am descoperit că linia 17 merge la Planetariu, unde este si Grădina Zoo, dar atenție, nu are stație și la Gară.
Planetariul Brașov
Planetariul Dumitru Prunariu a fost inaugurat în 2019, în prezenta astronautului român care a ajuns în spațiu.
Un bilet costă 25 de lei de adult și 15 lei de copil. Biletele pot fi cumpărate online. Sunt și 2 filmulețe de desene animate. Unele filme nu pot fi vizionate de copii sub 6 ani. Țineți cont de recomandare, pentru că unele pot să nu prezinte interes pentru ei. Înțeleg că spectacolele se tot schimbă: noi am văzut Reciful de corali, mi-ar fi plăcut să vedem ceva legat de planete și sistemul solar dar nu ne-a permis timpul. Rulau prea târziu. Aici lista cu spectacole Planetariu. Toate sunt dublate în limba română deși trailerele de mai jos nu sunt.
Dacă vii cu trenul de oriunde merită experiența unui Planetariu. Sunt multe filmulețe, toate de 25-30 de minute, care pe ecranul imens și curbat din Planetariu sunt o experiență absolut fabuloasă. Recomand și o excursie în Săptămâna Verde cu școala pentru că filmulețele sunt educative, dublate în limba română iar copiii vor fi fascinați sigur de ecranul curbat și scaunele aproape în poziție de somn ca să te uiți la tavan. Au și programe speciale pe vârste pentru copii în această săptămână.
Pe holul Planetariului sunt imagini despre planete și informații, o expoziție cu 13 eclipse solare pe care le-a fotografiat Cătălin Beldea, cunoscut ca „vânătorul de eclipse”.
Grădina Zoo Brașov
Imediat cum ieși din Planetariu este Grădina Zoologică, o plimbare plăcută mai ales pentru că era un strat minuscul de zăpadă. Nu-mi plac animalele închise mai ales cele maiestuoase cum sunt tigru siberian sau leul și m-a durut când le-am văzut închise. De aceea nu am făcut poze. Am fotografiat maimuțe, suricate, bufnița polară. Dar Grădina Zoo are multe animale: Leu african, leu alb, tigru siberian, tigru bengalez alb, jaguar, leopardul zăpezilor, lup cenușiu, vulpe roșie, panda roșu, iguana verde și multe altele. Le găsiți aici.
Program parc ZOO
Luni – închis
Marți & Duminică – 09:00 – 18:00
În perioadele de vacanțe școlare și în sărbătorile legale care coincid cu zilele de luni, Grădina Zoologică este deschisă publicului. Ultimele bilete se pun în vânzare la 17:15
Este și o mini cofetărie lângă Grădina Zoo, cu prețuri bune. Copiii au vrut turtă dulce, de sezon.
În centrul Brașovului
Am luat autobuzul 17 la întoarcere de la Planetariu până în centru. Am descărcat aplicația 24 Pay cu care plătești mijloacele de transport în comun din orice oraș. Este chiar foarte utilă și ușor de folosit, fără să mai ai card, bilet, abonament. Costă 4 lei călătoria. Practic, cât am plătit care sharing-ul. Și aici m-a suprins că autobuzele toate sunt electrice, curate, cu încărcătoare USB. Am ajuns în vreo 20-30 de minute în centru.
Din centru linia 4 te duce la Gară înapoi.
În Centrul vechi era târgul de Crăciun și deși erau multe locuri de unde putem cumpăra mâncare am vrut să stăm la o masă la căldură. Copiii erau cam obosiți și înghețați. Nu vă imaginați că au vrut dresuri pe ei sau pantaloni de fâș. De ce ar face-o? Doar ei știu mai bine, nu? În fine, abia am găsit un loc la un restaurant, unde însă servirea a durat aproape o oră. Copii obosiți, nemâncați, cu răbdarea pusă la încercare. Dar cred că a fost prima oară în viața mea când i-am auzit că cer de mâncare, deci o iau ca pe un câștig.
Restaurantul scump pentru mâncarea servită. Am plătit 300 de lei nota de plată, dar nu pot să spun că mi-a plăcut în mod deosebit. Noroc că îmi era foame.
Apoi am făcut o plimbare pe la Târgul de Crăciun. La str. Sforii, cea mai îngustă, nu am mai ajuns deși era foarte aproape la vreo 300 de metri de locul unde am mâncat. Copiii erau prea obosiți și eram puțin strânși cu timpul, ca să prindem trenul.
La întoarcere am luat tot car sharing pentru siguranță, să nu întârziem din cauza traficului. Tot 17 lei ne-a costat, exact ca și RATBV. În tren la întoarcere a fost destul de aglomerat iar copii extrem de obosiți. Nu le dau telefonul pentru joacă pentru că știu că e telefonul meu și putem petrece altfel timpul, însă ușor nu a fost. Când sunt extrem de obosiți nu ne mai înțelegem om cu copil. Și nu am cedat, mai ales pentru că erau obosiți și ecranele sigur le-ar fi agravat starea de supraentuziasm. A fost hardcore excursia, mie mi-a plăcut. Copiilor, depinde când îi întrebi: ba a fost mișto, ba a fost cea mai groaznică ieșre. Am învățat să nu pun la suflet.
Știu că acum la ora de geografie, D. o să poată spune că a văzut puțin din centrul Brașovului și poate să repereze informații mai ușor. Pentru mine, asta e un câștig pe termen lung. Poate le deschid apetitul și pentru alte vizite.
Leave a Reply