Să le oferim experiențe diverse copiilor cred că este un lucru esențial pe care noi ca părinți îl putem face. Și nu mă refer doar la ateliere și evenimente care se organizează oriunde și oricând în zilele noastre.
Băieții mei nu fac sport încă, poate va veni și acel moment, cândva. Până atunci mi-am propus să îi duc la meciuri din orice sport găsesc. Vreau să simtă atmosfera, măreția unui stadion, forfota și spiritul de unitate, să scandeze pentru aceeași echipă împreună cu niște oameni pe care nu îi cunosc, să scandeze (firește nu înjurături), să le deschidă poate apetitul de a face un sport de echipă sau măcar să aibă o echipă favorită. E important să crezi în cineva, să ai idoli buni.
În familia noastră fotbalul nu prea există: eu mă uitam la meciurile naționalei cu ai mei când eram copil dar de atunci nu pot să zic că mă pasionează vreun campionat. Soțul nici măcar atât, e probabil singurul bărbat din România care nu se uită la meciuri.
Am decis că totuși asta nu ar trebui să le îngrădească dreptul copiilor de a încerca să vadă un meci de fotbal, așa că m-am bucurat când am descoperit că avem o națională de fotbal feminin care joacă pentru calificarea la Campionatul European. Și pot să vă spun că tot ceea ce mi-am dorit de la o atmosferă de meci de fotbal s-a îndeplinit. Nu au fost huiduieli, nu au fost înjurături, stadionul nou, curat, nu mic dar nici prea mare și plin de familii tinere cu copii. De altfel și noi am mers în gașcă.
Prețul unui bilet a fost de 10 lei iar copiii sub 14 ani au intrat gratis. Mi se pare cea mai bună măsură de a încuraja copiii să vină la astfel de meciuri, și mai ales pe părinți să îi aducă într-un mediu prietenos.
România – Polonia, meciul care s-a jucat vineri seară pe stadionul din cadrul complexului CSN ”„Arcul de Triumf” din Capitală a fost un meci din play-off-ul pentru calificarea la Campionatul European din 2025 care va avea loc în Elveția. O partidă cu miză mare pentru România, care astfel are șansa istorică să califice în premieră naționala feminină de fotbal la un campionat european. România a pierdut cu 1-2 dar fetele noastre au luptat și jucat foarte bine și mai au o șansă în retur ca să se califice.
Copiii din gașca noastră, 2 au 4-5 ani și alți doi 9-10 ani, au avut comportamente diferite la meci. Sincer, noi îi adusesem în special pe cei mari la meci pentru că unul practică fotbal și altul se joacă în curtea școlii. Și culmea, ei păreau cel mai puțin implicați dar atenți la oamenii din jur, la atmosferă.
Au venit grupuri de adolescenți care scandau Hai România pe toate tonurile, aveau și o tobă mare cu care țineau ritmul, ceea ce i-a încântat pe cei mici. Un steag mare pe care îl fluturau pe rând pentru că îmi imaginez că era destul de greu.
Fără vuvuzele dar totuși am primit pocnitori de numesc, eu inițial am crezut că sunt evantaie, dar totuși afară erau 10 grade. Dacă sunteți ca mine și nu știți ce sunt vi le descriu. Sunt niște cartoane ca niște evantaie dar scot un zgomot ca de aplauze atunci când le lovești de mână sau de picior. Chiar o invenție mișto, care e utilă și nu deranjează. În plus, au scris HAI ROMÂNIA pentru a susține echipa națională.
De ce a fost o experiență bună pentru copii
În primul rând pentru că oricine și-o poate permite. Costul mi se pare primul element care te impulsionează să mergi. Apoi, cred că expunerea la un loc grandios pentru ei, un stadion în care joacă o echipă națională e ceva ce le va trezi niște emoții de orice fel. Socializarea la un meci e diferită, oamenii sunt mai deschiși, prietenoși, dispuși să cânte, să se învelească și mai ales să susțină echipa. Mai ales că acum a fost echipa națională a țării, copiii au primit toate acele elemente ale patriotismului despre care vorbim mai puțin în ziua de azi. Să fii trup și suflet alături de o echipă, să le dai putere și speranță din tribune, tu ca spectator ai această putere.
Cred că fetele care au jucat au fost mândre că în public au fost peste 3000 de oameni, dintre care sute de copii care au scandat pentru ele.
Poate a existat un moment în timpul meciului care i-a marcat pe copii, poate vor să încerce și ei fotbal sau alt sport, impulsionați de spiritul de echipă.
Pentru noi personal a fost ideal locul pentru că e la intrarea în oraș. Am mers și doua stații cu tramvaiul, iar condițiile de pe un stadion nou sunt excelente. Faptul că am avut apă caldă la baie când se spală pe mâini copiii pentru mine înseamnă mult pentru că știm cu toții care sunt condițiile de obicei în alte locuri.
Abia aștept să mai descoperim și alte meciuri la care putem ajunge. Mi-ar plăcea să mergem și pe Arena Națională la un meci cu echipa națională de suflet, dar mă tem de atmosfera de acolo.
Dacă știți alte meciuri/ sporturi la care putem duce copiii, lăsați un mesaj vă rog în comentarii și ne vedem acolo.
Leave a Reply