copii tablete, telefoane, scoala online

Mitul despre copii și tehnologie: dacă nu îl las de mic la telefon și tabletă nu va ști să le folosească

0 Comments

Cel mai des aud în jur că trebuie să lăsăm copiii de mici la gadgeturi ca să fie în pas cu tehnologia. Și niciodată nu am crezut asta, nu m-am lăsat cuprinsă de o falsă frică că ai mei copii nu se vor descurca în lumea virtuală. Eram convinsă că dacă lași un copil de 8 ani cu un telefon pentru prima oară în câteva ore cel mult va ști să navigheze. Și zilele trecute D. mi-a dovedit teoria.

Copiii noștri de 9 și 5 nu au telefoane mobile personale. Au acces la ale noastre ca să facă poze, de obicei, iar cel mare are tableta lui. Pentru că amândoi lucrăm de acasă nu are sens să îi iau telefon celui mare, pentru că nu există momente și situații în care stă fără noi, iar telefonul este pentru a comunica nu pentru jocuri și aplicații. Asta e crezul nostru în familie.

Avem reguli clare fără telefon și mai ales rețele sociale pentru următorii ani, indiferent ce fac alte familii în jurul nostru. Asta incluzând și whatsapp. Prietenii lor sunt în cercul nostru de prieteni sau vecini din apropiere așa că noi părinții comunicăm între noi și stabilim când ne vedem. Știu, suntem niște tirani care nu-și lasă copiii să vorbească între ei la telefon…

Nu îi țin departe de video sau tabletă, jocuri, Nintendo Xbox-uri și altele, dar departe de rețele sociale și accesul e limitat la YouTube și aplicații. Să vă povestesc ce s-a întâmplat..

Într-o perioadă când am mai plecat de acasă la job, sunam copiii să vorbesc cu ei dar mereu li se făcea și mai dor de mine, se lăsa cu plânsete majore așa că am decis că e mai bine să nu mai sun pentru că mai rău le fac. Dar oare era și pentru ei mai bine?

Fast forward zilele trecute când eu am plecat la redacție o săptămână, zilnic. Ei, obișnuiți cu mine non stop acasă, mi-au simțit lipsa. Cum D. are tableta și email, comunicam prin mailuri. Dar parcă nu era eficient. Apoi, mi-a zis copilul că a descoperit pe Gmail că putem vorbi prin video, prin Google Meet. El habar nu avea exact despre ce e vorba, dar i-am zis că ne interesăm împreună când ajung acasă. O jumătate de zi, de dimineața până la prânz a stat pe tabletă și într-un final m-am trezit cu invitație de link direct să vorbesc cu el prin video. Ba chiar m-a sunat de pe telefonul lui taică-su ca să-mi spună el mie pe ce să apăs (nu lucrez cu meet de obicei și mă simțeam ca o bunică cu videocall:).

Am fost atât de mândră de el pentru că a insistat, a dus la capăt ce și-a propus și s-a descurcat singur deși abia acum învață limba engleză. Firește că acum mă sună și prin casă, de la el din cameră dar hey, și noi adulții mai vorbim pe whatsapp în casă, nu? Problema e că vrea și fratele lui de 5 ani să facă același lucru, dar e cam greu să separ lucrurile. Ambii au nevoie de conectare.

Cât de simplu era de fapt să-mi dau seama că da, în această perioadă în care trăim copiii au nevoie de conectare, de tehnologia ne este aliat în acest caz. Dacă îi liniștește să mă vadă la față chiar și o dată pe oră, merită. Dacă așa își satisfac ei nevoia de apropiere și de siguranță, so be it. Știu că în rest îi pot proteja încă de atrocitățile de pe rețelele sociale pentru că avem reguli și limite.

În concluzie, nu, nu trebuie să le pun copiilor în brațe tehnologia și telefoane de la 1 an sau 5 ani ca să știe să o folosească.

Când e permis să folosească o tabletă un copil

Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), copiilor cu vârsta sub 18 luni nu ar trebui să folosească ecrane. Iar recomandarea apare pentru prima oară și în România în  proiectul de ordin privind aprobarea Reperelor fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de luni, este acceptabil un timp limitat petrecut pe ecran cu programe de înaltă calitate. Aceasta, desigur, nu include video chat-ul cu cei dragi care locuiesc departe. În plus, părinții ar trebui să se uite împreună cu ei pentru a-i ajuta să înțeleagă ceea ce văd.

În ceea ce privește copiii care au mai mult de doi ani, AAP recomandă limitarea consecventă a timpului petrecut pe ecran, subliniind importanța conținutului de calitate în detrimentul cantității.

FOTO: Unsplash

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *