Dacă mergeți în județul Hunedoara în vacanță chiar aveți multe locuri de vizitat și sunt toate pentru copii. Chiar și castelul Corvinilor le va plăcea, deși intrarea costă cam mult, părerea mea. Mare atenție însă cum planificați traseul. Deși sunt toate în județul Hunedoara, locurile sunt la zeci de km distanță, iar lunea unele nu sunt deschise publicului. Din această cauză am ratat Muzeul Trenulețelor, Cetatea Devei și Sarmizegetusa Regia. Așadar, verificați pe Waze bine înainte să planificați traseul.
Găsiți în articol detalii despre locurile unde am mers noi dar și altele de vizitat unde nu am mai ajuns. Poate aveți o vacanță mai extinsă decât a noastră. Noi am stat doar 2 nopți în Hunedoara.
Drumul este unul spectaculos dacă mergeți prin Defileul Jiului.
Geoparc Hațeg – sit UNESCO locul unde acum sute de milioane de ani chiar au existat dinozauri
Adresă: sugerez ca în funcție de locul din Geoparc pe care vreti sa il vizitati sa cautati pe Waze sau Google Maps pentru că sunt mai multe locații
Preț: 160 de lei pentru 2 adulți și 2 copii. Am participat la 2 ateliere toți 4 pe lângă traseu. (fiecare atelier este în jur de 20-35 de lei de persoană). Lista prețurilor și activităților de la Casa Vulcanilor o găsiți aici.
Durată: Aproximativ 2 ore
Cum ajungi: Mașină, autocar, tren.
- Vizitatorii din București pot ajunge la geoparc, în orașul Hațeg cu autocarul sau cu trenul în aproximativ 8 ore.Vizitatorii din Sibiu în aproximativ 2 ore și jumătate pot fi la geoparc cu autocarul.
Din Timișoara faci aproximativ 3 ore cu autocarul.
Ce mi-a plăcut: Că este un loc cu istorie. Ești exact în locul unde acum zeci de milioane de ani au existat dinozauri și ghidul îți arată dovezi. Mi-a plăcut și că noi părinții nu am plătit degeaba, doar să supraveghem copiii, așa cum știm că se întâmplă de obicei la activități cu copiii. Ne-am implicat și noi cu bucuria de copii. Ghidul știe să vorbească cu copiii și să le pună întrebări în așa fel încât să știe să răspundă, să nu se simtă ca la școală scoși la tablă. Toată experiența a fost interactivă și plăcută. Să nu uit, faptul că urci cam 10 minute în total și vezi priveliști superbe care te încântă (pe tine ca adult că nu sunt prea fericiți copiii de priveliște) este un plus. Poți spune că ai făcut și o mică excursie.
Ce nu mi-a plăcut: NIMIC. Nu este un singur lucru pe care să îl reproșez.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este ”primul teritoriu din țară recunoscut de UNESCO pentru modul creativ de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit”. Geoparcul este în administrarea și coordonarea Universității București. Aici vin studenții începând anul I să facă practică.
Geoparc Hațeg este un loc pe care îl recomand pentru săptămâna verde. Deși departe de Capitală, poate elevi din zonă ajung mai ușor, dar merită drumul. Informațiile primite de la ghid la fața locului, faptul că e interactiv, pui întrebări, răspunzi la întrebări, afli despre istoria țării de acum zeci de milioane de ani, este o experiență educativă extraordinară. Recomand celor care sunt într-un județ apropiat, să propună la școală o excursie aici.
Aici vezi unde au fost descoperite fosile de dinozauri în România. Copiii au multe activități super interesante și educative făcut.
Sunt mai multe locuri de vizitat, fiecare cu propriile activități:
- Casa Vulcanilor
- Casa dinozaurilor pitici
- Casa Geoparcului
- Casa Tradițiilor
- Școala dinozaurilor și meserii
Noi am ales Casa Vulcanilor – să aflăm despre formarea vulcanilor subacvatici și să vedem exact acel loc unde acum zeci de milioane de ani au fost vulcani pe fundul mării. Trebuie doar să sunați în avans (+4 0743 688 108) chiar și cu o zi – două ca să faceți programare pentru că turul este dedicat doar celor care vin în familie sau poate grupuri gata formate. În plus faceți și o mică urcare de cel mult 10 minute, cu multe opriri, deci bifați și un traseu în natură.
Dacă cumva rezervați și nu mai puteți ajunge, anunțați pentru că ghidul vă așteaptă doar pe voi pe o pajiște la propriu, lângă un râu. Noi am întârziat 10 minute și semnalul de telefon e aproape inexistent.
Aici, acum zeci de milioane de ani era fundul unei mări iar acesta, un vulcan subacvatic.
Se pot vedea pe pietre urme de plante sau animale amprentate. Nu avem voie să luăm cu noi bucăți de pietre, firește.
Casa vulcanilor a fost construită cu voluntari timp de 2 ani. Este făcută din pământ și paie.
În interior copiilor li se explică ce se întâmplă într-un vulcan și pot genera singuri curent.
Am luat și două ateliere: primul de săpat în piatră – copiii și adulții au primit un kit de arheolog (pe care îl returnează apoi) – o gentuță cu pensulă, ciocănel, ruletă și o lupă pentru a găsi urme de dinozauri într-un spațiul special creat.
Apoi copiii au spart pietre cu ciocanul pe care apoi le-au văzut la microscop digital. Am văzut diverse fosile sau pietre, chiar și plante. Visul oricărui copil să vadă din ce sunt făcute pietrele. Au dat zoom chiar și pe un excrement de dinozaur pietrificat. Vă așteaptă și alte surprize, nu divulg totul.
A fost și o simulare de vulcan – experimentul cu bicarbonat și oțet dar făcut la o scară mult mai mare decât suntem noi obișnuiți.
Ghidul pe care îl vedeți din video a fost și cu noi și ne-am simțit excelent. Este foarte drăguță cu copiii, știe să vorbească pe limba lor și să îi facă să fie și mai curioși.
Ce mai puteți vedea în ținutul Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hategului
-
Sarmizegetusa Regia
Era la 10 km de Geoparc Hațeg dar nu am mai avut timp să vizităm. Copiii erau prea obosiți, așa că am renunțat. Nu cred că ar mai fi rezistat să vadă niște pietre mai mari fără semnificație pentru ei.
Dinosaur world Transilvania
Adresă: Sibișel (Râu de Mori), Hunedoara
Preț: 40 de lei / adult
35 de lei / copil între 3-12 ani
Dinosaur World Transilvania a fost votată destinația anului în 2023. Spre deosebire de Edenland aici nu se plătesc jocurile separat, după ce intri în spațiul de joacă care este imens. Ești înconjurat de munți iar priveliștea e superbă. Noi am avut noroc și de puțină lume și vreme înnorată, perfectă.
Sunt jocuri din lemn construite și pe care le pot juca copii de toate vârstele. Bă chiar și părinții ne-am dat într-un leagăn gigant ca în Fam. Flinstones.
Cea mai mare praștie pe care am văzut-o!
Ce mi-a plăcut: Acolo am mâncat o supă foarte bună, cea mai bună din tot sejurul în județ. Mi-au plăcut hamacele puse pe alocuri și că nu este aglomerație.
Ce nu mi-a plăcut: Locul părea totuși cam părăsit. Recent au avut un incident care a ajuns în presă și cred că le-a afectat serios numărul vizitatorilor, după ce niște copii au căzut de pe o tiroliană. Zona respectivă era închisă acum.
-
Castelul Corvinilor
Preț: 45 de lei- adult, 10 lei – elev, gratis pentru copii preșcolari
Am căutat mult recenzii despre castel, cât mai actuale pentru că știam că e în renovare. Prețul biletului mi s-a părut foarte mare așa că eram curioasă să văd dacă merită o vizită acolo.
Inițial nu am vrut să plătesc 100 de lei ca ne plimbăm fără ghid într-un castel pe jumătate în ruine, dar la fața locului normal că am cedat, sub deviza pe care probabil că se bazează și Primăria: dacă tot am venit până aici, cum să nu intru să îl văd?
Răspunsul meu la întrebarea dacă merită banii: E de văzut castelul pentru că este restaurat aproape în totalitate. În continuare cred că e scump, dar nici nu-mi pare rău că l-am vizitat.
Ghid audio există. dar mai plătești separat vreo 15 lei parcă și cu copiii după noi, numai la ghid nu ești atent în căști.
Aici o parte a castelului unde se vede restaurarea
La intrarea în castel este și o expoziție despre tortură care nu e indicată copiilor peste 12 ani.
Ce mai găsiți în zonă de vizitat
Muzeul Trenulețelor Valentin Panciu e aproape de Castelul Corvinilor. Atenție, nu e deschis lunea.
Adresă: Bulevardul Libertatii, 4, Hunedoara, Romania
Preț: 20 lei / adult, 15 lei / copil
”La scurt timp după moartea campionului de raliuri hunedorean, soția acestuia, Delia Banciu, a decis să nu înstrăineze impresionanta colecție. Aceasta a hotărât să deschidă un muzeu inedit, unde a reușit să expună doar o mică parte din colecția strânsă de Valentin Banciu. „Soțul meu a început să colecționeze trenulețe de la vârsta de 6 ani, când a primit în dar primul trenuleț, de la un unchi al său, din Austria.
Acel cadou a stârnit pasiunea lui pentru modelism și trenulețe. A fost campion național la raliuri, a participat la o sumedenie de competiții fiind pasionat și de autoturisme, dar cred că pasiunea vieții lui au fost trenulețele”, susține Delia Banciu pentru GoHunedoara.com.
Preț: 10 lei
-
Grădinile lui Zoe
Zilnic: 09:00 – 20:00
Ultima intrare este la ora 19:00.
Prețurile biletelor:
– 25 lei pentru adulti
– 20 lei pentru copii intre 3 si 12 ani
– 20 lei pentru adulti peste 65 ani
– Gratuit pentru copii sub 3 ani.
Biletele pot fi achiziționate și online aici.
Este proiectul proprietarului, dl. Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche. A început să lucreze la spațiu din 2003. Grădina poartă numele nepoatei sale Zoe.
”Proiectul a fost conceput după planuri proprii, pe care le-a dezvoltat fără niciun ajutor specializat. Partea aproape gata se întinde 3,5 hectare și este într-o continuă dezvoltare, proprietarul a început să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, concretizată într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori”, scrie pe site-ul grădinii.
1 Comment