În România, 30 % dintre femeile însărcinate nu se duc la controale medicale, iar peste 50 % preferă abonamentele la clinicile private oferite de angajator, potrivit datelor din 2013.
De ce nu merg gravidele la control?
Pentru că nu-și permit, chiar și cele care lucrează la orașe. Multe nu știu însă că au dreptul la unele servicii medicale decontate de stat. Problema este însă că dacă vor să facă analizele cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist trebuie să aibă noroc să găsească fonduri la clinică, adică să se ducă doar în primele 2 – 3 zile ale lunii pentru că apoi se epuizează banii.
O ecografie poate costa sute de lei, poate chiar și mai mult, plus alte analize costisitoare care trebuie făcute pentru că pot indica eventuale malformații ale copilului.
De reținut:
Viitoarele mame şi femeile care tocmai au născut (lăuzele) sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu.
Potrivit contractului cadru cu CNAS, femeile însărcinate AU DREPTUL la analize de sânge, ecografii trimestriale (morfologii, dublu/triplu test) pe care le pot face cu trimitere de la medicul de familie către specialist. Apoi ginecologul dă o trimitere către ecografie la spitalele de obstretică ginecologie.
Cu bilet de trimitere de la medicul la familie, către un ginecolog ce lucrează cu CNAS: Biletul e valabil 3 vizite, apoi se reînnoiește.
Controale și consultații medicale gratuite (decontate de CNAS):
-luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină;
-supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
-supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua;
-urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
-urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere.
Apoi, în ambulatoriu, gravidele vor putea primi consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.
Lista analizelor și investigatiilor gratuite (decontate de CNAS):
În această privință, în proiectul cu pachetele de servicii medicale găsim următoarele tipuri de analize de laborator ce pot fi făcute de gravide, fără plată:
-determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin Rh;
-anticorpi specifici anti Rh;
-testarea HIV;
-analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) și anticorpi Anti HCV.
-hemograma completă si ecografii.
Lista CNAS cu toate analizele decontate de stat pentru gravide în 2023
1 Comment