Este oficial. D. nu mai are loc în bibliotecă de cărți. Cu toate acestea, noi mergem la Târgul Bookfest, între 24 – 27 mai, (miercuri-duminică) pentru că este magic pentru copii, dar și pentru mine, de ce să mint? Mereu îmi fac o listă cu ce mi-aș dori, ce lansări sunt și mai ales, mă ghidez în funcție de evenimente pentru copii. Este o provocare având în vedere că sunt de vârste diferite. Cel mare se plictisește la evenimentele pentru pici, dar din fericire micul Blond face tot ce face fratele mare și profit de asta.
Sper să vă placă alegerile mele și să-mi spuneți ce aveți și voi pe listă.
Salonul Internațional de Carte Bookfest are loc în Pavilionul B2 al Complexului expozițional Romexpo.
Programul de vizitare: miercuri și joi, 24 – 25 mai: 10.00-20.00, în weekend vineri- sâmbătă: 10.00-21.00, duminică, 28 mai: 10.00-20.00. Accesul este gratuit.
Lansări și noutăți pentru adulți:
Editura Humanitas Fiction
„Vânturile”, noul volum al lui Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură.

Publicată de revista în octombrie 2021, elegie crudă pentru sfârșitul umanismului, povestirea ̂ reunește speranțele și angoasele începutului de mileniu și ne oferă o viziune devastatoare asupra unei lumi invadate de inteligența artificială, din care au dispărut sărăcia și maladiile, dar și idealul.
Casa de pe Riviera de

1939: Naziștii cred că Éliane nu înțelege limba germană, nefăcând altceva decât să catalogheze operele de artă din Luvru și neavând habar că mai-marii Reichului au organizat o adevărată campanie de jefuire a capodoperelor adăpostite acolo. Se înșală, însă. Fiindcă tânăra a învățat cum să le descifreze mesajele secrete și transmite luptătorilor din Rezistență toate informațiile vitale pe care acestea le conțin. Éliane face un joc teribil de periculos. Oare s-ar cuveni să aibă încredere în omul pe care l-a iubit cândva încredințându-i tainele descoperite? Dar dacă acesta o va trăda din nou? Nu are cum să afle nimic sigur… până când o călătorie până la o spectaculoasă casă de pe Riviera franceză o va face să se confrunte cu noi pericole.
2015: Dorind să uite tragedia care a distrus-o, Remy Lang se întreaptă spre o casă de pe Riviera, pe care a moștenit-o într-un mod de-a dreptul misterios. Numai că, în timp ce scotocește după comori de haute couture vintage, descoperă un catalog al operelor de artă furate de naziști în timpul războiului, în care este descris și tabloul care i-a împodobit camera în casa părintească. Întrebări tulburătoare încep să o frământe: oare familia ei a fost implicată în afaceri ilicite? În crime de război? Și nu cumva casa de pe Riviera ascunde taine cărora Remy nu e pregătită să le facă față?
Hotelul Portofino, de J. P. O’Connell

În anul 1926, pe Riviera italiană. Aici, prosecco-ul curge în valuri, iar rafinații gliteratti se bucură de soarele care strălucește cu putere. Însă nimic nu merge conform planurilor, iar fiecare nouă încurcătură riscă să dea naștere unor probleme din ce în ce mai mari.
Pântecul. Cum începe povestea noastră, de
Am început deja să o citesc, este o apariție nouă de câteva săptămâni și este foarte interesantă. Mie îmi plac documentarele iar această carte este ca un documentar. Are o perspectivă foarte interesantă.

Toți ne începem viața în uter, dar cât de multe știm despre structura și modul lui de funcționare? Împletind istoria medicală, descoperirile științifice și investigația jurnalistică, Leah Hazard ne oferă o descriere detaliată a celui mai misterios și mai controversat organ uman.
Este uterul conectat la creier? Care este rolul menstruației? Afectează histerectomia plăcerea sexuală? Cât timp se păstrează sperma în criptele uterine? De ce durează atât de mult diagnosticarea endometriozei? Va fi posibilă vreodată gestația externă? Pot avea bărbații uter?
Leah Hazard, de profesie moașă, răspunde la toate aceste întrebări cu erudiție, empatie și umor, demontând toate miturile construite în jurul acestui organ.

Mâine, când ne-am întâlnit, de
Cât te poate schimba o poveste?
Robert, mutat de puțin timp în Puglia cu părinții săi, primește un colet care-l intrigă: câteva caiete îngălbenite de vreme, scrise de David, fostul său profesor de Qigong de la București. Cum relația lor nu fusese atât de apropiată încât să fi păstrat legătura după cursuri, tânărul decide să nu citească însemnările care par personale, ci s-o caute pe fiica acestuia și să ia o decizie împreună. Călătoriile – din Italia în România și viceversa, din prezent în trecut și înapoi ș.a.m.d. –, întâlnirea cu Francesca, parcurgerea paginilor care relatează povestea atipică de dragoste dintre Isabelle și David și alte istorii incitante vor schimba perspectivele tuturor celor implicați asupra destinului și alegerilor care contează în viață.
Fiica de la Auschwitz, de ,

Tova Friedman avea patru ani atunci când ghetoul din Polonia unde locuia a fost lichidat, după care, împreună cu părinții ei, a fost deportată într-un lagăr de muncă nazist. La șase ani, a fost trimisă cu mama ei în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau.
În cele șase luni cât a stat acolo, Tova a fost martora a nenumărate atrocități și s-a aflat la un pas de moarte de mai multe ori, fiind una dintre puținele persoane care a scăpat cu viață dintr-o cameră de gazare. În ianuarie 1945, în timp ce plutoanele de execuție naziste lichidau ultimii supraviețuitori din lagăr, Tova și mama ei au scăpat ascunzându-se printre cadavre.
Scrisă împreună cu fostul reporter de război Malcolm Brabant, Fiica de la Auschwitz este o mărturie cutremurătoare despre unele dintre cele mai mari crime din istoria umanității.
„Tu ești muntele”, Brianna Wiest

Brianna Wiest este foarte apreciată pentru eseurile ei motivaționale, care îmbină într-un mod accesibil psihologia și filozofia. Volumul „101 eseuri care îți vor schimba modul de a gândi” reunește texte inedite și articole publicate online, citite de milioane de oameni din întreaga lume.
De secole, muntele a fost folosit ca metaforă pentru marile provocări cu care ne confruntăm, în special pentru cele care par imposibil de depășit. Pentru a escalada propriii munți, trebuie, de fapt, să lucrăm intensiv pe plan intern pentru a ne descoperi și depăși traumele, a ne dezvolta rezistența și a ne adapta urcușului anevoios. În cele din urmă, nu este vorba de a cuceri un munte, ci de a ne (re)cuceri pe noi înșine.
-
Editura Litera
Motanul care voia sa salveze cărțile, Sōsuke Natsukawa

Anticariatul Natsuki este o prăvălioară cu cărți la mâna a doua, situată la marginea orașului. Înăuntru, rafturile, pline cu volume minunate, tronează impunătoare, înalte până la tavan. Lui Rintarō Natsuki îi place nespus acest spațiu primitor, creat de bunicul său. Își petrece multe ore aici, citind în voie. Este refugiul perfect pentru un puști retras și pasionat de lectură.
După moartea bunicului său, Rintarō se simte singur și deprimat. Și, din câte se pare, va fi nevoit să închidă anticariatul. Dar apoi se trezește în prăvălie cu un motan vorbitor pe nume Tigruț, care îi cere ajutorul. Motanul are nevoie de un iubitor de cărți care să-l însoțească într-o misiune. Bizarul cuplu va porni în trei aventuri palpitante, menite să salveze cărțile din mâinile oamenilor care le-au sechestrat, le-au maltratat sau le-au trădat. Iar la urmă, rămâne o ultimă misiune de salvare, în care Rintarō va trebui să pornească de unul singur…
Viața ca un râu, de Shelley Real

Victoria Nash are șaptesprezece ani și se ocupă de livada de piersici a familiei sale, aflată la marginea unui orășel din Colorado. Wilson Moon este un hoinar cu un trecut misterios, hotărât să-și trăiască viața după regulile lui. Torie îl întâlnește întâmplător pe Wil la un colț de stradă, o întâlnire care le va schimba profund viețile.
-
Editura Publica

-
Editura Curtea Veche

Lansări de cărți și program Bookfest pentru copii
Editura Arthur
„Misterul orașului Lunivineri”, de Adina Rosetti, încheie „Cronicile Domnișoarei Poimâine”.
Beletristică, 10-12 ani

Am constatat că oamenii, pur şi simplu, nu ştiu să folosească timpul: fie îl pierd fără niciun rost, îl risipesc cu nesăbuinţă, de parcă ar fi al lor cu totul, fie-l transformă într-o presiune uriaşă, într-un soi de baubau amenințător cu care nu ştiu cum să mai lupte!”
O maladie neobişnuită se abate asupra Oraşului Etern, lăsând locuitorii încremeniți şi apatici. Ceasornicarii, cofetarii, profesorii, librarii – cu toții îşi întrerup activitatea, iar Tempus însuşi se retrage în turn, părăsit de puteri.
Printr-un portal în formă de clepsidră, micuțul Akum ajunge în oraşul Lunivineri, însoțit de bunul său prieten, pisipapagalul Tani. Băiatul e nevoit să învețe un alt mod de viață, înconjurat de echipamente digitale și oameni abia cunoscuți.
Domnișoara Poimâine și Vreodată traversează dintr-o lume în alta, hotărâţi să nu se întoarcă în Regatul Timpului fără fiul lor. Dar portalul care face trecerea între lumi e greu de accesat, obstacolele par nesfârşite. Un simplu cuvânt, unul singur, poate schimba totul într-o clipă.

Regele Hoților, Cornelia Funke
Beletristică, 12-14 ani
Un roman captivant despre copii care nu vor să fie controlați de adulți
Printre canalele întortocheate şi aleile cețoase ale Veneţiei îşi duce veacul o bandă de copii fugari, hoţi de buzunare. Şeful şi protectorul lor e Scipio, un puşti mascat care-şi spune Regele hoţilor. Prosper şi Bo, doi frați rămaşi orfani, se refugiază în sânul familiei de strengari. Într-o sală de cinematograf abandonată, toți se simt liberi de constrângerile adulţilor care-i vor dresați.
Nici leii înaripați ai Veneţiei nu par să-i mai apere pe copii odată ce le ia urma înţepata Estera, mătușa lui Prosper și Bo. Totul se transformă într-o cursă cu prefaceri, deghizări, dezvăluiri, iar personajele și cititorii alunecă pe canalele labirintului venețian spre un carusel vrăjit, în care vârsta copilăriei și cea adultă se contopesc.

Dențiana, Regina armatei Zânelor Măseluță, William Joyce – trilogie
Înainte de a fi Zâna Măseluță, a fost Dențiana – o regină pe cât de mică la statură, pe atât de neiertătoare și neînfricată, a cărei putere vine din misiunea sa: este apărătoarea amintirilor din copilărie.
Străjerii, proaspeți eroi după ce îl înving pe Regele Coşmar în bătălia din centrul Pământului, nu au acum alte griji decât să administreze pacea iar copiii din Santoff Claussen se bucură, în sfârşit, de pozne şi de magie.
Liniştea e tulburată când Katherine îşi pierde dintele de lapte – un dinte al destinului. Dinţii de lapte adună amintiri pretioase și speranţe adânci. Astfel se dezvăluie povestea Reginei Dențiana – apărătoarea dinților pierduți ai copiilor -, a Surorilor Zburătoare din oraşul Punjam Hy Loo, a maharajahului răzbunător devenit Regele Maimuţelor şi a elefantului zburător.
Povestea crescută din paginile domnului Qwerty se transformă curând în realitate când Katherine e răpită de maimuţe. Ameninţarea e și mai vie odată ce Catran reîncepe să trăiască dincolo de coşmaruri, aflat acum în căutarea unui străvechi vestigiu lunar. Denţiana se alătură echipei de străjeri și pornesc cu toţii să înfrângă răul.
Un manual al Eroilor de argumentare. Aici găsiți detalii despre manual și sunt sigură că veți fi de acord cu multe dintre idei. Cred că e o carte bună la orice vârstă, în special pentru tineri dar și vârstnici.
Iată trei dintre erorile de argumentare explicate în manual și câteva idei despre cum să contraargumentezi:
1. Apelul la o autoritate irelevantă
Să spui „Cercetătorii britanici au descoperit …” e azi ceva între glumă și clișeu. Să fluturi cifre impresionante fără să spui ce reprezintă ele îi lasă pe oameni cu gura căscată. Vezi zilnic fotbaliști arătoși care îți recomandă cele mai bune companii aeriene sau chipsuri. Ce au în comun aceste exemple? Apelul la o autoritate irelevantă.
Poate un fotbalist bun ar ști să-ți recomande o marcă de echipamente sportive, dar cum ar putea ști care sunt cele mai bune chipsuri? Oare nu ar fi mai potrivit pentru asta un medic nutriționist?

Casa, Alex Moldovan
Suntem în 2045. Au trecut mulți ani de la Revoluția Verzilor, iar România are 30 de milioane de locuitori. Ecologia e religie: Bucureștiul e cel mai verde oraș european, se trăiește sănătos, fumatul și consumul de alcool sunt interzise. Nu mai există mașini personale, ci doar transport public și biciclete.
Când Tara Medinski este aleasă în Consiliul celor 301 și adusă în Casă, reședința oficială a Președintelui, e o surpriză pentru toată lumea – dar mai ales pentru ea. Elevă în clasa a douăsprezecea, singurul ei talent e cel de a da de necaz. Are la dispoziție zece zile până să intre în una dintre cele trei facțiuni politice din Casă și să-și înceapă activitatea ca demnitar al statului. Se trezește însă captiva unui mediu ostil, unde jocurile de putere fac victime. Iar pe măsură ce se apropie momentul aderării la o facțiune, alegerea ei devine aproape imposibilă.

-
Program Editura Arthur


















În țara vacilor fericite / Ana Maria Sandu / Oana Ispir – ilustrator
Mic roman despre aventurile unui cuplu neobișnuit de prietene (o muscă și o pisică) ajunse în țara vacilor fericite. Cartea este volumul de debut în literatura pentru copii al scriitoarei Ana Maria Sandu. Ilustrații de Oana Ispir.
Lansare în prezența autoarei și ilustratoarei.

Într-un bar din Zanzibar / Marina Debattista
O nouă carte de poezii de Marina Debattista. Fabule moderne, inspirate din La Fontaine și croite pe măsura copiilor de astăzi. Lansare în prezența autoarei, duminică ora 14.

Prin piețele lumii / Maria Bahareva/ Anna Desnițkaia
Vine tata cu pașii lui de uriaș / Nadine Brun-Cosme / Aurelie Guillerey Lansare în prezența ilustratoare Aurélie Guillerey, duminică ora 12.

Vreau în barca ta! / Sergio Ruzzier

-
Program Editura Humanitas Junior
24 – 28 mai /pavilionul B2 (Romexpo) / în standul Editurii Humanitas (C09)


̂̆̆, , ̆ :




-
Editura Nemi
„Salvarea puiului de koala” +7 ani

Băncuța, Ducessa de Sussex, Christian Robinson

În Băncuța, Meghan, Ducesa de Sussex, redă într-un mod minunat relația specială dintre tată și fiii săi, așa cum este ea văzută prin ochii mamei. Toți cititorii se vor regăsi în viziunea ei poetică și meditativă despre viitorul propriei familii.
VINERI, 26 MAI
• ora 14.00: ATELIER DE LECTURĂ & DEZBATERE JUNIOR. ISTORIE. NOUTĂȚI EDITORIALE
Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor, vol. I: Antichitatea. De la primii nomazi la ultimul împărat roman Susan WISE BAUER,
Participă: elevi de la Școala Gimnazială nr. 311, București, clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, prof. coordonator Claudia Smărăndoiu.
• ora 15.00: ATELIER DE LECTURĂ & DEZBATERE JUNIOR. NOUTĂȚI EDITORIALE
Mika WALTARI, Motanul chinez
Diana GEACĂR, Când erau dragonii mici
Flavius ARDELEAN-BACHMANN, Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier
Participă: Ada Tanase elevii clasei a III-a, Colegiul Național „Elena Cuza”, București, prof. învățământ primar Irina Terecoasă, un invitat surpriză.
Leave a Reply