• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Saptamana Verde este o decizie bună sau nu ? Cât îi costă pe părinți?
Părinți & copii

Saptamana Verde este o decizie bună sau nu ? Cât îi costă pe părinți?

Alexa Stănescu februarie 26, 2023 Leave a Comment 941 Views

Ce este Saptamana Verde? Practic, ministerul Educației permite școlilor ca timp de 5 zile consecutive, să învețe elevii despre mediu, schimbări climatice și ecologie și salvarea planetei, dar nu la școală din bănci, ci afară în natură. O idee foarte bună, sunt mereu pentru învățarea prin activități. Totuși nu cred că a fost gândită până la capăt această săptămână.

Școlile își aleg Săptămâna Verde începând de azi, 27 februarie până pe 16 iunie 2023. În cele 5 zile la alegere, potrivit ordinului de ministru, elevii și profesorii pot face diverse activități în natură.

Ministerul educației împreună cu cel al mediului au realizat și o platformă online care se numește chiar asa saptamanaverde.edu.ro unde profesorii găsesc resurse și idei de activitati in Saptamana Verde. Dar ca de obicei, multe dintre resursele indicate provin din mediul ONG-urilor specializate. Ministerul lasă din nou, în cârca lor să aducă reale resurse și idei.

Platforma educațională cuprinde resurse precum:

  • „date despre proiect, repere legislative;
  • o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din următoarele domenii: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică;
  • idei de trasee educative în natură;
  • o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea;
  • lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea;
  • resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale;
  • resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri;
  • exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.

De ce cred că acest program nu a fost gândit până la capăt? Din cel puțin două motive:

Primul, și cel mai important, este cel financiar. Ministerul, prin această Săptămână nu a făcut decât să permită școlilor să învețe copiii despre mediu Altfel, dar avem deja Săptămâna Altfel în care copiii învață prin alte metode și nu în sălile de clasă. Ceea ce, repet, este foarte bine. Dar ministerul ar fi trebuit, fie să finanțeze măcar această Săptămână Verde, fie să fi ales doar 2 zile. De ce? Pentru că s-au încins pe bună dreptate discuțiile pe grupurile de părinți legate de costuri.

Veți spune că o plimbare în parc sau să strângi gunoaie cu copiii nu costă. Nu costă, dar sunt doar două zile din cinci. Și, cel puțin copiii din București, pot număra pe degetele de la o mână unde pot merge să se încadreze în programul Săptămâna Verde: Grădina Botanică, Delta Văcărești, și poate să planteze în curtea școlii sau să facă o grădină cu legume. Ah, și să strângă gunoaie. Deși nu toate școlile aleg aceeași perioadă, probabil că tot va fi aglomerație.

Sub minimum 150 de lei per copil pe toată săptămâna, nu se poate, fără mâncare. Transportul costă, ateliere costă, intrări costă (cu reduceri pentru elevi de obicei doar la instituțiile de stat), intrările în grup nu sunt cu mult mai avantajoase.

Părinții e și firesc să fie revoltați pentru că din nou sunt puși la plată. Este obligatorie participarea la programul „Săptămâna verde” pentru elevi și profesori, dar nici nu se pun absențe.

Al doilea motiv: Li s-a pus din nou în cârca profesorilor și a ONG-urilor să se descurce. O listă cu trasee de mers pe jos, și folosirea resurselor de la ONG-uri nu înseamnă că ministerul a oferit sprijin. De exemplu, pe platforma saptamanaverde.edu.ro, dacă alegi sectiunea Biodiversitate – catalogul habitatelor speciilor și siturilor, sunt nu mai puțin de 786 de pagini. Practic, multe manuale adunate din care profesorii să facă rezumate, în natură. Sunt aruncate informații acolo așa cum învățam noi la geografie și biologie. Nu-mi dau seama cum s-ar putea duce copiii într-o arie protejată din Apuseni, atât de ușor și fără costuri.

Spre deosebire de alte țări mai civilizate unde ecologia nu doar se predă, ci este la un nivel ridicat în societate și bine integrat, acolo nu e nevoie de o săptămână verde în care invațe să strângă după alții și apoi să își revenim la vechile obiceiuri de a arunca gunoi pe geamul mașinii. Educația de orice fel vine și de acasă, și oricât de importantă este aceasta și mă bucur că a câștigat teren, nu a fost deloc bine gândită săptămâna verde.

Poate dacă aceste activități și jocuri s-ar face la orele de geografie, biologie, educație civică, și ar fi incluse în programă, nu am mai avea nevoie de încă o săptămână semi – liberă, în care părinții vor da din colț în colț fie să cheltuie bani, fie să își ia liber pentru că în cazul copiilor de clase primare, o învățătoare nu poate merge cu toată clasa, sau pentru că ajung mai repede acasă copiii.

În cel mai bun caz, școlile unde învață părinți cu bani vor cheltui niște sute de lei /copil și poate vor învăța copiii lucruri noi pe care le vor duce înapoi în familii, iar în cel mai rău caz, școlile cu părinți mai săraci, în special la sate nu vor putea să facă mare lucru decât să viziteze ulițele și pădurile din apropiere, unde există.

Săptămâna Verde face parte din proiectul România Educată și trebuia să aibă măcar el o finalitate. Probabil de aceea s-a și adoptat atât de rapid, la fel și metodologia și platfoma. În mai puțin de un an.

Chiar sunt curioasă, la școlile private cum s-au organizat profesorii ? Se cer bani ? Ce activități se fac?

Previous Article Târguri de Mărțișor în weekendul 25-26 februarie
Next Article Recenzie de carte, Regele Regilor – Wilbur Smith

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Ce cărți preferă părinții să le cumpere copiilor – Top 10 Editura Didactica Publishing House, de Ziua Internațională a cititului

    aprilie 1, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru

    ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi

    ianuarie 17, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie de carte, Regele Regilor – Wilbur Smith martie 7, 2023
  • Entuziasmul primei excursii fără părinți | Când emoțiile plecării sunt mai mari decât dorul martie 14, 2023
  • Ce cărți preferă părinții să le cumpere copiilor – Top 10 Editura Didactica Publishing House, de Ziua Internațională a cititului aprilie 1, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Un lucru pe cât de controversat pe atât de mult Un lucru pe cât de controversat pe atât de mult mi-a stârnit curiozitatea. La @iworldof world of digital, @alexandrunegrea, consultant social media a venit cu o idee care sigur va stârni discuții. El propune să folosești ChatGpt ca pe un partener de brainstorming când vrei să faci o campanie, un conținut pentru brand, fie ca e personal sau al unui client. 
Mie mi se pare că astfel tu nu vei exista în acele proiecte pentru că nu vor fi ideile tale și nici nu îți folosești creativitatea. Sigur că te ajută să câștigi timp, dar cel puțin în privința mea, eu nu duc lipsă de idei, ci de ore în zi să le pun în aplicare. Și cred că mulți trăiesc același lucru. 

Nu zic că nu-s curioasă mâine să fac o încercare să văd ce-mi propune colegul ChatGpt, dar nu l-aș “angaja” în echipa mea. 

Avem nevoie să gândim tot noi, să folosim instrumente care salvează timp, fireste, dar care să implice acțiunea de a gândi. 

Tu ce crezi? Ai încerca? Vă promit că vă scriu aici ce-mi propune ChatGpt dacă ajung să mă înțeleg cu el. 

#iworldof 
#worldofdigital 
#chatgpt 
#contentideas 
#contentideasforsocialmedia 
#lumeadigitala
Era să ratăm toată ziua din cauza ploii de dimi Era să ratăm toată ziua din cauza ploii de dimineață și a somnului micului Blond, dar ne-a ieșit o zi de vis. Mai puțin cafeaua mea hazelnut latte pe care am uitat-o pe capota mașinii ( altă poveste🙈). 

Am ajuns la @bookisit.ro la cafeneaua @cofferino_hub unde era plin de copii de toate vârstele care vindeau sau cumpărau cărți. D.știa deja ce voia și le-a găsit pe toate. A fost foarte fericit. 
Micul Blond s-a jucat la locul lor de joacă cât am luat și eu 2 guri de cafea bunăă ( da, cea care a zburat ulterior de pe capotă🙈). 
Am mers apoi la festivalul Narativ, care se ține la @scoalacentrala și m-am îndrăgostit de curtea lor interioară cu magnolie, de holurile luminate de soare și de elevi voluntari foarte implicați în activități. Super simpatici. 
La atelierul de colaj m-au lăsat să stau și cu micul Blond să meșterească și el. M-a uimit ce bine s-a descurcat singur, e atât de diferit de fratele lui la aceeași vârstă. De o mie de ori mai curios și încrezător. 

✅La al doilea atelier, D. a învățat să facă un joc video, coduri, chestii pe nivelul lui, pe care le poate accesa și aplica și de acasă. Mi-e clar ce va face în următoarea săptămână cel puțin și mă bucur că i-am dat ocupație. Căci despre asta este a fi un părinte bun, care încearcă. Să îl expui la cât mai multe experiențe nu care îți plac ție ca părinte, ci care îi plac lui AZI, ACUM. Că mâine va vrea altceva. Totul ține de perspectivă. Nu îi fac toate poftele, ci îi dau toate instrumentele pe care le am și mi le permit ca să aibă ce alege( a fost gratis totul apropo, doar timpul pe drum m-a “costat” și a fost de vis). 

#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#weekenddeprimavara 
#bookisit 
#cartipentrucopii 
#educatiecopii 
#atelierecopii 
#mamadebaieti 
#educatiedeacasa
Nici nu știu dacă să mă bucur sau nu când, pl Nici nu știu dacă să mă bucur sau nu când, plecată la un eveniment ( guilt free) soțul îmi dă mesaj la 9 seara că a adormit cel mic. 9 seara?! Cuuum? Ăsta e primul miracol. Al doilea… 

Cel mare nu mă așteaptă, zice că mă vede mâine dimineată când îl duc la școală, deși juma de zi a fost pleacat în vecini azi și nu m-a văzut. Nu pot să cred, cu ce i-a hrănit, domnle, soțul? 

A fost o seară plină de oameni interesanți care au avut multe de spus.Felicitari @sofia.frunza pentru
@modernfamilyro. 

Mă bucur de revederea cu @blog_laura_frunza @siblondelegandesc.ro @toatepanzelesus
-Ce vreți de mâncare? Întreb în weekend când -Ce vreți de mâncare? Întreb în weekend când e timp de un mic dejun târziu.

-Nu știiiu, zice fiecare.

Le dau cateva opțiuni, nu le plac, firește.

Mă uit îndelung în frigider și mi se pare că nu e mai nimic… daar încercând să le fac totuși oferte atrăgătoare mi-a venit o idee: să fac un meniu cu ce le pot oferi pe loc ( pt wafe au de așteptat ca la orice restaurant). 

Așa mi-am dat seama câtă mâncare am de fapt în frigider pentru un mic dejun și că și noi, adulții funcționăm mai bine dacă citim sau vedem idei de mâncare. 

Nu felul de mâncare e mereu problema 
copiilor când zic “ nu vreeeau”, “nu-ami place”, ci prezentarea. Pentru cel mic urmează să lipesc stickere cu sandvis, omleta, etc:). 

Firește că eu am fost chelnerul, a și plătit la final, ne-am simțit ca la restaurant. 

Poate vă ajută ideea.🤘Dacă da, dați de veste, tare m-as bucura. 

#micdejuncucopii 
#ideidemicdejun 
#micdejunînweekend 
#mamadebaieti 
#mamadedoi
#momblogger
Plănuisem de câteva zile să ies undeva doar eu Plănuisem de câteva zile să ies undeva doar eu cu micul Blond ca să se bucure doar el de atenția mea. I-am explicat și lui D. asta, că avem nevoie să petrecem timp și separat când el cu mine, când cu soțul. Nu părea deloc afectat pentru că de obicei fac numai cu el activități și ieșiri. Abia fusesem la Opera Comică. 
În plus si lui îi place să stea și cu taică-su acasă. Aveau treburile lor. 

Micul Blond era foarte fericit. “Cum adică? Doar eu cu tine, mama? Yeey”.

Azi, când să plecăm, micul Blond îi zice lui frati-su. 
-Să nu te superi că noi plecăm fără tine.
D. nu a zis nimic. Mai ales că mergeam la Piscu unde am mai fost de multe ori și nu îl mai pasiona. Micul Blond a vrut neaparat să faca ceva din lut și cum Piscu e la 10 minute de noi… Dar i-am zis și că ne oprim și la înghețată. 

După alte 5 minute de foit prin casă, micul Blond îi zice lui D. Nu vrei să vii cu noi, să mănânci înghețată? 

Și D. a zis da❤️ Ce puteam să fac? Normal că i-am luat eu pe amândoi. Când să ieșim soțul zice: dacă știam, veneam și eu🙈🤣

Uneori lucrurile se întâmplă. Going with the flow. 

#mamadebaieti 
#amintirideweekend 
#motherofboys 
#mamadedoi 
#părințeală 
#copiifericiti 
#scoaladelapiscu 
#viatatara 
#amintiricucopii
📘Știai că azi e ziua lui Pi? 🅾️Știai 📘Știai că azi e ziua lui Pi? 

🅾️Știai că până în secolul al 17-lea lumea se ferea de numărul zero și nu îl considera un număr? 

🍀Știați că plantele știu să numere? 

Toate acestea dar și alte super lucruri care fac matematică fun pentru copii le găsiți în Cartea Matematicii de la @edituradph până vineri la reducere 50%. Costă 44 de lei. Credeți-mă, e foarte bun prețul pentru calitatea acestei cărți și pentru că o vor folosi copiii mulți ani. 

Sunt multe reduceri la toată gama de carti si jocuri de matematică pe site. 

Jocul Domino cu mulțimi este genial pentru copii care învată să numere dar și pentru cei de 7-8 ani. Hell, l-aș juca eu singură. Ne place cum se potrivesc și culorile pe margine. 

Mi-am propus să fac câte o zi pe săptămână lectură cu D. din Cartea Matematicii, acolo unde înțelege. Eu zic că e bună pentru copii de la 8 ani. 

#cartieducative #educatiecarti
#scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
V-am mai zis că D. citește en-gros, la modul că V-am mai zis că D. citește en-gros, la modul că vrea să termine cât mai multe cărți. Cel mai probabil nu reține 90 % din ce citește dar nu-mi fac griji acum. Pe mine nu mă prindeai cu o carte în mână la vârsta asta, așa că mă bucur că citește. Ah, ba da, citeam Mickey Mouse, benzile desenate. Le mai știți? 

M-am gândit că așa va citi mai ușor și el așa că v-am cerut ajutorul și majoritatea mi-ați recomandat seria Dogman, de la @editura.arthur. Ați avut mare dreptate. A citit 250 de pagini în 2 zile! Sigur că e foarte puțin scris, dar este combinația perfectă pentru momentul in care el se află: citește la kilogram foarte ușor. Așa că iată, am descoperit un secret, cum să citească de plăcere. 

Nu vă așteptați să aibă mesaje ascunse sau multe lecții de viață. Sunt doar amuzante și scrise pe înțelesul lor. Asta e tot ce contează, cred eu. Să mai lăsam din pretenții. 

#fiiinfluencerulcopiluluitau

#cititdeplacere #benzidesenate #cartieducative #cartipentrucopii #edituraarthur #carticopii #cartipentrucopii #carti #cartipentruceimici #activitaticopii #bookstagram #cecitim #citimimpreuna #copii #cartieducative #cartiilustrate #kidsbooks #kidsbookstagram #recomandcartea #cartiminunate #books #cadouricopii #carteacopiilor #povestii #lumeacopiilor
După mulți ani de “mom guilt” am înțeles în sfârșit “secretul”, cum să le faci pe toate. Să le faci pe rând, în ritmul tău, fără să bifezi o zi perfectă cu de toate. 
De ce trebuie să fie o zi? Poate fi o lună, o săptâmână. 

Luna trecută, în decurs de vreo 2 săptămâni am reușit să mă văd cu fetele, să ies la un film cu soțul și să fac lucruri doar pentru mine. Am simțit că mi-am împlinit toate nevoile, că necesită timp și răbdare să ajung aici. Fireste, mamă am fost non stop in zilele in-between. De la asta nu iei pauză 🙈

Aceasta e urarea mea de Ziua Mamei sau Ziua femeii. Chiar dacă nu ai copii, poți fi mai mult decât angajat al firmei, sau sotie, și asta e ideal pentru sănătatea noastră mintală. 

🌷💐💐💐La mulți ani!💐💐💐

#ziuamamei 
#ziuafemeii 
#mothersday 
#mamadedoi 
#lamultianimama❤️ 
#părinte 
#părințeală 
#momblogger
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.