Ce este Saptamana Verde? Practic, ministerul Educației permite școlilor ca timp de 5 zile consecutive, să învețe elevii despre mediu, schimbări climatice și ecologie și salvarea planetei, dar nu la școală din bănci, ci afară în natură. O idee foarte bună, sunt mereu pentru învățarea prin activități. Totuși nu cred că a fost gândită până la capăt această săptămână.
Școlile își aleg Săptămâna Verde începând de azi, 27 februarie până pe 16 iunie 2023. În cele 5 zile la alegere, potrivit ordinului de ministru, elevii și profesorii pot face diverse activități în natură.
Ministerul educației împreună cu cel al mediului au realizat și o platformă online care se numește chiar asa saptamanaverde.edu.ro unde profesorii găsesc resurse și idei de activitati in Saptamana Verde. Dar ca de obicei, multe dintre resursele indicate provin din mediul ONG-urilor specializate. Ministerul lasă din nou, în cârca lor să aducă reale resurse și idei.
Platforma educațională cuprinde resurse precum:
- „date despre proiect, repere legislative;
- o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din următoarele domenii: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică;
- idei de trasee educative în natură;
- o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea;
- lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea;
- resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale;
- resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri;
- exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.
De ce cred că acest program nu a fost gândit până la capăt? Din cel puțin două motive:
Primul, și cel mai important, este cel financiar. Ministerul, prin această Săptămână nu a făcut decât să permită școlilor să învețe copiii despre mediu Altfel, dar avem deja Săptămâna Altfel în care copiii învață prin alte metode și nu în sălile de clasă. Ceea ce, repet, este foarte bine. Dar ministerul ar fi trebuit, fie să finanțeze măcar această Săptămână Verde, fie să fi ales doar 2 zile. De ce? Pentru că s-au încins pe bună dreptate discuțiile pe grupurile de părinți legate de costuri.
Veți spune că o plimbare în parc sau să strângi gunoaie cu copiii nu costă. Nu costă, dar sunt doar două zile din cinci. Și, cel puțin copiii din București, pot număra pe degetele de la o mână unde pot merge să se încadreze în programul Săptămâna Verde: Grădina Botanică, Delta Văcărești, și poate să planteze în curtea școlii sau să facă o grădină cu legume. Ah, și să strângă gunoaie. Deși nu toate școlile aleg aceeași perioadă, probabil că tot va fi aglomerație.
Sub minimum 150 de lei per copil pe toată săptămâna, nu se poate, fără mâncare. Transportul costă, ateliere costă, intrări costă (cu reduceri pentru elevi de obicei doar la instituțiile de stat), intrările în grup nu sunt cu mult mai avantajoase.
Părinții e și firesc să fie revoltați pentru că din nou sunt puși la plată. Este obligatorie participarea la programul „Săptămâna verde” pentru elevi și profesori, dar nici nu se pun absențe.
Al doilea motiv: Li s-a pus din nou în cârca profesorilor și a ONG-urilor să se descurce. O listă cu trasee de mers pe jos, și folosirea resurselor de la ONG-uri nu înseamnă că ministerul a oferit sprijin. De exemplu, pe platforma saptamanaverde.edu.ro, dacă alegi sectiunea Biodiversitate – catalogul habitatelor speciilor și siturilor, sunt nu mai puțin de 786 de pagini. Practic, multe manuale adunate din care profesorii să facă rezumate, în natură. Sunt aruncate informații acolo așa cum învățam noi la geografie și biologie. Nu-mi dau seama cum s-ar putea duce copiii într-o arie protejată din Apuseni, atât de ușor și fără costuri.
Spre deosebire de alte țări mai civilizate unde ecologia nu doar se predă, ci este la un nivel ridicat în societate și bine integrat, acolo nu e nevoie de o săptămână verde în care invațe să strângă după alții și apoi să își revenim la vechile obiceiuri de a arunca gunoi pe geamul mașinii. Educația de orice fel vine și de acasă, și oricât de importantă este aceasta și mă bucur că a câștigat teren, nu a fost deloc bine gândită săptămâna verde.
Poate dacă aceste activități și jocuri s-ar face la orele de geografie, biologie, educație civică, și ar fi incluse în programă, nu am mai avea nevoie de încă o săptămână semi – liberă, în care părinții vor da din colț în colț fie să cheltuie bani, fie să își ia liber pentru că în cazul copiilor de clase primare, o învățătoare nu poate merge cu toată clasa, sau pentru că ajung mai repede acasă copiii.
În cel mai bun caz, școlile unde învață părinți cu bani vor cheltui niște sute de lei /copil și poate vor învăța copiii lucruri noi pe care le vor duce înapoi în familii, iar în cel mai rău caz, școlile cu părinți mai săraci, în special la sate nu vor putea să facă mare lucru decât să viziteze ulițele și pădurile din apropiere, unde există.
Săptămâna Verde face parte din proiectul România Educată și trebuia să aibă măcar el o finalitate. Probabil de aceea s-a și adoptat atât de rapid, la fel și metodologia și platfoma. În mai puțin de un an.
Chiar sunt curioasă, la școlile private cum s-au organizat profesorii ? Se cer bani ? Ce activități se fac?
Leave a Reply