În fiecare an, în ultima vineri din septembrie are loc Noaptea Cercetătorilor Europeni. Așadar începeți bine weekendul AZI. Evenimentul este organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene și face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele. Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
În 26 de oraşe din România vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi. Orașele unde sunt activități Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Potrivit organizatorilor, în Bucureşti, cel mai mare laborator în aer liber îşi aşteaptă vizitatorii la Casa Oamenilor de Ştiinţă (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 9), între orele 16,00 şi 21,00. Pe scena evenimentului, patru momente inedite vor stârni curiozitatea publicului de a afla mai multe despre importanţa somnului, tehnicile de prim ajutor, magia chimiei şi lumea neştiută a liliecilor.
Pasionaţii de ştiinţă vor fi uluiţi de experimentele de fizică şi chimie efectuate chiar de ei, vor participa la ateliere interactive de mecatronică, robotică, control al mişcării, educaţie financiară şi ecologică, iar jocurile şi concursurile pe diverse teme ştiinţifice vor face experienţa participării una de neuitat.
Între orele 16,00 şi 22,00, vizitatorii sunt aşteptaţi în Parcul Izvor, la Rondul Bicicliştilor, pentru observaţii astronomice, ateliere interactive, spectacole cu roboţi, experimente cu ferofluide, concursuri, expoziţii, alături de cercetători. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare. Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
-
Bucharest Science Festival are loc în mai multe locații, până duminică, 2 octombrie
Este cea de-a 10-a ediție a Bucharest Science Festival, prima după pandemie în format fizic, și are pregătite multe activități cu și pentru elevi, dar la care participă și profesori. Intrarea este liberă iar programul întreg, pe zile, îl găsiți aici.
Expoziția industriei spațiale din România – Vineri, la Promenada Mall, unde veți putea vedea chiar și meteoriți la standul Facultății de Geologie a Universității din București.
Experimente și demostrații – Sămbătă și Duminică la Vulcan Value center
Centrul mobil are echipamente inteligente ce simulează situații de urgență complexe, precum incendiile din locuințe, un pachet pentru condiții meteo extreme sau simularea realistă a unui cutremur și a modalității în care acesta se percepe într-o casă sau într-un apartament.
Participanților la sesiunea de instruire le sunt oferite mai multe scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia, centrul fiind conceput să poată asigura o învățare experiențială.
Vizită în Bucureștiul Liliecilor – se fac programări aici
Sâmbătă 01 oct, 18:00 – 20:00
Duminică 02 oct, 18:00 – 20:00
Pentru adulți: Grănicerii spațiali: cum ne apărăm de asteroizi? O conferință și dezbatere. Dacă dinozaurii ar fi avut astronomi care să descopere asteroizii și cometele periculoase și ingineri care să proiecteze nave spațiale, probabil că ar fi supraviețuit 🙂
Tot pentru adulți: Podcastul de știință: „Un strop de Neanderthal” – pe canalul Youtube
Leave a Reply