Pe orice grup de părinți de Facebook sau Whatsapp intri, afli că cel puțin la o grădiniță s-a cerut să aducă hârtie igienică la grădiniță. Sau săpun. Sau șervețele umede ca să spele mai ușor copiii de vopsea. La grădinițe de stat, firește.
Întrebat ieri de jurnaliști dacă știe că sunt grădinițe și în Capitală care cer așa ceva, ministrul a neagat realitatea: “Refuz să cred acest lucru”, spune Sorin Cîmpeanu.
”De asemenea, vă rugăm să ne semnalaţi şi să facem diferenţa între dorinţa părinţilor de a contribui la confortul şi starea de bine a propriilor copii în grădiniţe şi solicitarea grădiniţei pentru astfel de lucruri. Eu sunt convins că nu au existat solicitări pentru astfel de lucruri. .(..)există o dorință a părinților să contribuie în interesul propriilor copii la îmbunătățirea condițiilor într-o grădiniță sau într-o școală, ceea ce este cu totul altceva. Aceste lucruri sunt permise și în cele mai avansate sisteme de educație din lume. Nu poți să interzici unui părinte în a investi, în a face donații, dacă vreți, pentru educația propriului copil nici în România, nici într-un alt stat. Important este să fie corect reglate și echilibrate aceste lucruri și, în nici un caz, școala sau grădinița să nu fie cea care solicită astfel de fonduri, lucru interzis în momentul de față,” a mai spus ministrul.
Sigur că atunci când grădinița sau școala nu au deloc săpun și hârtie igienică, părinții vor cumpăra ei și vor aduce la școală. Dar nu pentru că este “dorinţa părinţilor de a contribui la confortul şi starea de bine, “ ci mai degrabă să nu se îmbolnăvească copiii.
Iar părintii pleacă capul și se conformează. Pe cine ajută dacă nu aduc rolele de hârtie? Ar fi în dezavantajul copiilor. Nu putem condamna părinții care fac asta. E un cerc vicios. Nu pot sta și astepta să se imbolnăvească copiii, să se țină să nu meargă la baie doar ca să îi dovedească educatorei că nu are nevoie de hârtie igienică.
Nu e exces de zel al părinților, dar da, cu un lucru are dreptate ministrul: parintii vor să contribuie la starea de bine a copiilor lor la școală și la educația lor. Dar asta nu se face aducând hârtie igienică la școală, ca să respecte normele de igienă, ci poate cel mult să înfrumusețeze clasa.
Ce trebuie să facă părinții dacă li se cer produse de igienă la grădiniță
Ministrul, deși nu crede că așa ceva se întâmplă in grădinițele din Bucuresti, le transmite părinților că este ilegal să li se ceară hârtie igienică și săpun. Un articol din Rofuip interzice strangerea de bani de catre parinti, intr-adevar. Însă situatia a ajuns la alt nivel. Tocmai pentru că nu se mai pot strânge bani, conducerile grădinițelor sau educatoarele cer direct produsele care ar trebui să existe in scoli, bugetate de primării cu bani gestionați de școli si grădinițe.
Și cum ar putea dovedi părintii că li se cer?
Și cum pot ei reacționa in fata unei educatoare care ridică din umeri scuzându-se zicând că nu sunt bani să cumpere hârtie igienică și că și ea le vrea binele copiilor dar nu are cu ce?
Ce evită să spună ministrul este că sănătatea copiilor noștri depinde tot de noi, de cât suntem dispuși să îndurăm sau să riscăm, până la urmă. Nu spune că e inutil să te cerți cu profesorii pe tema asta când tot copiii suferă.
Haideți să îi scriem ministrului despre toate școlile și grădinițele din țară unde vi s-au cerut săpun, hârtie igienică. Lăsați vă rog în comentarii și numele grădinițelor din orice oraș și județ, căci sigur nu sunt doar în București. Așa poate ne crede domnul ministru.
Leave a Reply