Mărturisesc că eu nu pot fi profesorul copilului meu, oricât aș încerca, În primul rând pentru că nu am timpul necesar. Nu le pot face pe toate și am renunțat de mult la această dorință nerealistă. Pot însă să îi mai dau câte o carte de activități din când în când lui D. sau să citească. Dar nu vă mint, nu e mereu deschis la asta. Noroc că în zilele noastre am de unde alege.
O să vă scriu pe scurt câteva recomandări de cărți de la Editura Didactică Publishing House pentru copii de 7 ani+.
Depinde și cât și cum citesc copiii voștri. D. citește destul de cursiv dar nu are RĂB-DA-REEE! Articolul acesta este pentru copii de peste 7 ani, urmează unul cu recomandări și pentru 3+, cărțile primite de Micul Blond.
Ca părinte îmi plac cărțile lor pentru că sunt foarte interesante și pun accent pe joacă și învățare, fără să fie plictisitoare. Copiilor le plac mesajele cărților și faptul că sunt scrise pe înțelesul lor.
PS: În perioada aceasta găsiți cărțile Editurii Didactica Publishing House la mari reduceri, de până la 60%.
Pentru exerciții care țin de scris, limba română, gândire:
Integramele pentru vârsta lui, mărturisesc, că i le mai rezolv si eu pe furiș. Sunt atât de addictive pentru că au acel marker care se șterge. Partea bună este că pot fi făcute la nesfârșit, iar frati-su le va moșteni (dacă nu pierde prin casă markerul). Cartea este foarte mare, are multe teme, de la cele ușoare pe care le puteți face cu cei mici de 3 ani (voi scrieți și ei identifică cuvintele) animale, plante, în grădină, până la unele mai dificile cum ar fi în spațiu, anotimpuri.
Carte este o istorie pe înțelesul copiilor despre cum se naște o carte, prin câte mâini trece până să apară la tipar. Desenele sunt tare frumoase și informațiile potrivite pentru vârsta lor.
De când l-am dus la Târgul de carte pe băiatul cel mare îi place să scrie carți și să le aranjeze ca la tipografie, cu coperți, cu desene. A primit de Crăciun și un dispozitiv care funcționează cu niste diapozitive, care îl ajută să deseneze, așa că este o combinație perfectă și uneori lucrăm împreună la o carte. El desenează și apoi facem împreună povestea din ce a desenat. Uneori scrie textul, ceea ce e bine pentru exercițiul de scriere și creativitate, alteori o scriu eu dar atunci el e mai creativ. Oricum ar fi cartea aceasta i-a deschis orizonul și apetitul și mai mult, și l-a învățat lucruri pe care eu le învățam în facultate despre tipografii.
- Hieronimus și Expediția Broasca Roșie și Hieronimus și Invențiile sale mult așteptate
Seria Hieronimus despre o broască ce face multe invenții stranii.
Hieronimus și expediția broasca roșie are text puțin și scris mare, e potrivită pentru copii de 7+ să citească singuri. D. trece printr-o perioadă cu invenții, mai ales după ce a fost în tabăra de știință. Are impresia că poate inventa orice și de ce să nu-i dau frâu imaginației? Hieronimus îl ajută să creadă în invențiile sale ciudate.
- Hieronimus și Invențiile sale mult așteptate are mai mult text, e pentru copii mai avansați care citesc mai mult, sau puteți citi voi, părinții.
Enciclopedii, aventuri, descoperiri
Iubim să călătorim, Ema și Eric descoperă România – de Ioana-Chicet Macoveiciuc
Când ai copii și vizitezi țara ai ocazia să (re)descoperi locuri uitate, și mai ales locuri noi, iar cartea Ioanei este un ghid amuzant și foarte util pentru a porni în aventuri cu familia. Ei pleacă cu rola prin țară și descoperă locuri mai mult mai mai puțin cunoscute chiar și de noi, părinții. Vă las o poză în care să vedeți ce ne recomandă Ema și Eric să vizităm. Îmi place mult că este și Dino Park, un loc pe care orice copil trebuie să îl vadă o dată în viață.
O carte de ghicitori, foarte interesant ilustrată. O idee foarte bună de a-i învățalucruri pe copiii curioși – ghicitori. Cartea poate fi citită și de copii mai mari de 10 ani pentru că sunt ghicitori și despre Munții Carpați, Brâncuși, scriitori, orașe, lucruri, locuri și oameni din România. Atenție, răspunsurile sunt trecute pe aceeși pagină, să fiți atenți să nu trișeze copiii:). Oricum, imaginile îi ajută mult să găsească rsăpunsurile, dar sunt și multe arhaisme sau cuvinte pe care ei nu le știu: ulcior, fuior, coșar.
Este un fel de enciclopedie, dar nu plictisitoare, care răspunde la tot felul de întrebări la care, sincer, doar copiii se pot gândi. Ilustrațiile sunt foarte reușite, îmi amintesc de copilăria mea. De ce îmi place acest gen de cărți? Pentru că atunci când D. are multe întrebări și nu mai pot răspunde îl pun să caute în carte. Sigur găsește un răspuns mulțumitor. Știu că avem Google în ziua de azi, dar eu încă mai cred că trebuie să știe să se informeze din cărți.
Leave a Reply