Apariția unei cărți intitulate “Profu crede că învăț (caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar)” de Elise De Rijck a stârnit ample controverse în spațiul online. Profesori și părinți, indignați de această carte care îi învață pe elevi cum să glumească pe seama profesorilor. Faptul că abia am reușit să rezum despre ce e vorba demostrează cumva că nu transmite vreun mesaj cartea.
Vineri, 19 august, la cateva zile de la discutiile din spatiul public, cartea a fost retrasă de pe toate site-urile marilor edituri și magazine online.
Totul a pornit de la postarea unei profesoare:
Iată pasaje din carte:
“Exersează-ți abilitățile de pupat în fund”.
“Cum îți înjuri profesorii?”
“Fă troc cu profii și păcălește-i cu care dintre ei ai făcut cea mai bună afacere. “
Pe o pagină este desenat un cerc pe care scrie:
“Dă cu capul aici.
1.Pune cartea pe o suprafață tare.
2.Fă ceea ce scrie în cerc.
3.Repetă pasul al doilea până dispare tot stresul.
Intrerupe experimentul dacă îți pierzi cunoștiința”
Care sunt problemele care se ridică?
- Inițial, unele site-uri, de exemplu Cărturești, au trecut-o la categoria material educațional.
- Vârsta recomandată 6-10 ani. La această vârstă copiii nu au simțul umorului, nu pot discerne între o glumă și ceva serios. Presupunând că într-adevăr carte e dedicată copiilor de 6-10 ani, ei nu își cumpără singuri cărți la această vârstă, așadar, targetul (și filtrul, da) este către părinți.
- Editura are o responsabilitate morală când pune pe piață o carte care nu pare să aibă un mesaj educativ? Cât ține de alegerile pe care le face un cititor și cât ține de marketing? Poate fi o strategie de vânzare?
- Oare este vorba strict de percepția poporului român? Oare la belgieni chiar este o carte de umor și atât? Poate fi tratată ca atare?
În Belgia cartea nu este recomandată unui public de o vârstă anume, dar este trecută la secțiunea timp liber, hobby, umor, lifestyle și are un rating de 3,5 din 5 stele. Cartea este publicată în 2017 în original.
Despre autoare:
Este o persoană despre care nu se găsesc informații pe internet, deși este o figură publică, ce a scris cărți bine primite de public: 250 de lucruri de încercat într-o viață, 500 de lucruri de încercat într-o viață.
Are un site cu o singură pagină în care ne îndeamnă să o căutăm pe Google. |Aici găsiți și Instagramul ei.
Dacă vreti să citiți interviu cu ea, găsiti aici.
Iată ce scria autoarea în postare când a publicat cartea: Profu crede că învăț:
Un mesaj pentru toți elevii care au venit acasă ieri cu un raport prost: mama, tatăl și profesorul tău pot trimite o scrisoare de plângere la iam@elisederijck.com.
Descrierea cărții pe site-ul Editurii Litera: (înainte să o retragă)
Această carte este pentru toți elevii care se plictisesc în clasă, pentru aceia care se joacă pe ascuns pe telefonul mobil în timpul orelor și pentru cei nu foarte studioși care se uită pierduți la tablă fără să înțeleagă mare lucru.
Exersează-ți talentul de a ascuți creioane, visează cu ochii deschiși la locul unde ai prefera să fii, dându-l pe mâna unui tatuator pe cel mai enervant prof când e beat pulbere, și joacă bingo în secret cu colegii!
Acestea și alte idei îți vor ocupa timpul cât să pari extrem de atent în clasă.
· Plină de idei despre cum să supraviețuiești anului școlar.
· Cu pagini albe la care să sari imediat ce profu’ se uită peste umărul tău.
· Cu spații pentru #schoolfie și un anuar personal!
ATENȚIE! Această carte te face pasibil de exmatriculare!
ELISE DE RIJCK a scris prima carte în 2015. Seria „Lucruri de încercat într-o viață” nu a părăsit încă topurile de popularitate. Dar ea nu se ia prea în serios și sper să nu o faci nici tu. Elise mănâncă la micul dejun confetti (nu chiar, dar… mă rog…), nu se sfiește să fie nostalgică și încă se mai joacă cu păpușile (mai exagerăm și noi!). Și are un deget mic de la picior strâmb. Interesant, nu?
PS: Multumesc prietenei mele jurnalist, Dana Cotoară, care locuiești în Belgia și care m-a ajutat să răscolim internetul local.
_____
Leave a Reply