Dacă știți familii care au refugiați în gazdă, sau știu centre unde stau copilași din Ucraina am o veste bună.
Cei de la Opera Comică pentru Copii București au decis să traducă în limba ucraineană 2 spectacole ale lor. Unul dintre ele, Petrică și Lupul se joacă mâine și deja toată sala e ocupată. Dar urmează o altă reprezentație pe 5 aprilie, și dacă știți copilași ucraineni care stau la familii, prieteni, sau din centre, le puteți face o bucurie să vadă un spectacol în limba lor. Să se simtă mai aproape de casă. Îi puteți contacta pe cei de la Opera Comică si completa un formular pentru a rezerva loc. Puteți avea si acces gratuit la toate spectacolele, in limba română însă, din aplicația app.operacomica.ro. Ulterior, un reprezentant al instituției va intra în contact cu persoana sau asociația prin care s-au inscris copiii pentru a stabili detaliile tehnice aferente conectării la biblioteca de spectacole ale Operei Comice pentru Copii disponibile online.
Pe 13, 14, 15 aprilie are loc Parada Jucariilor care e un balet.
Spectacolele sunt mai vechi, sunt din repertoriul Operei Comice, doar că acum nu se vorbeste in limba romana. Se cântă și se dansează, dar rolul povestitorului e înregistrat de o doamna în limba ucraineană.
Muzica și poveștile copilăriei sunt un limbaj universal, care apropie oamenii indiferent de limba lor maternă. Persoanelor si asociațiilor care au în grijă familii de refugiați le oferim acces gratuit la toate spectacolele noastre din aplicație, cu speranța că în tot acest necunoscut, copiii refugiați mai pot găsi ceva familiar: bucuria poveștilor universale ale copilăriei și muzica ce șterge lacrimile și alină dorul.
Felicia Filip, director Opera Comică București
O fată de 10 ani din Ucraina, balerină la ea acasă, merge la cursurile de la Opera Comică și își continuă visul
În tot noianul de lacrimi și durere, mai există și povești frumoase și trebuie să le știm. O fată de 10 ani, pe nume Veronica, pasionată de balet, câștigătoare de premii și concursuri, a vrut să își urmeze pasiunea, deși a fugit din război și poate altele îi erau prioritățile. Însă, după ce mama ei a simțit că aici sunt în siguranță, i-a căutat pe internet un loc în care să se poată antrena, și a găsit cursurile de la Opera Comică din București.
Era probabil normalitatea fetei, ceea ce o făcea să nu se gândească la război. A fost primită chiar de directoarea Operei Comice, Felicia Filip.
“Am primit-o si am privit-o, si era peste nivelul celor mici care fac atelierul Micului Artist, așa că am chemat-o să se pregătească și cu corpul nostru de balet pentru că îi place foarte mult. Mama ei si bunica vin zilnic cu ea si ne multumesc,” a povestit Mădălin Buruiană, reprezentant al Operei Comice București, care s-a ocupat de organizarea spectacolelor pentru copiii ucraineni.
Micile bucurii mai ales pentru cei mici sunt de neprețuit!
Leave a Reply