Peste tot în lume, sărbătorile apropie familia și mai ales o reunește la masa plină de bunătăți gătite. Românii nu fac excepție. Câteva lucruri sunt certe la masa de Crăciun: mâncăruri tradiționale pentru care gazda s-a spetit zile întregi în bucătărie, dar și discuțiile și replicile incomode din jurul meselor, care vrem nu vrem, tot apar.
Principalul motiv, cred eu, ar fi conflictul dintre generații.. cum facem să nu avem discuții stânjenitoare cu unchiul care întreabă nepoata de 18 ani, ce vrea să facă în viață, sau pe sora ei de peste 30 de ani.. când se mărită și mai ales, când face copii?
Cu totii trecem prin astea, așa că am intervievat-o pe Dana Tudose Tianu, mediator de familie și lector la Fundația Calea Victoriei, unde are și un curs care se numește Pace în familie – Comunicare şi relaţii armonioase cu cei dragi.
Dana Tudose Tianu are si un curs de rebranding personal.
Dar tu chiar n-ai de gând să faci copii? Ai deja 30 de ani, nu întinerești, dragă”
-
Putem evita astfel de discuții? Sau mai bine zis, cum să le evităm pentru că întrebările vor fi puse nu putem controla asta?
Sunt două răspunsuri posibile aici. Primul este mai greu de implementat dar este, totuși, posibil. Putem evita astfel de discuții, chiar daca întrebările sunt puse. Daca întrebările unchiului ne stânjenesc, privim în ochi unchiul, și, fară să ne plecam privirea, îi spunem: „Iți mulțumesc pentru că te preocupa starea mea de bine, unchiule. Totuși, pentru moment, prefer să nu intru în detalii despre acest aspect al vieții mele. Îți mulțumesc că înțelegi.”
Că să poți face asta este necesar doar să fii puțin mai trecut prin viață că să nu te intimideze vreo ruda mai senioară că vârstă și care nu înțelege nevoia de spatiu privat sau conceptul de a nu oferi sfaturi nesolicitate.
Varianta a doua, în accepțiunea mea, este o reinterpretare a primei variante de răspuns. Cel puțin așa aș proceda eu. I-aș da „unchiului” care mă întreabă când mă „mărit” sau când îmi schimb serviciul că să am și eu „o meserie adevărată”, sau cine mai știe ce, un răspuns care să-l lase „masca” și chiar poate să-l scandalizeze pentru macar următoarea săptămână. pe scurt, l-aș lua un pic peste picior. Dacă spune ceva de genul: „Dar tu chiar n-ai de gând să faci copii? Ai deja 30 de ani, nu întinerești, dragă”, eu i-aș raspunde: „Doamne, unchiule, uite chiar voiam să fac în seara asta anunțul – aștept deja gemeni cu prietenul meu din India. În câteva luni ne mutăm în Bangalore. Asta e, voiam să fie surpriza, însă daca tot ai adus vorba…”
Evident, este mai mult decât posibil că unchiul să nu aibă deloc simțul umorului, însă măcar membri tineri ai familiei te vor privi că pe o rebela demna de admirația lor.
-
Cum ne pregătim emoțional și sufletește?
O modalitate foarte buna de pregătire este să găzduim noi masa de Sărbători. În calitate de gazda, ai multe responsabilități, printre care aceea de a nu zăbovi cu un sigur invitat cu zecile de minute la discuții. Însă daca chiar sunt în postura în care masa de Sărbători este un stres emoțional pentru mine – asta pentru că stiu că cel puțin un membru de familie mă face, de obicei, să mă simt rău iar eu nu stiu cum sau simt că nu pot să fac fata interacțiunii cu el/ea fară să îmi stric starea de bine – atunci este bine să identific persoana sau persoanele din familie alaturi de care mă simt bine, și să rămân cât mai mult timp în compania lor, pe parcursul serii. Că este vorba despre copii sau nepoți, de sora ta, de partenerul de viață, proximitatea lor ne da putere emoțională și poate chiar un fel de protecție.
-
Ar trebui să ne facem o listă de subiecte de NEdeschis?
De fapt, le știm deja. Fiecare familie le știe pe ale sale. Pentru unii este starea ta civilă, pentru alții, felul în care te îmbraci sau faptul că nu îți suni des bunicii, unchii, verișorii, iar unii poate nu iți suporta partenerul de viață. Din punctul tău de vedere, deschiderea acestor subiecte reprezintă un fel de atac la persoana și atunci stai țoață seara de Crăciun într-un stres emoțional și o anxietate care te împiedică să te bucuri de moment.
Am trecut și eu prin astfel de momente, și ce am făcut a fost exact să mă concentrez pe bucuria copiilor sau să ajut la bucătărie, ceea ce oricum îmi face plăcere.
Dacă ar trebui să existe pentru noi subiecte de nedeschis? Sigur, trebuie să fim sensibili la stările celorlalți, însă nu în detrimentul nostru, ceea ce înseamnă că daca o ruda este un pachet de nervi, nu trebuie să ne petrecem seara de Crăciun încercând să atenuam vehementa cu care înjură (mai plastic sau mai subtil) politicienii sau situația legata de pandemie.
Din punctul meu de vedere, subiecte de nedeschis ar trebui să fie situații intime, personale, ale membrilor familiei. Chiar daca te simți ok să discuți lucruri intime cu mama ta, de exemplu, poate nu te simți bine să abordezi aceste subiecte de fata cu unchii și mătușile.
-
Cum răspundem întrebărilor comode și mai ales noi părintii, răspundem în locul copiilor? (avem această tendință)
Dacă copiii sunt mici, sub 12 ani, uneori este chiar bine să fim noi cei care povestesc despre activitățile lor celorlalți membri ai familiei. Unii copii de 8-12 ani sunt mai timizi și nu vor nici să mai cante, nici să mai spună poezii, nici să povestească despre cât sunt de buni la fotbal, la karate, la desen. Da, noi, părinții, trebuie să ne protejam inclusiv copiii de curiozitatea, de cele mai multe ori, exagerata, a unor rude.
Este important să ne învățam copiii că a bârfi (a vorbi despre viață unui om în absenta lui) este nu numai un păcat, dar și un defect mare de caracter. În Romania „bârfă” este încă o trăsătură și joacă un rol mare în comunicarea dintre rude.
Foarte multe rude în vârstă continua să trăiască prin intermediul poveștilor de viață ale copiilor și nepoților lor, iar o masă de sărbători le da ocazia să „comenteze” împreună cu alte rude tot felul de aspecte ale vieții copiilor. Din punctul meu de vedere, este minunat daca putem dezbate idei sau povesti lucruri relevante din propria noastră viață. Odată ce au împlinit 12-14 ani copii noștri, au și ei dreptul a viață lor privata și ar trebui să ne abținem să povestim ce „prostii” sau ce „lucruri mărețe” au mai făcut în absenta lor.
-
Când mergem în vizită și ne strângem 10 oameni (deși acum nu stiu cât mai e valabil) trebuie să mergem cu un cadou pentru fiecare? Nu ne simțim prost dacă mergem cu mâna goală?
Un cadou pentru gazda este musai și un semn de respect pentru timpul și munca ei. Absolut NU trebuie cate un cadou pentru fiecare participant. În afara de gazda, daca sunt copii de până în 18 ani, este frumos să le aducem o atenție, chiar daca este vorba despre o cutie de bomboane. Putem să mai oferim cate un cadou de familie, daca în jurul mesei sunt 3 familii.
-
Ce cadouri se ofereau înainte să apară acest consumerism americănesc? Din ce perioadă a apărut ?
Oferirea de cadouri a început în perioada Victoriană, în Anglia. Pe atunci, doamna casei (mama) confecționa câteva lucruri de mână (artizanale), în primul rând pentru soț și apoi pentru copii. Dacă avea fiice, le confecționa împreună cu ele. Era important să fie făcute chiar de tine însăți. Consumerismul a apărut, evident, în America, însă acum s-a extins în întreagă lume. Brazii de Crăciun, în casele din clasa mijlocie în mod special, sunt pe jumătate acoperiți de cadouri.
Cadourile scumpe (bijuterii și electronice) nu se ofereau în clasa burgheze înainte. Un cadou elegant era ceva făcut de tine sau scris de tine. Regina Măria i-a oferit Regelui Ferdinand un album minunat, pictat de ea însăși, în care sunt cuprise și versuri universale despre iubire și credință, de un Crăciun. Albumul se afla și astăzi la Castelul Pelisor, în biroul Regelui.
-
Tu îți amintești când erai copil și apoi adolescentă, care erau întrebarile incomode? Ce te enerva să auzi de la rude?
Că adolescentă, mă deranjau comentariile legate de felul în care arătam – dacă aveam parul vopsit sau un extra cercel în ureche, sau purtam poate o ținută anume. Mă mai deranja să fiu luată prea mult peste picior de anumite rude mai „glumețe”, asta pentru că de fapt sunt o fire introvertită. Bârfa m-a deranjat întotdeauna, o calitate moștenită de la tatăl meu, și nu suportam nici atunci, cum nu suport nici acum, să aud alte rude vorbind și „tocând” mărunt persoane care nu sunt prezente.
CONCURS: Cadou oferit de Fundatia Calea Victoriei si Alexisme.ro – Un Voucher pentru orice curs al Fundației din luna ianuarie, și aveți de unde alege:
-
- Atelier de scriere creativă, din 6 ianuarie, cu Andra Samson
- Atelier de Stil vestimentar feminin, din 6 ianuarie, cu Valentina Bălaşa Ario
- Curs de Branding personal, din 6 ianuarie, cu Dana Tudose-Tianu
- Comunicarea eficientă şi tehnicile NLP, din 10 ianuarie, cu Alin Comşa
- Curs de Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, din 10 ianuarie, cu Cristian Diaconescu
- Cinci anotimpuri sonore – Istoria muzicii, de la Renaştere la Modernism, din 10 ianuarie, cu Radu Mihalache
- Palatele ştiute şi neştiute ale Bucureştiului, din 10 ianuarie, cu Anita Sterea
- Puterea comunicării pozitive, din 11 ianuarie, cu Julia Nagy
- Atelier de actorie şi improvizaţie, din 11 ianuarie, cu Ionut Kivu şi Irina Ungureanu
- Atelier online de Astronomie, din 11 ianuarie, cu Adrian Şonka
- Curs online – Arhitectură şi regalitate, din 11 ianuarie, cu Augustin Ioan
- Introducere în Istoria artei – Curs online în şase întâlniri, din 11 ianuarie, cu Cosmin Ungureanu
- Introducere în istoria gustului, din 12 ianuarie, cu Adriana Sohodoleanu
- Filozofia Renaşterii: magicieni şi alchimişti, din 12 ianuarie, cu Cristian Vechiu
- Tinereţe după 50 de ani: ritualuri de trecere, etape, stări, din 12 ianuarie, cu Jeanina Cîrstoiu
- Introducere în gândirea critică – curs online, din 12 ianuarie, cu Dumitru Borţun
- Curs online de fotografie pentru începători, din 14 ianuarie, cu Mirela Bichigeanu
- Mituri şi stereotipuri despre istoria românilor, din 14 ianuarie , cu Ionuţ Mircea Marcu
- Atelier online – Tehnici de relaxare prin mindfulness, din 14 ianuarie, cu Mihaela Mîndreci
- Dostoievski şi romanele sale celebre, din 17 ianuarie, cu Camelia Dinu
- Stil vestimentar masculin: de la garderoba de bază la moda actuală, din 18 ianuarie, cu Valentina Bălaşa Ario
- Exerciţii pentru o minte şi un corp echilibrate, din 19 ianuarie, cu Irina Ungureanu
- Cum să-ţi creezi un mindset de success, din 27 ianuarie, cu Lorelei Nassar
Cum participi la concurs?
Alege un curs si spune-mi de ce vrei să îl urmezi. Participă raspunsurile de pe Facebook dar si din comentarii pe blog. Extragerea o voi face pe 29 decembrie.
Leave a Reply