• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Campanii de informare pentru părinți • Părinți & copii • Uncategorized  >  Cum alegem crema de soare potrivită pentru copii? Sunscreen sau sunblock? Sfaturi de la un dermatolog
Campanii de informare pentru părințiPărinți & copiiUncategorized

Cum alegem crema de soare potrivită pentru copii? Sunscreen sau sunblock? Sfaturi de la un dermatolog

Alexa Stănescu iulie 5, 2020 crema solara, dermatolog, protectie soare, soare, SPF, umbra Leave a Comment 544 Views

Sunt foarte precaută și panicată când e vorba de statul la soare. Am alunițe care cu timpul s-au înmulțit. În curte mi-am pus o umbrela maaare de tot ca să nu stau deloc la soare nici eu nici copii.

Nu mai am 17 ani să mă prăjesc și cu atât mai puțin nu îi las pe copii la orele nepotrivite. Puține lucruri știam eu în tinerețe despre efectele arsurilor solare. Era doar cool să fii bronzată. Tinerele în general caută să se înnegrească la piele cu orice cost, uneori ungându-se cu ulei de măsline doar. Nu comentez, nu mă pricep, nu mă bag, de aceea întreb specialiștii.

Vă spuneam că stăm în curte mult eu și copii, chiar dacă doar la orele la care razele soarelui nu sunt atât de periculoase. Am vrut să aflu mai multe despre mituri și mai ales cum se aplică o cremă de soare, cum să o aleg și asta fără să vorbesc despre un brand anume.

Puteți citi cu încredere și liniștite. Interviul cu dna doctor dermatolog, Diana Placintescu, nu prezintă nici un produs, doar informații valoroase.

Cred că puțină lume știe că de fapt, când ne bronzăm de fapt pielea noastră suferă. Femeile în general sunt în căutarea bronzului perfect. În cazul copiilor mai mici, bronzul e cam inevitabil pentru că e greu să îi ții doar la umbră și cu pălărie pe cap. Micul Blond de 1 an și 2 luni nu vrea și pace.

Atunci cum îi protejăm? Pe doamna dr. Diana Placintescu, dermatolog o știți,  am mai vorbit cu ea și ne-a explicat efectele pe care le are lipsa soarelui asupra corpului, în special a copiilor (când eram toți în autoizolare).

  • Diferența dintre suncreen și sunblock

Care e diferența și cum ne dăm seama care este care? La ce să ne uităm pe etichetă și de ce să ne ferim? Ce recomandați pentru bebeluși și pielea lor sensibilă?

Foto: Unsplash Credits: Antonio Gabola

Cremele de protecție solară cu filtre minerale sunt sunblock, pentru că principiul lor de protecție este să reflecte ultraviolete, care nu mai ajung la straturile profunde ale epidermului sau în derm. Cremele cu filtre chimice absorb radiațiile și le « consumă», și de aceea se numesc sunscreen.

Pentru copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani se aplică produse de protecție solară dedicate, care au fost testate pentru ei, dar recomandarea este oricum să nu fie expuși direct în soare, ci să se joace pe cât posibil la umbră.

Filtrele minerale clasice sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc. Fiind substanțe inerte, acestea sunt considerate mai sigure, atât pentru copii cât și pentru persoanele cu teren alergic sau cu boli de piele generate de lumină. Totuși, asta nu înseamnă că filtrele chimice nu sunt sigure si că trebuie să ne ferim de ele. Majoritatea cremelor de protecție în prezent sunt amestecuri de filtre, care se potențează unele pe altele, chiar și cremele pentru bebeluși.

Substantele au fost testate să poate fi aplicate de la 6 luni. Până la 6 luni este preferabil să îi ținem pur și simplu cât mai feriți, la umbră, acoperiți sau îmbrăcați ușor. Între 6 luni și 3 ani se aplică produse de protecție solară dedicate, care au fost testate pentru ei, dar recomandarea este oricum să nu fie expuși direct în soare, ci să se joace pe cât posibil la umbră.

Ce riscuri apar la cremele cu componenți chimici?

Deși filtrele chimice sunt testate există un risc teoretic să determine alergii cutanate. Apoi, filtrele chimice, având molecula mai mică, teoretic se pot absorbi prin piele. Efectele lor asupra organismului pe termen lung sunt insuficient studiate. Apoi, nu știm încă foarte clar care sunt efectele acestor compusi asupra mediului, asupra faunei și vegetatiei marine, dar acest lucru este valabil și într-o oarecare măsură pentru filtrele minerale. În acest moment e greu să răspunzi tuturor acestor cerinte de « securitate », de aceea marile companii investesc în cercetare, care se reflectă în preț.

Cât ar trebui să coste o cremă bună pentru copii care să protejeze ?

După cum știm prețul unui produs reflectă doar parțial valoarea acestuia. Există produse corecte la prețuri medii și produse scumpe care nu întotdeauna își justifică prețul prin ingrediente, costul cercetării etc. în România cred ca un preț corect este in jur de 50-70 lei flaconul de 200 ml.

Contează mult mai mult să fie aplicată crema cu factor solar în cantitate corectă, decît factorul SPF, lucru irealizabil pentru că am consuma un tub în 3 zile.

Foto: Pixabay

Este suficient să folosim o cremă cu 50 factor de protecție? Și cum se folosește la o zi la plajă? De câte ori aplicăm copiilor în special ?

Protecția solară nu crește direct proporțional cu numărul de pe cutie, iar factorul de protecție 100 nu înseamnă că suntem protejați 100%. Diferența între 30, 50 sau 100, de la același brand aplicat în aceeași cantitate, este de doar 1% în protecție reală. Numărul arată timpul pe care îl putem petrece la soare fără să ne ardem dacă aplicăm crema, raportat la timpul de ardere fără cremă (la o cremă perfectă, care nu se diluează cu apa sau transpirația). Să spunem că timpul de înroșire al pielii în mod natural este 10 minute. Cine stă în ziua de azi 500 de minute în soare ? Dar 1000 minute ? Sigur nu un copil!

Contează mult mai mult sa fie aplicat în cantitate corectă, ceea ce in practica este aproape irealizabil pentru că ar însemna să aplicam cam o jumătate de lingură de fiecare dată pentru un copil de 4-5 ani, deci să terminăm flaconul în 3 zile dacă aplicăm o dată la 2 ore, cum este recomandat. Și știm că nu se întâmplă așa, știm că de fapt aplicăm mai puțin, deci nu realizăm în mod real factorul de protecție înscris pe tub. De aceea de fapt ne dorim un factor mai mare, pentru că altfel, în mod real și factor 15 ar fi suficient, dacă l-am reaplica la 2 ore în cantitate suficientă ! Din păcate însă odată ce aplicăm prea puțin pierdem de fapt controlul asupra protecției care se realizează.

De aceea aplicarea corectă e mai importantă decât SPF. Prima aplicare este ideal să se facă înainte de ieși din casă pentru ca pielea să aibă timp să se impregneze, nu pe plajă. La 2 ore, mai ales pentru că transpirăm, intrăm în apă, este ideal sp fie reaplicată cel puțin pe zonele expuse și umezite; în special cele cu filtre chimice, care « se consumă ». Sunt acum filtre performante care rezistă mai mult timp, dar din nou, filtrele minerale sunt mai stabile.

Și, încă o dată, cantitatea trebuie să fie suficientă, de fapt acesta este elementul cel mai important !  (n.red scrie și pe tuburi asta, dar cine să îi creadă, nu?)

Crema se aplică dinainte de a pleca de acasă, se reînnoieste la 2 ore

Acum când poate lumea nu mai merge la mare, dar merge în parc, sau locuiește la curte, cum le recomandați să folosească crema pentru copii?

Din câte vedem încă mai încercăm să prindem cu toții un colț de plajă sau un val… Regulile sunt aceleași, poate un pic mai relaxate, pentru că timpul petrecut efectiv în soare este mai mic.

Crema se aplică dinainte de a pleca de acasă, se reînnoieste la 2 ore, protecția se suplimentează cu stat la umbră, haine, pălarii, ochelari.

Nu contează unde ne petrecem timpul, pe plajă sau pe stradă, contează cât timp ne expunem efectiv. Aud adesea « nu stiu unde m-am bronzat, ca nu am stat la soare deloc », dar „Aaaa, dar am ieșit cu copilul în parc“. E același lucru, dacă e soare.

Care sunt orele de stat afară pentru copii ?

Orele sigure sunt dimineața devreme până în ora 10 și seara după ora 18. Nu atât din cauza intensității radiațiilor UV, cât din cauza căldurii. Dacă se sta la umbră deasă, oricând !

La umbră, ziua la ora 11-12 aplicăm crema de protecție?

Depinde de umbră, cea a umbrelei sau a copacilor nu este absolută, ca aceea a construcțiilor de exemplu, și atunci trebuie aplicată crema de protecție.

Recomandați copiilor hainele de protectie UV? De exemplu copii cu dermatite, pot purta aceste haine? Întreb pentru ca la dermatită pielea trebuie să respire cât mai mult, nu?

Foto: Pixabay

Sunt haine de strada cu SPF calculat (pentru că orice țesatură realizează o oarecare protecție, dar unele sunt imprecgnate cu substanțe speciale, sunt făcute din țesături speciale). Acestea sunt ideale, desigur, dar nu obligatorii.

Dacă vorbim despre acele costume de baie cu SPF, acelea sunt foarte practice pentru cei care stau efectiv în plin soare mult timp și nu au disciplina de a-și aplica la timp cremele de protecție (sau părinții nu reusesc să respecte ritmul, dacă e vorba de copii).

Copii cu alergii cutanate pot să nu le tolereze, pentru că țin umezeala, poate intră nisip ud sub ele, care irită pielea etc .

Personal nu le agreez, pentru că oferă o falsă senzație de siguranță și odată umezite, pierd de fapt din factorul de protecție, în plus nu acoperă oricum tot corpul, anumite zone rămân expuse și au risc de a se arde, se bronzează neuniform etc.

Uleiurile oferă vreun pic de protecție?

Uleiurile de plajă cu filtre chimice, da. Ele sunt în plus hidratante, ceea ce face ca bronzul să dureze mai mult.

Tu cum alegi crema de soare? Cu SPF mare? Cât de des o folosești? Lasă-mi un comenatriu mai jos.

Te-ar putea interesa și:

Efectele produse de lipsa soarelui și statul în casă. Ce recomandă medicii, în special copiilor

 

_______

Dacă te-a ajutat articolul și ți-a oferit informații utile, poți da un share pentru a le spune și altor părinți.

Previous Article Statul român recunoaște importanța fundamentală a educației timpurii
Next Article Când copilul îți interzice să intri în camera lui nu e mereu panică (AUDIO)

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Efectele produse de lipsa soarelui și statul în casă. Ce recomandă medicii, în special copiilor

    aprilie 24, 2020

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • gradinita, cresa, joaca
    Ministerul de finanțe propune ca părinții să nu mai primească suma de 1500 de lei pentru grădiniță martie 22, 2021
  • Stimulent de reinserție de 1500 de lei pentru părinții care aleg să revină mai repede la muncă aprilie 7, 2021
  • Cât costă viața copilului tău? SEMNEAZĂ PETITIA pentru majorarea cuantumul amenzilor pentru copiii transportați fără scaun auto sau centură aprilie 9, 2021
  • Când devenim părinți, timpul se dilată martie 30, 2021

Instagram

alexa_stanescu

Nu credeam că va veni acest moment: eu pe bicicle Nu credeam că va veni acest moment: eu pe bicicletă fără să cad. 🤦‍♀️

Bine, am și un secret care nu se vede bine în poza asta. 

✨✨✨✨✨

👏Mâna sus la comentarii dacă mai sunt mame ca mine care au învățat de la copii să meargă cu bicicleta? 

In sfârșit putem cutreiera împreună ulițele ❤️
.
.
.
#cubicicletapeultita
#viațalațară 
#motherofboys💙 
#mamadebaieti
#momlife
#learningtorideabike 
#cubicicletainpadure 
#mamaînvață 
#goodlife
#liveandlearn
-Mami, vreau să îmi citească tata azi povestea -Mami, vreau să îmi citească tata azi povestea cu Ema și Eric. 
-Nu, eu vreau să îți citesc. Abia asteptam aventurile cu ecrane ale lui Eric. 
Sta putin pe gânduri. Face un alabala portocala și iese tot taică-su. 🤦‍♀️

Da, cred că o să îi iau cartea să o citesc singură! 😜

Ați luat noua carte scrisă de @printesaurbana ? Le-a plăcut copiilor ? Eu sunt sigură că va fi un hit. 

#povestedeseara 
#sacitimpovesti 
#bedtimestories📚 
#emasieric 
#edituradph 
#cartidesuflet
#cartilecopilariei 
#momblogger
De când am făcut schimb de roluri, eu muncesc ș De când am făcut schimb de roluri, eu muncesc și el are grijă de casă și copii, ne apreciem mai mult. Sincer, și fără lăudăroșenii, că doar mă știți că nu sunt cea mai romantică. Nici el. Aici ne asemanam.🤣

Am învățat să îi apreciez fie are gest și să nu îi scot ochii cu fraze de genul: 
“ -Ehe, vezi ce greu e să crești copii?” 
Doar un mulțumesc și recunoștința sunt uneori suficiente. Alteori, normal că vreau să recompensez și cu mici bucurii.

Azi am auzit că e World Husband Appreciation Day așa că am decis să îi fac o surpriza. Si el, mie! 

🌱Ghiciti cine ce surpriza a facut? 

Când ajungeti azi acasă nu uitați să îi arătați aprecierea voastră: fie că spală vasele, duce gunoiul, se joacă cu copilul cât voi faceți altceva, sau dacă pune șosetele in sertar😂😜 

#worldhusbandappreciationday 
#micileplacerisuntmarilebucurii 
#aprecieresirecunostiinta 
#loveyourbetterhalf❤️ 
#ziuaaprecierii
#gratitude🙏 
#begratefuleveryday
La ceas de noapte.. o secundă, atât a durat să La ceas de noapte.. o secundă, atât a durat să împrăștie o cutie nou nouță de scobitori🤦‍♀️ 
Oare până mâine dimineată reusesc să pun la loc in cutie 400 de scobitori? Par mai puține totuși. Cred că le și număr dacă tot mă apuc de treabă.🤷‍♀️ Asta după ce se culcă micul Blond, care în ultima vreme trece de miezul noptii râzând de mine și trezindu-mă din somn. 

#părințeală 
#viatacucopii
#momblogger 
#lifewithkids❤️
De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră l De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră la plimbare, cu saci de gunoi după noi, ca să strângem pet-uri, hârtii, ambalaje și te miri ce chestii aruncate in natură. Initial am luat doar un sac. 
Pf, am fost naivi. Până la jumătatea străzii era plin. 

De atunci zilnic, plusăm cu câte un sac. 

Chiar din prima zi, micul Blond ( încă nu are 2 ani) a înțeles ce lucruri nu au ce căuta in natură. 

Nu îl laud pe el, sunt convinsă că orice copil e in stare să facă distincția. Secretul e puterea exemplului. Și nu al prelegerii. Degeaba le povestim și explicăm si zicem NU aruncăm pe jos. Dacă ei ne văd preocupați de ceea ce ne inconjoară, vor fi și ei la rândul lor. Și poate vor da chiar mai departe exemplul, altor colegi. Sigur, totul e ca acei colegi să aibă părinți receptivi. 
O sa incerc sa strang si cativa vecini dacã vor, insa am decis ca mai bine facem@noi cate putin. Poate ne vãd si altii. 🤷‍♀️
.
.
.
🍀☘️🌲🪴🌱🌱🌳

#viațalațară 
#faraplastice 
#curatamnatura🍀☘️🌱🌿
#reciclare 
#innatura🌺
În drum spre casă, în doar 40 de minute, am tre În drum spre casă, în doar 40 de minute, am trecut prin 3 anotimpuri: era vară când am plecat din Bucuresti, pe DN am prins un nor negru de ploaie și cand am ajuns acasă era lapoviță! 
Mă tem tot mai mult de schimbările astea de vreme. 

#climatechangeisreal #climatechangeawareness 
#dela30degradelazerozerograde 
#cloudsinthesky☁️🌎☁️☁️ 
#vremeschimbatoare
E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor s E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor să stau prin bucătărie. De când m-am întors la radio tot încerc să fac supe si mâncare care să țină 2-3 zile. Nu reușesc, zau! Asta si pentru că mereu vreau să încerc lucruri noi.

Dacă și tu gătești ascultând podcasturi, ca mine, îți recomand acest episod #cucapulinnori☁️☁️⛅️ despre mâncare și cum și cât gătim in ziua de azi. 
Invitată a fost @Adriana Sohodoleanu, lector la Fundatia Calea Victoriei.
Mă găsesti pe: 
🎧Spotify 

🎧Anchor FM 

🎧Apple Podcast

🎧soundcloud
.
.
.
#amintiridinbucatarie 
#weekendcookingfun 
#despremancare 
#foodlover😍 
#podcaster 
#backtowork
Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tat Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tata, apa, papa. Fie 5, caca included. Totusi, comunică incredibil de bine. Uneori, când se trezește dimineața și eu am plecat deja la radio, mă caută. Mă strigă și mă caută in toată casa. 

Mor după el și după modul fabulos in care suntem construiti să evoluăm, de la limbajul semnelor, la vorbe. 😍

.
.
.
#mombloger #primelecuvinte #limbajulcopiilor #cutefactor #cutekids #mamadebaieti #momlife #backworkout #motherhood⭐️ #părințeală #homeiswheretheheartis
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.