2035 fără tutun. Stop țigărilor electronice!

1 Comment

Fumam pe la 13 ani. Prima țigară fumată pe ascuns a fost la Perla, în spatele gheretelor, demolate de Băsescu în 2000. 

Nu pot sã fiu ipocrită sã nu mãrturisesc că fumam în preadolescență. Pe furiș. În plus îmi și plăcea. Asta și poate pentru că toate discuțiile cool aveau loc la țigară în curtea /toaleta liceului/școlii ! În general în găștile mai rău famate. Erai un tocilar fraier dacă nu fumai. 

Orice părinte vrea să își protejeze copiii de greșelile pe care el înșusi le-a făcut în tinerețe! Da, știu, nu se poate asta, ba chiar nu e cinstit să nu lași copilul să facă propriile greșeli, chiar dacă le repetă pe ale tale. De acord! Că se vor apuca de fumat, știu că nu îi pot opri. Cu siguranță tot vor încerca. 

As vrea însă să o facă după 20 de ani, sau pe acolo, ca să nu-și pună în pericol viața atât de mult. Apoi pot să sper că le vine mintea la cap, după ce se prostesc câțiva ani! Ca mine. Eu m-am prostit vreo 15 ani.

 

Dacă vă imaginati că aveti niste copii ascultători acum, să nu credeți că in adolescentă nu se vor ascunde de voi. E firesc, gasca îi indeamnă să facă ceva interzis și o vor face cu riscul de a fi pedepsiti. Pentru că speră să nu fie prinși, nu-i așa?
Soluția nu este să faci rugăciuni, și să il tii inchis in casă ( oricum merge la scoală!), ci ca societatea și statul să aibă grijă să NU aibă acces la țigări.

În ziua de azi cred că mai nocive sunt țigările electronice pentru că îi atrag și mai ușor pe copii cu aromele lor!

Îmi amintesc că la început nu îmi plăcea deloc gustul de tutun, dar era cool să fumez așa că nu m-am lăsat. Treptat a început să îmi facă plăcere.  

 

De 11 ani nu am mai pus țigară în gură, am încercat de câteva ori electronice cu arome de la prieteni, dar am zis pas, de teamă. Teamă că o să îmi placă. Da, pentru că deși nu mai simt nevoia de a fuma, un fumător trăiește cu coșmarul că poate cădea înapoi în viciu. De atunci mai visez că fumez, foarte rar mi-e “poftă”, cum se zice. Este totuși un drog de a cărui dependență scapi foarte greu fără voință și minte limpede! 

Când am intrat cu o prietenă într-un magazin specializat de țigări electronice am fost fascinată și îngrozită în același timp. Cum vânzătorul manevra nicotina și chiar le dădea clienților să încerce orice aromă voiau.  Substanțele îți luau ochii și mai ales te prindeau cu mirosul lor.

  • Statistici:

*În România, peste 19.000 de copii cu vârste între 13-15 ani consumă frecvent (lunar) produse din tutun încălzit. Le cumpără ușor, fără buletin, din mall-uri sau online.

*RiseProject: Organizația Mondială a Sănătății plasează țara noastră pe locul patru la nivel global privind fumatul în rândul tinerilor sub 17 ani, iar studiile de piață arată că noua generație de țigări (tutunul încălzit) a avut un impact considerabil asupra lor.

*Un studiu despre consumul de produse cu tutun încălzit în Japonia, publicat recent, arată o creștere explozivă a ratei de utilizare a acestor țigări electronice – de la 0,2% în 2015 la 11,3% în 2019, adică de peste 50 de ori în doar patru ani! Și mai grav, vorbim aici inclusiv de fumători minori: eșantionul a fost un public cu vârsta între 15 și 69 de ani. Iar prevalența cea mai mare a consumului de astfel de țigări cu tutun încălzit s-a înregistrat în segmentul de vârstă de 20-40 de ani.

  • Țigările electronice sunt mai puțin nocive decât cele normale ?

Nimeni nu știe sigur încă. Se fac studii peste studii, cert este că nu poți spune că e mai puțin dăunător doar pentru că e pe piață doar de câțiva ani. Sunt mulți factori când faci un studiu de caz.  Și pe asta se bazează cei de la companiile de țigări.

Un studiu recent arată că aerosolii emiși în timpul funcționării unui dispozitiv electronic conțin un spectru larg de compuși – 62 la număr. O parte dintre aceștia (carbonili, furani și ftalați) sunt extrem de toxici și cel puțin trei sunt carcinogeni.
Doar 10 dintre compușii identificați erau cunoscuți și din cercetări anterioare asupra aerosolilor emiși de țigările cu tutun încălzit. Motivul este că multe dintre aceste substanțe sunt compuși volatili instabili, dificil de identificat (și foarte toxici).

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudită, condusă de românul Bogdan Dragoș Ilieș, doctorand în chimia atmosferică și a aerosolilor. (Sursa: 2035 Fără Tutun)

  • Ajută și tu să nu mai existe acest vid legislativ:

Legislația produselor din tutun este învechită. În prezent, fumatul este definit ca fiind „un proces însoțit sau rezultat al consumului de produse care ard.” Produsele din tutun încălzit sunt o tehnologie recentă în industria tabacului. Aceste țigări nu ard pentru că au un tutun special, încălzit în dispozitive electronice futuriste, atrăgătoare pentru copii.

Cea mai nouă categorie de consumatori ai produselor din tutun încălzit sunt adolescenții. Iar acest lucru este o urmare directă a promovării agresive a țigărilor electronice / cu tutun încălzit și a lipsei de legi adaptate la noile descoperiri din industria tabacului. Dacă cerem Parlamentului să aducă la zi legislația produselor din tutun, adolescenții nu vor mai fi expuși la promovarea țigărilor electronice. Iar cei care se vor apuca de fumat vor fi mai puțini. 

Eu am semnat petiția și voi face orice campanie care să ajute la informare corectă și a ne feri copii de aceste țigări electronice atît de atrăgătoare. SEMNEAZĂ și tu petiția aici și dă share. 

Informații pe temă găsiți mai jos:  

https://www.riseproject.ro/articol/minciuni-incalzite/

 

Further reading

Comments

  1. […] m-am numărat și eu printre statistici, am fumat de foarte devreme. Asta nu înseamnă că și copiii noștri trebuie să urmeze aceeași cale, nu ? Nici să le […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *