În acest weekend am predat din nou cursul de radio, copiilor înscriși la Școala TV Dicție.ro inițiată de Carmen Ivanov, trainer de dicție. De data această ne-am distrat la un microfon de studio, ne-am jucat cu sunete, au țipat, au vorbit tare, încet, au văzut și simțit diferența dintre a vorbi cu putere și a țipa, și mai ales s-au distrat la microfon citind sau recitând Horoscopul.
Ce învață copii la Școala TV Dicție.ro?
Mă întreabă mulți prieteni sau rude care au copii, dacă își pot aduce copii la cursuri chiar dacă nu vor să apară la televizor (deși, să o recunoaștem: copiii iubesc să se prostească în fața camerelor!). FIREȘTE! Chiar recomand!
- Scopul școlii TV să știți că NU este acela de a face din copii mici vedete, ci de a-i obișnui cu camerele de filmat într-o lume în care îi filmăm noi înșine cu telefonul mobil, adică noi părinții.
- În plus, copiii învață să vorbească corect gramatical e la vârste mici de 5 -6 ani, și credeți-mă că este foarte important și îi va ajuta acest lucru la școală. Mie toată lumea îmi zice cât de corect vorbește copilul meu, eu nici nu am remarcat sincer, pentru că mi se pare firesc să îl corectez când spune ceva greșit și nu să râd de el. Bine, mai râdem uneori împreună când inventează cuvinte, dar când face dezacorduri niciodată. Așa fac și cu cei mici de la dicție și observ îmbunătățiri în limbajul lor. Se gândesc puțin înainte să vorbească.
- Vrem sau nu să recunoaștem, trăim în era digitală și am face bine să proftăm de asta. Cei trecuți de 9 ani deja se visează vloggeri și putem să îi încurajăm să facă asta. Învață astfel să stea în fața camerei de filmat, să își ordoneze ideile atunci când prezintă ceva (chiar și un proiect pentru școală).
- Scapă de trac și teama de a vorbi în public care este inamicul nostru cam toată viața începând cu serbările de la grădiniță, nu-i așa?
- Îi încurajăm să citească ce le place și cât vor ei. Si vă zic un secret, le place foarte tare manualul de dictie: Străfurnica și prietenii săi.
- Învață limba română într-un mod distractiv fără să aibă teama notelor.
- Învață să citească și să pronunțe corect literele și grupuri de litere.
- De la colegul meu Dan învață să vorbească unii cu alții, să se exprime, să-și îmbogățească vocabularul, să folosească cuvintele corespunzător.
- Irina, Carmen si Mihai îi învață o dicție perfectă, să nu se grăbească atunci când vorbesc, să citească și să pronunțe corect cuvintele (ați fi surprinși să vedeți câte cuvinte pronunță adulții greșit, gen șcenă). Întrega echipă o găsiți aici.
- Socializează și se împrietenesc cu alți copii.
- Învață ce e radioul și informația.
- Și toate acestea, le învață prin joc, într-un mod distractiv, fără să stea țintuiți în bănci o oră întreagă. Copiii îmi spun că le place mai mult aici decât la ora de română de la școală.
Cum e să fiu profesoară și mamă ? Cu ce mă ajută această experiență?
Sincer vă spun nu aș putea să fac o meserie fără cealaltă! Nu aș fi putut preda copiilor dacă nu eram mamă, pentru că nu găseam modul de a comunica cu ei. Însă acum mi se pare atât de ușor să îi cuceresc. Știu exact ce le place (până pe la 12 ani, după această vârstă apelez mai mult la amintirile mele din adolescență și încerc să fiu cool) și cum să îi fac atenți la mine.
Iar să vorbesc despre radio pentru copii mici este o provocare ce îmi place teribil. Până acum nici un copil nu s-a plictisit, ba chiar nu vor niciodată să se termine ora.
Îi văd pe copii cu ochii unei mame și dacă vor să mănânce în timpul orei, sau vorbesc unii peste alții sau nu stau pe scaun sau țopăie, îmi amintesc că ei au nevoie de limite și să li se spună mereu regulile. Niciodată nu sar la concluzia că un copil este needucat sau că nu ascultă. Și le explic de n ori. Avantajul este că pe ei nu mă pot supăra, așa că mă învață să fiu creativă ca să asculte.
Răsplata.. e magică
Săptămâna aceasta am primit 3 îmbrățișări de la copii care știau cum mă cheamă, și care abia așteptau ora, să vadă ce le-am pregătit și un desen!
Dacă vă întrebați de ce nu devin educatoare/ profesoară pentru cei mici vă zic că nu pot renunța la iubirile mele: radio-ul, informarea, scrisul, poveștile. Dar îmi place teribil să le predau din când în când copilașilor. Mă umple de energie deși acasă mă așteaptă doi copii care mă iau de nouă, dar aplic pe ei ce m-au învățat elevii școlii TV dictie.ro.
Dacă v-am convins măcar pentru o lună îi puteți înscrie pe copii aici sau chiar în tabăra TV.
Ascultați aici și aici reportaje din orele de curs.
Nu pot să nu vă las un exercițiu la final..pentru copii dacă nu pentru voi:
Suspansul suspendării suspusului stegar, suspendat în suspans, suspenda suspansulul stegarilor suspendați.
Leave a Reply