Stația de metrou Aurel Vlaicu, august 2019.
Cu un bebeluș în cărucior, încerc să cobor la metrou. Mă uit în jur, din fericire văd că există lift pentru a ajunge pe peron. Haleluia! Nu mă mai rog de unul și de altul să mă ajute să cobor scările. Dar, stai, ca să ajung acolo trebuie să urc 3 trepte! Nu-s multe, dar nu le poate urca o mamă singură, are nevoie de ajutor, mai ales dacă bebelușul doarme și nu vrea să îi zgâlțîie somnul.
Pe mine m-a ajutat un domn de 91 de ani să urc cele 3 scări cu căruciorul, dar pe omenie nu mă pot baza și nici nu ar trebui să o fac. De ce să mă rog de cineva să mă ajute să urc scările unui magazin, sau chiar ale blocului?
La trecerile de pietoni sunt borduri peste borduri (la propriu!), pe trotuare sunt parcate mașini (pentru că nu sunt locuri de parcare, înțeleg, dar nu e asta o scuză! ) și nu ai loc să treci cu un cărucior. Nu mai zic dacă ai cărucior cu gemeni! NU treci strada decât pe carosabil. Practic, la fiecare pas ne punem în pericol viețile nostre și pe ale copiilor noștri.
Îmi amintesc cum cu D. în primul an când am stat în oraș, abia traversam intersecția imensă de la Socului (la statuie). NU puteam niciodată să trec dintr-un singur semafor pe partea cealaltă pentru că treceam cu căruciorul peste linia de tramvai și mă încetinea foarte mult. Eram îngrozită de faptul că țevile de eșapament erau exact la nivelul căruciorului, în fața copilului meu și nu știam cum să evit asta. Trebuia să traversez. Nu aveam de ales.

Proiectarea străzilor pentru copii
Studiile arată că mediul construit afectează abilitățile cognitive și de dezvoltare și le poate aduce bucurie copiilor și celor care îi îngrijesc. O stație de autobuz care include desene și jocuri le încurajează copiilor gândirea critică, în timp ce ocupă timpul de așteptare cu ceva distractiv.
Ierburile plantate la baza copacilor din stradă le captează atenția olfactivă, iar întreținerea adecvată asigură că un bunic se simte în largul său permițându-i unui copil să interacționeze cu plantele și natura în general pe durata unei plimbări prin cartier.
Niște oameni au ținut cont de toate studiile menționate mai sus și Asociația Națională a Oficialilor din Transportul Orășenesc din SUA (NACTO) va lansa, la sfârșitul anului 2019, ghidul „Proiectarea străzilor pentru copii”. Acesta va prezenta exemple din toată lumea și va evidenția strategii practice pentru a susține implementarea de schimbări pozitive în orașe.
-
Ce frumos ar fi dacă am avea orașe adaptate pentru nevoile copiilor noștri

Detaliile de mobilitate sporesc timpul petrecut alături de cei mici
Printre strategii se află prezența unei rampe la marginea trotuarului și gradul ei de înclinare care îi permit unei persoane cu un căruț sau un dispozitiv de mobilitate asistată să aibă acces la siguranța trotuarului.
O bandă clar marcată pe trotuar – cu o lățime de 2,4m (sau un minim absolut de 1,8m) – le permite o călătorie continuă și sigură familiilor pentru a merge unul lângă celălalt, iar un spațiu de pauză pe trotuar cu plasarea bine-gândită de bănci determină dacă părinții pot să hrănească sau să alăpteze comod și la umbră, astfel extinzând timpul pe care îl petrec afară împreună cu bebelușul.
Proiectarea clădirilor, locul unde plasăm intrările și ferestrele sau unde plantăm copaci – toate acestea ne modelează experiența. Această experiență poate avea un rol crucial în decizia de a merge pe jos sau cu mașina.
Până și sistemele de scurgere adecvate asigură că apa stătătoare nu va fi un mediu de înmulțire pentru agenții bolilor cu transmisie pe calea apei. Cititi articolul întreg, aici.
Cum arată orașul ideal pentru copiii voștri? Aveți astfel de proiecte inițiate în orașul vostru ? Haideți să ne inspirăm unii de la alții.
____________
Fragmente din articolul de Skye Duncan,Director, Ankita Chachra, Senior Programme Manager, Annie Peyton, Senior Programme Associate – NACTO – Inițiativa Globală de Proiectare a Orașelor, New York, SUA.
Acest articol poate fi citit, în limba engleză, în revista Early Childhood Matters 2019,publicație a Fundației Bernard van Leer. Lansată în cadrul Conferinței ISSA intitulată Nurturing Environments – For the Wellbeing of Young Children and Families, publicația Early Childhood Matters 2019 cuprinde o tematică diversă și complexă, care se adresează atât practicienilor din domeniul copilăriei timpurii, părinților, conducătorilor, dar și societății civile.
Nevoile de functionare s-au schimbat in ultimii ani, nicio strada nu a fost facuta de la inceput si sa ramana perfecta pt toate timpurile. Am umblat prin ceva orase vestice europene, si nicaieri nu e perfect. Strazile noi da, au fost proiectate si gandite mai user friendly (cu parcari subterane obligatoriu pt orice cladire, cu renuntat la tranvaie si bagat autobuze electrice si banda dedicata, cu parte de biciclete si rampe folosibile si de carutz etc) altfel pe centru prin cele pietruite si doar o banda de sens singurul lucru ce se mai poate face este de inchis traficul la masini si lasat liber doar orele X sy Y pt aprovizionare/mutare/livrare. O reconstructie a orasului e un proiect colosal.
Noi am luat marsupiu, am luat carut cu roti cu amortizoare, si ne-am mutat in zone child friendly (zona mai verde cu loc de joaca, langa o gradi si scoala, transport in comun si livrare la domiciliu) – nu pot sa le am pe toate asa ca aleg din ce se poate. Cand va intra la liceu ne vom muta langa liceu- timpul si confortul propriu e mai important (okok, sunt lenesa dar suficient sa imi asum alegerile).