• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Cum ar trebui să arate străzile adaptate la nevoile familiilor și mai ales ale copiilor
Părinți & copii

Cum ar trebui să arate străzile adaptate la nevoile familiilor și mai ales ale copiilor

Alexa Stănescu august 18, 2019 iluminat, strazi, strazi pentru copii, strazi pentru viitor 1 Comment 952 Views

Stația de metrou Aurel Vlaicu, august 2019.

Cu un bebeluș în cărucior, încerc să cobor la metrou. Mă uit în jur, din fericire văd că există lift pentru a ajunge pe peron. Haleluia! Nu mă mai rog de unul și de altul să mă ajute să cobor scările. Dar, stai, ca să ajung acolo trebuie să urc 3 trepte!  Nu-s multe, dar nu le poate urca o mamă singură, are nevoie de ajutor, mai ales dacă bebelușul doarme și nu vrea să îi zgâlțîie somnul.

Pe mine m-a ajutat un domn de 91 de ani să urc cele 3 scări cu căruciorul, dar pe omenie nu mă pot baza și nici nu ar trebui să o fac. De ce să mă rog de cineva să mă ajute să urc scările unui magazin, sau chiar ale blocului?

La trecerile de pietoni sunt  borduri peste borduri (la propriu!), pe trotuare sunt parcate mașini (pentru că nu sunt locuri de parcare, înțeleg, dar nu e asta o scuză! ) și nu ai loc să treci cu un cărucior. Nu mai zic dacă ai cărucior cu gemeni! NU treci strada decât pe carosabil. Practic, la fiecare pas ne punem în pericol viețile nostre și pe ale copiilor noștri.

Îmi amintesc cum cu D. în primul an când am stat în oraș, abia traversam intersecția imensă de la Socului (la statuie). NU puteam niciodată să trec dintr-un singur semafor pe partea cealaltă pentru că treceam cu căruciorul peste linia de tramvai și mă încetinea foarte mult. Eram îngrozită de faptul că țevile de eșapament erau exact la nivelul căruciorului, în fața copilului meu și nu știam cum să evit asta. Trebuia să traversez. Nu aveam de ales.

Foto: Pixabay

 

Proiectarea străzilor pentru copii

Studiile arată că mediul construit afectează abilitățile cognitive și de dezvoltare și le poate aduce bucurie copiilor și celor care îi îngrijesc. O stație de autobuz care include desene și jocuri le încurajează copiilor gândirea critică, în timp ce ocupă timpul de așteptare cu ceva distractiv.

Ierburile plantate la baza copacilor din stradă le captează atenția olfactivă, iar întreținerea adecvată asigură că un bunic se simte în largul său permițându-i unui copil să interacționeze cu plantele și natura în general pe durata unei plimbări prin cartier.

Niște oameni au ținut cont de toate studiile menționate mai sus și Asociația Națională a Oficialilor din Transportul Orășenesc din SUA (NACTO) va lansa, la sfârșitul anului 2019, ghidul „Proiectarea străzilor pentru copii”. Acesta va prezenta exemple din toată lumea și va evidenția strategii practice pentru a susține implementarea de schimbări pozitive în orașe. 

  • Ce frumos ar fi dacă am avea orașe adaptate pentru nevoile copiilor noștri 

foto: Unsplash

Detaliile de mobilitate sporesc timpul petrecut alături de cei mici

Printre strategii se află prezența unei rampe la marginea trotuarului și gradul ei de înclinare care îi permit unei persoane cu un căruț sau un dispozitiv de mobilitate asistată să aibă acces la siguranța trotuarului.

O bandă clar marcată pe trotuar – cu o lățime de 2,4m (sau un minim absolut de 1,8m) – le permite o călătorie continuă și sigură familiilor pentru a merge unul lângă celălalt, iar un spațiu de pauză pe trotuar cu plasarea bine-gândită de bănci determină dacă părinții pot să hrănească sau să alăpteze comod și la umbră, astfel extinzând timpul pe care îl petrec afară împreună cu bebelușul.

Proiectarea clădirilor, locul unde plasăm intrările și ferestrele sau unde plantăm copaci – toate acestea ne modelează experiența. Această experiență poate avea un rol crucial în decizia de a merge pe jos sau cu mașina.

Până și sistemele de scurgere adecvate asigură că apa stătătoare nu va fi un mediu de înmulțire pentru agenții bolilor cu transmisie pe calea apei. Cititi articolul întreg, aici.

Cum arată orașul ideal pentru copiii voștri? Aveți astfel de proiecte inițiate în orașul vostru ? Haideți să ne inspirăm unii de la alții.

____________

 

Fragmente din articolul de Skye Duncan,Director, Ankita Chachra, Senior Programme Manager, Annie Peyton, Senior Programme Associate – NACTO – Inițiativa Globală de Proiectare a Orașelor, New York, SUA.

Acest articol poate fi citit, în limba engleză, în revista Early Childhood Matters 2019,publicație a Fundației Bernard van Leer. Lansată în cadrul Conferinței ISSA intitulată Nurturing Environments – For the Wellbeing of Young Children and Families, publicația Early Childhood Matters 2019 cuprinde o tematică diversă și complexă, care se adresează atât practicienilor din domeniul copilăriei timpurii, părinților, conducătorilor, dar și societății civile.

Previous Article Alexisme: Când uiți că trebuie să hrănești copilul
Next Article #Provocare: tu câți pași faci zilnic, alergând după copii?

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

1 Comment

  1. o femeie Reply
    august 20, 2019 at 3:28 pm

    Nevoile de functionare s-au schimbat in ultimii ani, nicio strada nu a fost facuta de la inceput si sa ramana perfecta pt toate timpurile. Am umblat prin ceva orase vestice europene, si nicaieri nu e perfect. Strazile noi da, au fost proiectate si gandite mai user friendly (cu parcari subterane obligatoriu pt orice cladire, cu renuntat la tranvaie si bagat autobuze electrice si banda dedicata, cu parte de biciclete si rampe folosibile si de carutz etc) altfel pe centru prin cele pietruite si doar o banda de sens singurul lucru ce se mai poate face este de inchis traficul la masini si lasat liber doar orele X sy Y pt aprovizionare/mutare/livrare. O reconstructie a orasului e un proiect colosal.
    Noi am luat marsupiu, am luat carut cu roti cu amortizoare, si ne-am mutat in zone child friendly (zona mai verde cu loc de joaca, langa o gradi si scoala, transport in comun si livrare la domiciliu) – nu pot sa le am pe toate asa ca aleg din ce se poate. Cand va intra la liceu ne vom muta langa liceu- timpul si confortul propriu e mai important (okok, sunt lenesa dar suficient sa imi asum alegerile).

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.