Stăteam cu ochii pe ceasul de pe peretele din terapie intensivă și mă uitam cum trec minutele, apoi orele până când o altă proaspătă mamă, operată, avea să devină ultima venită în “clubul celor care sunt amortite” de la brâu in jos. Cam așa se măsoară timpul la ATI, după ce naști. De la o oră la alta, corpul se dezmorțește ușor ușor, începi să simți câte un deget, câte un picior și după doar 6 ore te mută la salon.

Acum, la a doua cezariană, știam că imi va fi greu pentru că imi aminteam câte ceva. Dar nu tot. Creierul uită convenabil aceste amintiri dureroase, zic eu, tocmai ca să ai “curajul” sau inconștiența să o iei de la capăt:)).

Totuși nu am uitat momentul în care trebuie să te ridici din pat și apoi în picioare. The holy Grail ! Ți se taie răsuflarea, amețești, simți că te prăbușești, pur si simplu. De data asta insă poate am fost eu mai pregătită mental, dar n-a fost dracul atât de rău. Nu stiu dacă experiența primei nașteri m-a ajutat sau dorința de a mă pune pe picioare pentru ambii copii, dar ceva a funcționat pozitiv in creierul meu!

În jur, aveam sigur multe mame la prima naștere, care sigur nu știau ce urmează, partea cu ridicatul și mersul. Altfel nu-mi explic de ce toate întrebau entuziasmate când ajung în salon. Doamne, eu aș fi stat numai la ATI. E raiul calmantelor:))

”Vinovăția” de a nu dormi cu copilul în salon

O altă lecție pe care am învățat-o a fost să depășesc sentimentul copleșitor de vinovăție, pentru că nu stau cu bebelușul in cameră și că noaptea nu e cu mine.

Da, unul dintre multele avantaje de a naște la privat este că poți lăsa copilul și în grija asistentelor.

Ca să poți avea grijă de copil, trebuie să fii odihnită, iar după ce ai fost tăiată pe burtă la nici 24 de ore, este esențial somnul. Oricum nu e ca și când dormi fără dureri, doar că nu mai depui eforturi imense să te trezești noaptea ca să alăptezi. Fie că i-am lăsat eu lapte peste noapte, sau a primit lapte praf la neonatologie, știu că a fost cea mai bună decizie pentru amândoi.

Am decis sa accept ajutor, ceea ce nu e ușor pentru o  mamă proaspătă de la care lumea are așteptări să fie perfectă.

Acesta este mesajul meu către viitoarele mame. Nu aplecați urechea la tot ce se zice si faceti cum simțiți. Indiferent de deciziile luate, vor fi cele mai bune pentru copiii vostri, chiar dacă nu coincid cu ale societății/prietenilor/rudelor” binevoitoare”!

Be strong!

 

 

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *