Ai zice că a doua oară e mai ușor când ești gravidă și că știi la ce să te aștepți. Ei bine, pe mine tocmai acest aspect mă sperie. Că știu ce urmează și firește că nu-mi vin în cap decât nopți nedormite, neputința și durerile după operație, la care se adaugă acum teama de a nu fi prea mult timp despărțită de D., că nu voi putea să îi satisfac nevoile de iubire la fel ca până acum. Să nu se simtă nici un pic dat la o parte. Știu însă că oricât aș vrea și aș încerca va fi gelos pe fratele său care va fi lipit de mine. Chiar dacă îi iubesc diferit, ziua tot 24 de ore are.
Totul se va transforma dar în bine, îmi tot zic ca o mantră.
Pentru că știm aproximativ când va veni bebelușul, am decis să facem niște planuri pentru ultimele zile în formula de trei.
Timp petrecut cu copilul cel mare
Am devansat cu câteva zile Paștele anul acesta, dat fiind că s-ar putea să vină atunci frațiorul. Așa că vreau să mănânc cozonac, să vopsesc și să ciocnesc ouă cu D., și să petrec cât mai mult timp cu el, să povestim și să îi explic despre perioada în care voi fi la spital și va sta 3 nopți fără mine. Sigur va plânge atunci, parcă văd, deși acum se ține tare și zice: Da, da, știu de câte ori îmi tot zici, mamă?!
Well, de câte ori e nevoie ca să mă asigur că înțelege că îl iubim la fel de mult.
Acum câteva zile l-am lăsat și să picteze burta cu vopsea pentru piele. Apoi am făcut și o versiune mai profi. Mulțumesc, Raluca!
Bagaje de spital
- Pentru mamă
După săptămâna 36 e timpul să pregătim bagajele. Nu se știe când trebuie să fugi din casă spre spital. Dacă naști la privat nu ai nevoie de absolut nimic, căci nu degeaba plătești atâția bani. Ai totul asigurat.
Dacă naști la stat:
–2 cămăși de noapte (pot fi speciale pentru alăptat sau nu, doar să fie cât mai largi)
– lenjerie de unică folosință – le găsești la orice farmacie. Sunt foarte utili acești chiloți pentru că vin peste operație și nu prezintă nici un disconfort.
-absorbante de lăuză
-gel de duș
-papuci
-actele de identitate
-dosarul de urmărire a bebelușului pe perioada sarcinii
- Pentru bebeluș:
– scutece (un pachet de 24 de bucăți ajunge pentru 2- 3 zile)
– 3-4 body-uri
-cremă pentru funduleț
-comprese sterile pentru toaleta ochișorilor
-un săpun lichid pentru bebeluși (la băiță)
-biberon (chiar dacă alăptați exclusiv, nu poți știi exact cât și cum va mânca bebelușul și credeți-mă că nu se obișnuiește așa copilului. D. a mâncat în maternitate și cu biberon, dar de când l-am adus acasă nu a pus gura pe lapte praf)
– pentru externare: căciuliță, pantalonași cu botoșei, body și o salopetă de fâș, eu îi zic steluță, mi se pare că seamănă. Hainele să fie călcate, de preferat.
Tătici, nu uitați scaunul auto, adică scoica pentru bebeluș! Eeste OBLIGATORIE pentru siguranța copilașului. De preferat încercați să o montați cu câteva zile înainte să aveți nevoie. Știu din experiență că îți prinzi urechile în înstrucțiuni, apoi te îndoiești dacă ai pus-o bine și te trec toate apele, iar dacă ești și in drum spre spital… e dezastruos.
Câteva sfaturi: Nu vă speriați dacă bebelușul va fi prea mic pentru scaun. Îmi amintesc că D. nici nu se vedea de haine (era iarnă) în scoică. Nu puteam să îi pun centura peste mânuțe, căci erau prea mici, dar am reușit u greu.
NU îl țineți în brațe în mers, chiar dacă plânge. Îl liniștiți, îi vorbiți, mama oricum va sta lângă el în spate, și sub nici o formă nu plecați la drum fără centura bebelușului sau cu el în brațe pentru că este periculos, chiar și la o viteză de 30 km la oră. Nu îl țineți în landou chiar și cu centură pentru că nu este în siguranță, nici pe locul din dreapta față.
Pentru fratele cel mare
Pentru că s-ar putea să nu avem ajutor și unde să stea D. dacă cel mic vrea să iasă neprogramat, ne-am gândit să îi facem și lui un bagaj special cu jucării. Ceva cu care să îi facă plăcere să se joace, și ceva nou, un cadou pe care să îl descopere cât timp eu sunt în operație. Așa sper să îl țin ocupat și să nici nu se simtă left out.
Alte pregătiri prin casă:
- Dacă ești genul care să gătească, la fel ca mine, poți pregăti supe, ciorbe sau chiar mâncăruri pe care să le congelezi în pungi ziplock. Vor fi extrem de utile în primele săptămâni după naștere când, vorba unei prietene: va fi SF să faci o supă! Așa este! Și tu și soțul veți fi prea obosiți pentru a găti.
- Poți oricând să comanzi mâncare dacă stai în oraș, dar la un moment dat dai faliment sau te plictisești. Eu am doar pizza disponibilă, de exemplu, nefiind în București.
- Salate cu orice ai în cămară/frigider. Acestea mi se par salvatoare de timp. Niște conserve și resturi de mâncare din frigider, combinate cu legume proaspete pot da cele mai delicioase salate.
Leave a Reply