E lege: grădinița va fi obligatorie de la grupa mare până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Și primii doi ani de liceu vor fi obligatorii. Modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost promulgată de șeful statului.
Am lucrat la această știre de multe ori când eram la radio. Am vorbit cu inițiatori, am făcut interviuri cu deputați care bâjbâiau pentru că habar nu aveau ce semnaseră, și tot așa. Asta se întâmpla acum vreo 2 ani. Azi, a fost promulgată legea, așa că ne vom duce copiii la grădiniță, conform celor de mai sus.
Eu personal cred că legea este binevenită. Cel mai mult cred în educație, fără ea suntem pierduți. Și mai cred că educația timpurie poate crește copiii de mâine pe care cu toții îi vrem: responsabili cu natura, liberi, ambițioși, fericiți, care să nu înjure ca la ușa cortului ,să nu trăiască doar pentru bani, să muncească de plăcere, să vorbească corect gramatical. În fine, înțelegeți deja ideea.
Cu toții vrem aceste lucruri pentru copiii noștri, și mai stăm în țara asta cu speranța că ei vor învăța altfel. Vor crește fără mite financiare și recompense sau pedepse, urlete și țipete ale unor profesori frustrați de propriile probleme.
Da, cred că legea este bună, însă trebuie să vedem și normele de aplicare. NU vreau să fiu Gică Contra, dar știm prea bine că în România dacă avem noroc de o lege bună, se alege praful de aplicarea ei, de norme.
Știți că în marele program de guvernare al PSD, erau trecute înființarea a 200 de noi școli, creșe și grădinițe? Până acum nu am văzut mai mult de una două inaugurate cu fast pe ici pe colo. La orașe oricum.
Dar cum rezolvăm problema grădinițelor de la sate?
Eu am vrut să îl duc pe D. la grădinița de stat din sat. Mi-a plăcut locul, spațiul și educatoarea. Însă era program scurt până la ora 12, deci nu mă ajuta cu nimic. Ba mai mult, educatoarea se ruga de mine să îl înscriu fictiv măcar pentru că altfel risca să se închidă grădinița din lipsă de copii. Firește că nu puteam face asta, pentru că l-am înscris în altă parte pe D.
Pentru ca legea să fie realmente bună avem nevoie de :
- Școli fără wc-uri în curte (încă sunt aproape 2000 în toată România)
- Gradinite și școli renovate / noi, cărora să nu le cadă tavanul, să nu aibă igrasie și găuri în podele.
- Profesori buni, dedicați, nefrustrați, care să nu țipe la elevi
- Dotări – mobilier, săpun, apă curentă, NU mă refer la tablete sau internet, căci putem trăi și fără ele.
- Școli și licee bune, nediferențiate de X profesori și grupuri elitiste
- Școli profesionale dotate și programe prin care să încurajăm elevii să urmeze meserii, căci nu sunt o rușine, și tare ne lipsesc pe piața muncii.
Ar trebui să fie grădinița obligatorie, sau nu ?
Credeți că este obligativitatea a 15 ani de învățământ, o măsură de scădere a abandonului școlar eficientă? Sunteți de acord să vă duceți copiii la grădiniță de la 3 ani, la grupa mică? Vă simțiți constrânși?
Leave a Reply