Știți petrecerile acelea organizate pentru mame înainte să se nască bebelușul, pe care le vedeți în filmele americane? Baby-showers ? Ei bine, după o astfel de petrecere, viitoarea mamă se alege cu o tonă de haine, unele care nu se vor potrivi bebelușului, altele pe care nu le va îmbrăca din cauza anotimpului de afară. Pe lângă haine sunt multe suzete și aparaturi de care nu prea ai nevoie sau o să ai prea multe biberoane, suzete, lapte praf, și jucării.
Pentru că așa e marketingul, mai ales în zona de bebeluși, și dacă cel care cumpără cadoul nici nu este părinte, e clientul ideal care nu știe la ce ar trebui să se uite.
Îmi plac oamenii care se documentează înainte. Nu înseamnă că dacă primesc un cadou pe care nu îl voi folosi nu voi fi recunoscătoare, însă haideți să vă dau niște ponturi pentru a face cu adevărat fericită o proaspătă mamă.
În primul rând nu vrem lucruri materiale, ci mai degrabă emoționale. Acum, la al doilea copil, nu mă înghesui să cumpăr haine încă pentru că nu știu cât de mare sau mic va fi.
Când părinții ajung acasă cu nou născutul, prima noapte e terifiantă. Vă zic, nu dormi deloc, nu știi ce să îi faci, când să îl schimbi, când să îl hrănești, CUM să îl culci la el în pat fără să urle. După câteva zile, când resursele din corpul mamei se cam epuizează, aici poți interveni, ca prieten și poți ajuta emoțional cu:
- O oală cu mâncare gătită, poate și ceva dulce homemade: Crede-mă, este cel mai bun cadou pe care îl poți face unei mame care abia a născut și care s-a trezit într-un malaxor de emoții și nedormit.
- Un mesaj de susținere, o vorbă caldă: Mamele nu mai pot vorbi la telefon după ce nasc, se știe asta și nu ar trebui să le blamăm. E firesc să fie veșnic telefonul pe silent, de teamă să nu trezești copilul abia adormit, care nu are un program (și dacă ar avea, doar nu îl cunosc prietenii tăi). Un mesaj călduros prin care îi arăți că te gândești la ea va fi un adevărat pansament pentru sufletul mamei prea obosită să vorbească.
- Oferă-i o clipă de liniște: Când o să ai voie să vizitezi copilul, și să îl ții în brațe, roag-o pe mamă să te lase să îl ții 5 minute. Sigur dacă nu plânge și dacă reușești să împaci copilul. Când e prea mic s-ar putea să nu reușești să-l calmezi (e firesc, ești un străin), dar când vei reuși, cele 5 minute vor fi magice pentru mamă și le va simți ca pe o oră!
- Scoate-o în parc la o plimbare cu copilul și la un ceai/ cafea. Mama are nevoie să se simtă normală și încă ancorată în realitate, cât de cât. Legătura cu prietenii se poate rupe foarte ușor după ce naști, pentru că mama trebuie să fie 24 si 24 alături de cel mic, dar când reușește să își stabilească o rutină și un program cu cel mic, și poate ieși mai mult timp la o plimbare, atunci o poți surpinde cu un mic răsfăț. (aici nu mă refer la mesaje sau o zi la spa, pt că e greu să plece fără copil de acasă mai mult de o oră-două).
Sper ca sfaturile mele să vă ajute în relația de prietenie cu o viitoare mamă. E păcat să pierdem prietenii doar pentru că nu știm cum să reacționăm după ce vine un bebeluș pe lume.
Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că e util și altora, dă un share pe pagina de Facebook. Te poți și abona la newsletter pe prima pagină a blogului, în partea dreaptă. Mulțumesc!
Leave a Reply