A ce miroase Crăciunul tău? Ce culori are?
Eu am amintiri diferite. Din copilărie îmi miroase a brad, de cozonaci nu prea am avut parte (mama nu făcea), miroase și a sarmale dar mai mult amintirile mele sunt vizuale legate de Crăciunurile copilăriei.
Acum, când eu sunt responsabilă de organizarea sărbătorilor în familie, Crăciunul miroase a cozonac, a turtă dulce, a salată de beuf și mai puțin a sarmale. La noi nu se pune accent mult pe mâncare, dar recunosc că ador să am ce ronțăi și să ne uităm la filme și desene animale a doua zi de Crăciun, mâncând cozonac cu lapte și turtă dulce sau biscuiți.
Acestea fiind zise, am dat startul sezonului cu turtă dulce.
#UnChefSiJumătate a trecut la sezonul de iarnă
Să faci turtă dulce împreună cu copiii e super distractiv. Mai ales partea în care fac formele și apoi decorează turta dulce cu glazură cum vor ei.
Am găsit pe net o rețetă care mi-a ieșit foarte bine și care nu necesită decât 50 gr de unt. Asta mi-a plăcut tare mult.
O redau pe scurt și aici deși am pus linkul mai sus.
- INGREDIENTE:
Mixul de condimente e esențial:
- 3 lingurite scortisoara
- 1 lingurita nucsoara
- 1 lingurita ghimbir
- 1/4 lingurita cuisoare
- putin piper.
Eu am avut și un mix gata făcut de cei de la KAMIS așa că doar am adaugat mai multe scorțisoară mixul.
– 480 g faină
– 260g zahar
– 125g apă
– 50g unt
– un ou
– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
– un vf de sare
- Ingrediente pentru glazura:
– Un albus de ou
– 100g zahar pudra
– 2 linguri de apa fierbinte
Am pus o lingură de zahăr intr-o crăticioară la foc mic si când s-a caramelizat am turnat 125 ml apă clocotită. Apoi am adăugat restul zahărului, mixul de condimente până când s-a topit zahărul. Avantajul acestei rețete este că miroase toată bucătria a condimente de turtă dulce! Apoi am pus 150 gr de făină și am amestecat cu telul, un minut până s-au dus cocoloașele.
Am pus restul de făina, oul si untul și am frământat apoi aluatul și pentru că nu se lega, era prea uscat, am turnat puțin lapte. Apoi l-am pus într-o folie la frigider minim o oră.
A urmat apoi partea amuzantă. Să întind foaia și apoi l-am lăsat pe el să taie formele turtei. Am avut brăduț, stelute mici și mari, luna, gingerbreadman, reni, tot ce e de sezon și nu numai. Au intrat și niste inimioare pe tavă.
Am pus tava la 180 de grade pentru 8 minute ca sa iasă turta dulce pufoasă. Nu o lasati mai mult chiar daca pare palida, pentru ca se mai intărește apoi.
Glazura am făcut-o dintr-un albuș bătut bine și apoi adăugat 150 gr zahăr pudră și puțină zeamă de lămâie.
Ce a învățat D. din această experiență cu turta dulce?
- Să decoreze și să se joace cu glazura. Să-și folosească imaginația.
- Să bată albușul cu mixerul
- Să taie forme de biscuiți singur
- Să numere peste 30 (ne-au ieșit vreo 40 și ceva de turte dulci)
- A aflat cum se face glazura, căreia îi tot spunea lipici
- A descoperit cum se fac culorile glazurii (am folosit doar niste sfeclă pentru roșu, care a ieșit cam roz)
- Și.. a mai învățat ceva despre răbdare pentru că glazura se întărește după câteva ore.
În final, voila! Turtă dulce decorată după gustul meu și al lui D. Nu arată senzațional, dar e foarte bună și fragedă la gust, iar eu și D. am mai învățat ceva azi în bucătărie!
Luați un pahar cu lapte sau chiar o cană cu ciocolată caldă și savurați turta dulce!
Leave a Reply