Turtă dulce cu #UnChefȘiJumătate

2 Comments

A ce miroase Crăciunul tău? Ce culori are? 

Eu am amintiri diferite. Din copilărie îmi miroase a brad, de cozonaci nu prea am avut parte (mama nu făcea), miroase și a sarmale dar mai mult amintirile mele sunt vizuale legate de Crăciunurile copilăriei.

Acum, când eu sunt responsabilă de organizarea sărbătorilor în familie, Crăciunul miroase a cozonac, a turtă dulce, a salată de beuf și mai puțin a sarmale. La noi nu se pune accent mult pe mâncare, dar recunosc că ador să am ce ronțăi și să ne uităm la filme și desene animale a doua zi de Crăciun, mâncând cozonac cu lapte și turtă dulce sau biscuiți.

Acestea fiind zise, am dat startul sezonului cu turtă dulce.

#UnChefSiJumătate a trecut la sezonul de iarnă

Să faci turtă dulce împreună cu copiii e super distractiv. Mai ales partea în care fac formele și apoi decorează turta dulce cu glazură cum vor ei.

Am găsit pe net o rețetă care mi-a ieșit foarte bine și care nu necesită decât 50 gr de unt. Asta mi-a plăcut tare mult.

O redau pe scurt și aici deși am pus linkul mai sus.

  • INGREDIENTE:

Mixul de condimente e esențial:

  • 3 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita nucsoara
  • 1 lingurita ghimbir
  • 1/4 lingurita cuisoare
  • putin piper.

Eu am avut și un mix gata făcut de cei de la KAMIS așa că doar am adaugat mai multe scorțisoară mixul.

– 480 g faină
– 260g zahar
– 125g apă
– 50g unt
– un ou
– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
– un vf de sare

  • Ingrediente pentru glazura:

– Un albus de ou
– 100g zahar pudra
– 2 linguri de apa fierbinte

Am pus o lingură de zahăr intr-o crăticioară la foc mic si când s-a caramelizat am turnat 125 ml apă clocotită. Apoi am adăugat restul zahărului, mixul de condimente până când s-a topit zahărul.  Avantajul acestei rețete este că miroase toată bucătria a condimente de turtă dulceApoi am pus 150 gr de făină și am amestecat cu telul, un minut până s-au dus cocoloașele.

Am pus restul de făina, oul si untul și am frământat apoi aluatul și pentru că nu se lega, era prea uscat, am turnat puțin lapte.  Apoi l-am pus într-o folie la frigider minim o oră.

A urmat apoi partea amuzantă. Să întind foaia și apoi l-am lăsat pe el să taie formele turtei. Am avut brăduț, stelute mici și mari, luna, gingerbreadman, reni, tot ce e de sezon și nu numai. Au intrat și niste inimioare pe tavă.

Am pus tava la 180 de grade pentru 8 minute ca sa iasă turta dulce pufoasă. Nu o lasati mai mult chiar daca pare palida, pentru ca se mai intărește apoi.

Glazura am făcut-o dintr-un albuș bătut bine și apoi adăugat 150 gr zahăr pudră și puțină zeamă de lămâie.

 

Ce a învățat D. din această experiență cu turta dulce?

  • Să decoreze și să se joace cu glazura. Să-și folosească imaginația.
  • Să bată albușul cu mixerul
  • Să taie forme de biscuiți singur
  • Să numere peste 30 (ne-au ieșit vreo 40 și ceva de turte dulci)
  • A aflat cum se face glazura, căreia îi tot spunea lipici
  • A descoperit cum se fac culorile glazurii (am folosit doar niste sfeclă pentru roșu, care a ieșit cam roz)
  • Și.. a mai învățat ceva despre răbdare pentru că glazura se întărește după câteva ore.

În final, voila! Turtă dulce decorată după gustul meu și al lui D. Nu arată senzațional, dar e foarte bună și fragedă la gust, iar eu și D. am mai învățat ceva azi în bucătărie!

Luați un pahar cu lapte sau chiar o cană cu ciocolată caldă și savurați turta dulce! 

 

Further reading

Comments

  1. Irina Avatar
    Irina

    Noi pe 24 o sa încercam rețeta ta, sa-i punem noaptea le farfurie moșului alături de un pahar cu lapte

    1. Alexa Stănescu Avatar
      Alexa Stănescu

      Mă bucur că v-am inspirat! Cred că mosul va fi incantat!! Sa nu ii lasati prea multe:) Nu au iesit tari, sunt foarte bune. Craciun Fericit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *