Am luat casetofonul argintiu cu două boxe pe margini, l-am pus pe geam și am dat drumul la muzică: Coco Jambo! ya ya ye! (vă rog nu judecați)
Este aproape cea mai bine întipărită amintire pe care o am în cap când mă gândesc la apartamentul în care m-am născut și am crescut până pe la 10 ani. Ar mai fi și momentul din spatele blocului când mi-a cerut prietenia un băiat, sau cum eu și prietena mea care locuia deasupra apartamentului meu făceam schimb de obiecte pe geam cu ajutorul unei sfori.
Când am fost să golesc apartamentul, aveam vreo 10 ani, și nu puteam să mă despart de nimic din casuța noastră, singura pe care eu o știam, și care îmi trezea amintiri despre părinții mei, despre cum mă băteam cu sormea și mă bucuram că pleca în cantonamente, iar eu dormeam singură în tot patul.
De atunci m-am mai mutat de câteva ori: la bunici, unde mi-am petrecut perioada liceului și facultatea. Cișmigiul îmi știa toate secretele. Apoi, când m-am căsătorit, am stat la Udriște, poartă în poartă cu politia rutieră. .. Ce aventuri și acolo! Partea bună era că mă știau polițiștii și că iarna se deszăpezea strada instantaneu.
De ce NU ar trebui să închiriem casa dacă încă mai suntem atașați emoțional de ea?
Pentru că închirierea vine mereu cu o uzură a apartamentului, iar proprietarul trebuie să știe asta. Asta mi-a zis Laura Baciu o fată foarte calculată și foarte vorbăreață, deci pe gustul meu. Lucrează la agenția imobiliară The Estate, care este cu totul specială, cum nu întâlniți pe piața din România. Trebuie doar să deschideți pagina lor de net și o să vă convingeți. Împreună cu alți 4 colegi tineri au grijă foarte multă de clienții lor și de chiriașii acestora. Practic ei sunt legătura dintre cei doi.

Agenția are însă un serviciu foarte util propritarilor și chiriașilor: se ocupă de plătile utilităților, are grijă ca întreținerea să fie plătită la zi și dacă ceva se strică în apartament, Laura știe pe cine să cheme! Are o listă întreagă de instalatori, ingineri și electricieni care să rezolve rapid situația. Dacă ești chiriaș nu mai stai să cauți un instalator in miez de noapte, ci o suni pe Laura sau pe colegii ei de la firmă, iar dacă ești proprietar, ce bine-ți pică să nu-ți mai pierzi timp verificând prețuri și disponibilitatea instalatorului și mai ales nu mai trebuie să fii și tu de față la reparații.
Cum funcționează sistemul?
Toată lumea e fericită de acest sistem atât chiriașul cât și proprietarul economisesc timp. Chiriașul plătește pe lună, pe lângă chirie, o estimare de utilități, de exemplu 100 de euro. Mulți preferă acest serviciu pentru că scapă de stresul de a mai plăti, fie și online, iar proprietarul la fel, este liniștit că toate facturile inclusiv întreținerea sunt la zi. Am avut cazuri de clienți care au văzut mai multe apartamente și au decis să închirieze unul administrat de noi în acest sistem tocmai pentru că aveau acest beneficiu.
O dată la 3 luni facem o regularizare. Tot noi declarăm totul la ANAF și ne ocupăm de plata impozitelor. Proprietarul doar primește banii de chirie și este sigur că apartamentul e in siguranță și că are și facturile la zi.
Unde aveți apartamente de închiriat?
Avem doar în București, în toate punctele importante: în Tineretului, Victoriei, Colentina, Aviației, Politehnică. Sunt și apartamente noi dar și vechi. În general lucrăm cu apartamente a căror chirie pleacă de la 500 euro si poate ajunge până la 2000 euro . Aceștia sunt proprietarii care apelează la noi, pentru că noi pentru serviciile de administrare a apartamentului încasăm 10% din chirie, cu un minim la 60 EUR+TVA.
Facem tot posibilul să avem o relație excelentă cu chiriașii, le suntem un sprijin permanent, le trimitem cadouri de sărbători și încercăm să găsim cadouri mai speciale. De exemplu, anul trecut le-am dat clienților o trusă medicală în formă de casă.
Care sunt clienții voștri? Ce tip de proprietari vă caută?
În general oameni care sunt prea ocupați ca să mai aibă și grijă de chestii administrative cu apartamentul închiriat. De exemplu, avem clienți români care muncesc in străinătate și care nu se pot ocupa de facturi și de apartament.
Acest articol a fost scris în cadrul campaniei umanitare desfășurate de Asociația La Primul Bebe care a strâns bani pentru dotarea secției de nou născuți de la Marie Curie cu un sistem special de avertizare în timp real prin care medicii și asistentele sunt la curent cu orice avarie a aparaturii conectate la bebeluș, dacă un tub este scos din funcțiune. Eu am licitat acest articol, iar Laura a luptat și a câștigat licitația. Îi mulțumesc pe această cale pentru că a avut încredere în mine și pentru că împreună, am ajutat niște micuți să trăiască.
Articol despre cum s-a născut La Primul Bebe găsiți aici.
Leave a Reply