Ion C. Brătianu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Nicolae Grigorescu, Mihai Eminescu, Theodor Aman, Ion Mincu. Trecem des pe aceste străzi care le poartă azi numele acestor mari domni ce au făcut România modernă, dar ce știm despre ei, de fapt?
Mărturisesc că în liceu nu îmi plăcea istoria, pentru că eram obligată să o învăț. Profele mă scoteau la tablă sau dădeam texe și lucrări și mereu aveam sentimentul că încurc anii, sau pur și simplu nu mă interesa.
Acum însă, dacă aș avea timp aș citi, aș asculta și mai ales m-aș uita la filme despre mari politicieni, muzicieni, sau cercetători ai timpurilor trecute. Absorb fiecare informație, când o aud. În zilele noastre poți afla cum era vremea afară când s-a născut Alexandru Ioan Cuza, sau cum vedeau prietenii pe George Enescu, cum s-a născut mișcarea liberală a lui Ion C. Brătianu sau cum Regele Carol I a ajutat la crearea României moderne.
Poveștile din spatele domnilor români care au pus bazele culturii românești
Ce însemna însă, cu mai bine de un secol în urmă, să ai o carieră de succes? Şi cum o obţineai? Care erau ideile ”la modă” în vremea Regelui Carol I, să zicem, şi cum s-au schimbat perspectivele elitei în următorii 50 de ani? Cât de implicaţi erau artiştii în marile dezbateri ale momentului şi cât de în pas cu vremurile puteai fi, ca om de ştiinţă, dacă te-ai fi născut în România?
Mi-a atras atenția povestea lui Nicolae Malaxa şi cum a reuşit să creeze cea mai performantă fabrică din Europa, dar si despre fabrica de pantofi a lui Dumitru Mociorniţă. De asemenea, aflăm cum a reuşit Nicolae Paulescu să inventeze insulina şi de ce a pierdut premiul Nobel pentru această invenţie.
Totuși, parcă cel mai frumos este când cineva îți povestește toate acestea, și mai ales fără să ai presiunea unui examen la final. Informația se așează parcă altfel și se întipărește mai frumos, când asculți de plăcere, nu? Vă invit la un curs de plăcere. Pentru aceia dintre voi cărora le plac poveștile din spatele oamenilor. Nu este un curs despre istorie cel la care vă invit.
De povestit se ocupă istoricul Anita Sterea de la Fundația Calea Victoriei.
Știți că mă leagă o frumoasă prietenie cu fetele de la Fundație, care s-au gândit să ne ofere nouă doamnelor un cadou frumos de 8 martie, mai altfel: un curs despre Bărbații celebri din istoria României. Așa că am un CONCURS pentru voi, cu premiul – o invitație dublă la acest curs, care începe pe 13 martie, la ora 19. Totuși, îndrăznesc să îi rog și pe bărbați să participe, pentru că invitația este dublă, așa că o doamnă poate merge însoțită la curs.
Vă invit să îmi lăsați un comentariu mai jos sau pe pagina de Facebook.
Întrebarea e simplă și NU are răspuns greșit, vă asigur: care dintre poveștile domnilor români ați vrea să o aprofundați? Despre care știți cel mai puțin?
Duminică seară, 10 martie, extragem câștigătorul! Succes!
Nu e niciodată prea târziu să aflăm lucruri noi, nu? Ce ziceți?
Leave a Reply