• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Interviuri • Români care inspiră  >  Revista pentru copii, Fabulafia. Cum se scriu poveștile. Interviu cu Cristina Andone
InterviuriRomâni care inspiră

Revista pentru copii, Fabulafia. Cum se scriu poveștile. Interviu cu Cristina Andone

Alexa Stănescu ianuarie 18, 2018 Fabulafia 3 Comments 1960 Views

Multă vreme am crezut că nu mai există reviste bune pentru copii, câtă vreme nici presă scrisă nu mai există, iar totul a devenit doar comercial și atât, fără un dram de educație sau creativitate.

Ei bine, mă contrazic. Am descoperit întâmplător Fabulafia.  Este mult mai complexă și mai utilă decât revistele care mi-au marcat mie copilăria.

Revista, spre deosebire de cărți, este interactivă, are informații extrem de utile, rubrici, continuitate, știi că te vei întâlni cu personajele preferate în următoarele numere și cred că așteptarea este un exercițiu bun de cultivare a răbdării. Îmi amintesc și acum cât așteptam să iasă câte un număr din Mickey Mouse.

Dar Fabulafia e cu totul și cu totul altceva și mă bucur că cineva a crezut atât de mult în idee încât să o lanseze pe piață. Cristina Durică mai exact, este mama spirituală a revistei care a luat naștere când nici nu se aștepta. Revista era doar în stadiu de proiect, când Cristina a fost invitată la o emisiune de radio, și întâmplarea a făcut să fie ascultată de cineva care s-a oferit să îi printeze câteva numere din poveștile strânse de ea până atunci.

La librăria Merlin, unde Cristina își petrecea timpul cel mai mult, veneau mulți copii să cumpere cărți împreună cu părinții lor. Așa a constatat căcei mici vor mai mult de la o poveste, nu se mulțumesc doar cu morala,explică Cristina. De exemplu, în revistă sunt două rubrici scrise în parteneriat cu cele două mari institute culturale: englez (British Council) și francez (Elvira Popescu).

Sunt povești scurte scrise cu vocabular facil pentru copii care învață de câțiva ani limbile străine. Și am remarcat că poveștile sunt gândite în altă limbă și nu scrise în română și traduse.

O altă rubrică ce îmi place foarte mult este cea a experimentelor. Împreună cu cei de la Orășelul Cunoașterii, copiii pot face acasă tot felul de experimente ușoare și fun (fără să arunce casa în aer!).

Pictofabula este o altă rubrică, aș spune cool, pentru că este prezentat câte un pictor renumit, iar celor mici li se explică pe înțelesul lor, cum pictează, ce culori folosește, ce imagini. Este imposibil ca la finalul lecturii cei mici să nu încerce și ei să picteze ca el. Pur și simplu îți scoate curiozitatea la iveală.

Rubricile sunt foarte bine gândite și foarte utile pentru copii cu vârste de la 6-7 ani în sus. Cristina spune că revista este pentru copiii care CITESC SINGURI, pentru că poveștile și rubricile sunt scrise de așa manieră, încât li se adresează direct celor mici, care nu au nevoie de un adult să le citească.

Poveștile din Fabulafia sunt unice, scrise doar pentru revistă și nu le veți găsi în altă parte. Oricine poate scrie povești aici, dovadă că scriu atât oameni care cu asta se ocupă, cât și copii sau adulți cărora le place să scrie sau să deseneze din pasiune.

Găsiți revista la Cărturești în magazine si online, pe Fabulafia.  Apare la 3 luni și vă puteți face și abonament. Mai găsiți numere vechi, doar de la nr 4 în sus, din păcate.

Mai bine vă convingeți singuri, căci găsiți și online câteva povești, așa, cât să vă deschid apetitul și să vă creez dependență. Pe mine m-au inspirat să-i inventez povești lui D.

Fabulafia are deja 9 numere și când am început să le răsfoiesc (pe toate!), nu mă puteam opri. Am citit pe nerăsuflate poveștile. M-am oprit la una care a devenit preferata mea pentru că m-a trimis imediat într-un tărâm magic: Caruselul – de Cristina Andone. Cred că tema m-a cucerit cel mai mult. Caruselul povestește despre scurgerea timpului, despre timpul care se suspendă într-o librărie  sau într-un carusel. Simt că în aceste locuri timpul ne lasă în pace, putem să fim ce vrem noi, mi-a spus Cristina Andone pe care am cunoscut-o  la lansarea celui mai recent nr. Fabulafia.

Prin povești încerc să mă apropii de cei din jur, să îi înțeleg mai bine și ei să ajungă la mine în felul acesta”. 

 FOTO: de la lansarea nr 9 al revistei Fabulafia. De la stanga la dreapta: Cristina Andone, Cristina Durică și subsemnata. 

Cristina este un om fantastic, care nu știu cum își găsește energia și mai ales timpul să scrie.

C. Andone: „Prima poveste de fapt nu a fost pentru copii mei, și nici pentru copilași mai mici. A fost o poveste pe care am creat-o la Harvard, la un curs de scriere creativă. Era o poveste despre o femeie aflată într-un prag al indeciziei. Cred că de fapt în sufletul meu am fost tot timpul un scriitor. Mi-a plăcut să creez povești, să spun altora ce văd în jur și să recreez lumea altfel. Prin povești încerc să mă apropii de cei din jur, să îi înțeleg mai bine și ei să ajungă la mine în felul acesta”.

C. Andone: „În copilărie îmi plăceau povești spuse de tatăl meu. El a fost primul povestitor. Îmi plăceau și poveștile rusești, Bețișorul Fermecat, Mark Twain mi-a plăcut foarte mult, (mă identificam cu Huckelberry Finn).” 

Are doi copii, măricei ( aș spune eu ) care îi și calcă pe urme, și nu știu când are timp să scrie pe lângă job. A lucrat în publicitate și apoi încet – încet a devenit trainer de creativitate.

C. Andone: „Scriu pe unde apuc, pe un colț de masă în bucătărie, în cafenele, nu am un cuib de creativitate în sensul romantic.”

În 2011, a scos seria de 9 cărţi, ”Poveşti din lumea muzicală”, în care încearcă să îi împrietenească pe copii cu muzica, fără să le prezinte biografii plictisitoare. Ea încearcă să coboare muzica clasică de pe piedestalul culturii înalte si să o  aducă pe raftul de jucării.

„Chopin este prezentat ca fiind mai degrabă un spiriduș timid, nostalgic, care locuiește într-o salcie plângătoare și are un animăluț de companie un unicorn, pe nume Vis. 

Beethoven – muzica lui este foarte eroică, puternică, și atunci l-am prezentat ca pe un spiriduș năvalic. El va locui într-un stejar și va avea ca animăluț de companie un leu, puiul Ludvig.„ 

 La plecare, Cristina mi-a făcut cadou o altă carte minunată scrisă de ea, Enescu și hora razelor de soare, pe care o mai găsiți aici.

Cristina este și o mamă cool. Vrea să scoată primul roman alături de fiica sa Thea, de 13 ani, lansarea primului lor roman.

C. Andone:„Thea are în pregătire un roman grafic, iar eu primul meu roman, (Plec. Roman cu publicitari – Măgari și umbre) visez să îl lansez împreună cu Tea când vom avea amândouă aceeași înălțime – mamă și fiică. Mai exact pe 1 aprilie, la Editura Univers.

Visez și eu să reușesc să mă implic în lumea copilului meu atât de mult, în viața asta agitate pe care o duceam, așa cum reușesc și Cristina Andone și revista Fabulafia.

Previous Article Cursuri pentru suflet de la Fundația Calea Victoriei
Next Article Instagram pentru începători TIPS& TRICKS la #Digital Parents Talks, ed.10

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

3 Comments

  1. Ana Reply
    aprilie 9, 2019 at 5:57 am

    …un articol-interviu foarte creativ pus în pagină şi care aduce împreună două Cristine de poveste
    …o ‘fabulos’ de creativă autoare de carţi pentru copii cu subiect muzical.
    …cât despre Fabulafia, e mult, mult mai mult decât o revistă.

    • Alexa Stănescu Reply
      aprilie 9, 2019 at 3:56 pm

      Buna, multumesc pentru că ai citit articolul. Asa este. Cristinele sunt minunate si fac lucruri atat de frumoase pentru copiii nostri.

  2. Pingback: Cărțile DAR Motan, de Cristina Andone sunt un dar pentru copii și părinți – Recenzie – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Scrabble constat că are multe avantaje pentru cop Scrabble constat că are multe avantaje pentru copii. Pe lângă cel evident de a forma cuvinte, și matematică ( ține scorul), atenție ( ghiciți cine inventează cuvinte) și coordonare. Mai greu cu coordonarea dar we’re getting there. 

Voi ce jucați in weekend? 

#weekendfun 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#scrabble 
#educatiecopii 
#ideideweekend 
#momblogger
Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.