• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Interviuri • Români care inspiră  >  Revista pentru copii, Fabulafia. Cum se scriu poveștile. Interviu cu Cristina Andone
InterviuriRomâni care inspiră

Revista pentru copii, Fabulafia. Cum se scriu poveștile. Interviu cu Cristina Andone

Alexa Stănescu ianuarie 18, 2018 Fabulafia 3 Comments 1802 Views

Multă vreme am crezut că nu mai există reviste bune pentru copii, câtă vreme nici presă scrisă nu mai există, iar totul a devenit doar comercial și atât, fără un dram de educație sau creativitate.

Ei bine, mă contrazic. Am descoperit întâmplător Fabulafia.  Este mult mai complexă și mai utilă decât revistele care mi-au marcat mie copilăria.

Revista, spre deosebire de cărți, este interactivă, are informații extrem de utile, rubrici, continuitate, știi că te vei întâlni cu personajele preferate în următoarele numere și cred că așteptarea este un exercițiu bun de cultivare a răbdării. Îmi amintesc și acum cât așteptam să iasă câte un număr din Mickey Mouse.

Dar Fabulafia e cu totul și cu totul altceva și mă bucur că cineva a crezut atât de mult în idee încât să o lanseze pe piață. Cristina Durică mai exact, este mama spirituală a revistei care a luat naștere când nici nu se aștepta. Revista era doar în stadiu de proiect, când Cristina a fost invitată la o emisiune de radio, și întâmplarea a făcut să fie ascultată de cineva care s-a oferit să îi printeze câteva numere din poveștile strânse de ea până atunci.

La librăria Merlin, unde Cristina își petrecea timpul cel mai mult, veneau mulți copii să cumpere cărți împreună cu părinții lor. Așa a constatat căcei mici vor mai mult de la o poveste, nu se mulțumesc doar cu morala,explică Cristina. De exemplu, în revistă sunt două rubrici scrise în parteneriat cu cele două mari institute culturale: englez (British Council) și francez (Elvira Popescu).

Sunt povești scurte scrise cu vocabular facil pentru copii care învață de câțiva ani limbile străine. Și am remarcat că poveștile sunt gândite în altă limbă și nu scrise în română și traduse.

O altă rubrică ce îmi place foarte mult este cea a experimentelor. Împreună cu cei de la Orășelul Cunoașterii, copiii pot face acasă tot felul de experimente ușoare și fun (fără să arunce casa în aer!).

Pictofabula este o altă rubrică, aș spune cool, pentru că este prezentat câte un pictor renumit, iar celor mici li se explică pe înțelesul lor, cum pictează, ce culori folosește, ce imagini. Este imposibil ca la finalul lecturii cei mici să nu încerce și ei să picteze ca el. Pur și simplu îți scoate curiozitatea la iveală.

Rubricile sunt foarte bine gândite și foarte utile pentru copii cu vârste de la 6-7 ani în sus. Cristina spune că revista este pentru copiii care CITESC SINGURI, pentru că poveștile și rubricile sunt scrise de așa manieră, încât li se adresează direct celor mici, care nu au nevoie de un adult să le citească.

Poveștile din Fabulafia sunt unice, scrise doar pentru revistă și nu le veți găsi în altă parte. Oricine poate scrie povești aici, dovadă că scriu atât oameni care cu asta se ocupă, cât și copii sau adulți cărora le place să scrie sau să deseneze din pasiune.

Găsiți revista la Cărturești în magazine si online, pe Fabulafia.  Apare la 3 luni și vă puteți face și abonament. Mai găsiți numere vechi, doar de la nr 4 în sus, din păcate.

Mai bine vă convingeți singuri, căci găsiți și online câteva povești, așa, cât să vă deschid apetitul și să vă creez dependență. Pe mine m-au inspirat să-i inventez povești lui D.

Fabulafia are deja 9 numere și când am început să le răsfoiesc (pe toate!), nu mă puteam opri. Am citit pe nerăsuflate poveștile. M-am oprit la una care a devenit preferata mea pentru că m-a trimis imediat într-un tărâm magic: Caruselul – de Cristina Andone. Cred că tema m-a cucerit cel mai mult. Caruselul povestește despre scurgerea timpului, despre timpul care se suspendă într-o librărie  sau într-un carusel. Simt că în aceste locuri timpul ne lasă în pace, putem să fim ce vrem noi, mi-a spus Cristina Andone pe care am cunoscut-o  la lansarea celui mai recent nr. Fabulafia.

Prin povești încerc să mă apropii de cei din jur, să îi înțeleg mai bine și ei să ajungă la mine în felul acesta”. 

 FOTO: de la lansarea nr 9 al revistei Fabulafia. De la stanga la dreapta: Cristina Andone, Cristina Durică și subsemnata. 

Cristina este un om fantastic, care nu știu cum își găsește energia și mai ales timpul să scrie.

C. Andone: „Prima poveste de fapt nu a fost pentru copii mei, și nici pentru copilași mai mici. A fost o poveste pe care am creat-o la Harvard, la un curs de scriere creativă. Era o poveste despre o femeie aflată într-un prag al indeciziei. Cred că de fapt în sufletul meu am fost tot timpul un scriitor. Mi-a plăcut să creez povești, să spun altora ce văd în jur și să recreez lumea altfel. Prin povești încerc să mă apropii de cei din jur, să îi înțeleg mai bine și ei să ajungă la mine în felul acesta”.

C. Andone: „În copilărie îmi plăceau povești spuse de tatăl meu. El a fost primul povestitor. Îmi plăceau și poveștile rusești, Bețișorul Fermecat, Mark Twain mi-a plăcut foarte mult, (mă identificam cu Huckelberry Finn).” 

Are doi copii, măricei ( aș spune eu ) care îi și calcă pe urme, și nu știu când are timp să scrie pe lângă job. A lucrat în publicitate și apoi încet – încet a devenit trainer de creativitate.

C. Andone: „Scriu pe unde apuc, pe un colț de masă în bucătărie, în cafenele, nu am un cuib de creativitate în sensul romantic.”

În 2011, a scos seria de 9 cărţi, ”Poveşti din lumea muzicală”, în care încearcă să îi împrietenească pe copii cu muzica, fără să le prezinte biografii plictisitoare. Ea încearcă să coboare muzica clasică de pe piedestalul culturii înalte si să o  aducă pe raftul de jucării.

„Chopin este prezentat ca fiind mai degrabă un spiriduș timid, nostalgic, care locuiește într-o salcie plângătoare și are un animăluț de companie un unicorn, pe nume Vis. 

Beethoven – muzica lui este foarte eroică, puternică, și atunci l-am prezentat ca pe un spiriduș năvalic. El va locui într-un stejar și va avea ca animăluț de companie un leu, puiul Ludvig.„ 

 La plecare, Cristina mi-a făcut cadou o altă carte minunată scrisă de ea, Enescu și hora razelor de soare, pe care o mai găsiți aici.

Cristina este și o mamă cool. Vrea să scoată primul roman alături de fiica sa Thea, de 13 ani, lansarea primului lor roman.

C. Andone:„Thea are în pregătire un roman grafic, iar eu primul meu roman, (Plec. Roman cu publicitari – Măgari și umbre) visez să îl lansez împreună cu Tea când vom avea amândouă aceeași înălțime – mamă și fiică. Mai exact pe 1 aprilie, la Editura Univers.

Visez și eu să reușesc să mă implic în lumea copilului meu atât de mult, în viața asta agitate pe care o duceam, așa cum reușesc și Cristina Andone și revista Fabulafia.

Previous Article Cursuri pentru suflet de la Fundația Calea Victoriei
Next Article Instagram pentru începători TIPS& TRICKS la #Digital Parents Talks, ed.10

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

3 Comments

  1. Ana Reply
    aprilie 9, 2019 at 5:57 am

    …un articol-interviu foarte creativ pus în pagină şi care aduce împreună două Cristine de poveste
    …o ‘fabulos’ de creativă autoare de carţi pentru copii cu subiect muzical.
    …cât despre Fabulafia, e mult, mult mai mult decât o revistă.

    • Alexa Stănescu Reply
      aprilie 9, 2019 at 3:56 pm

      Buna, multumesc pentru că ai citit articolul. Asa este. Cristinele sunt minunate si fac lucruri atat de frumoase pentru copiii nostri.

  2. Pingback: Cărțile DAR Motan, de Cristina Andone sunt un dar pentru copii și părinți – Recenzie – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în oraș ca să ies cu copiii 2 ore doar ca să văd un muzeu… că aș irosi timpul. Dar din fericire am învățat să schimb perspectiva și să mă bucur pe bune de orice clipă.

Suntem în vacanța de ski în Ilfov, dar nu practicăm și nici de plecat nu am avut chef. 

Așa că i-am scos în oraș la Antipa. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru că lucram de la prânz, dar nici nu am fost pe fugă. 2 ore plus drum a fost ideal. 

Dar până să ajungem la Antipa, la expoziția de reptile, ne-am oprit la muzeul de pietre cum zice D, ca sa completeze colectia de acasă. 

Apoi la Luca să mâncăm covrigi. Când am ajuns la muzeu am constatat că i-am udat carnetul de note lui D. cu apa din sticla lui frati-su🙈.
Oh well, tocmai am fost la ședință și pe drum spre București mi-a recitat el toate notele. 🤣

Expoziția temporară e mică dar prețioasă. Le-au plăcut șerpii. A durat 30 de minute cu indulgentă, un pipi, îmbrăcat și vizitat magazin de suveniruri, căci da, nu știam că s-a deschis și acolo, unde erau și .. ați ghicit tot pietre. 
Dar atracția zilei a fost un sarpe de 10 lei forforescent, care nu a mai încăput în poze, lipicios, care se mega lipește de pereți și pe unde il mai aruncă băieții. 🙈

Cu ce au rămas ei oare din această zi? Cu covrigii, serpii de toate felurile sinmulte pietre! 

Cu ce am rămas eu? Multe amintiri frumoase, nu m-am grăbit cu nimic, am simțit toată plăcerea zilei cu ei. Ps: în ultima poză micul Blond stă cu mâna in buzunarul fratelui ca să se încălzească. Da, cu imaginea asta rămân eu… 

#viatacucopii 
#magicmoments 
#lifewithkids 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#vacantacopii
#traiesteprezentul
Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.