Familia înseamnă doi adulți, sau doi adulți și un copil, înseamnă o mamă și copii sau un tată și copii. Înseamnă bunici care cresc nepoți separat sau împreună cu părinții lor. Și variantele pot continua. Nu, nu vreau să vă vorbesc despre referendumul despre familie, ci despre relațiile în cadrul familiei. Cât de importantă este inteligența emoțională între toți cei implicați într-o familie.
Viața de familie este mai mult decât a încerca să ții piept problemelor cu care te confrunți în relația cu copilul tău, sau cu soțul, nu este doar despre haosul unei dimineți în care fiecare membru aleargă prin casă, grăbit să iasă pe ușă, sau despre rugăminți cu ochi dulci pentru a primi încă 5 minute în plus la televizor sau telefon.
Viața de familie este despre echilibru și despre acceptare.
Până să am copil, cursurile şi cărţile de dezvoltare personală și discursurile de gen mi se păreau nişte prostii. Sincer.
Acum ştiu că aceste cursuri trebuie făcute la timpul lor. Fie că sunt despre relaţie, despre copii sau despre familie, trebuie să trăieşti anumite emoţii şi stări ca să ceri ajutor dacă simți că ai nevoie. Şi nu, nu e nici o ruşine în asta.
E greu să înţelegem şi să acceptăm că uneori altcineva străin ne poate ghida. Îmi amintesc că o prietenă m-a întrebat când eram în liceu, dacă mi-ar plăcea să îi povestesc necazurile unui necunoscut sau unui prieten. Atunci am ales fără să ezit, un prieten, crezând că mă cunoaşte şi asta e un avantaj. Acum nu mai cred asta.
Acum am nevoie de cineva care să nu fie subiectiv să vadă ansamblul problemei, şi de ce nu, să aibă experienţă în domeniu. Nimeni nu deține adevărul absolut, dar cred că e datoria noatră față de noi să ne permitem să respirăm și să spunem că da, avem nevoie de îndrumare, uneori.
Vă invit așadar, la conferința Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare, organizată pe 29 octombrie,la București, de Pagina de Psihologie în colaborare cu Mozaic Media și Salvați Copiii. Îi veți putea vedea pe trei dintre cei mai apreciați experți în psihologie și parenting care ne vor împărtăși informații esențiale pentru starea de bine a copiilor și a părinților lor: Gyorgy Gaspar (pshihoterapeut), Urania Cremene (expert în parenting), și Diana Stănculeanu (psiholog Salvați Copii).
Conferința face parte din programul național #REvoluțiaRelaționalăÎnRomânia,și vrea să promoveze sănătatea relațională, prin cultivarea inteligenței emoționale și interpersonale.
Pe scurt, câteva păreri personale despre cei trei speakeri și mesajele lor :
- Gyorgy Gaspar(considerat unul dintre cei mai influenți experți în sănătate relațională ai României) este un om care m-a cucerit înainte să îl schimb două vorbe cu el față în față. Pentru că vorbeşte despre părinţii lui, despre propria experienţă şi pot să relaţionez foarte uşor cu un om care ştiu că a trecut prin situaţii din care şi eu vreau să ies, nu le-a studiat doar din cărţi. Multe lucruri pe care le-a zis şi le-a scris (are 2 cărţi pe care puteţi comanda de aici) în #REvoluţiaRelaţionalăÎnRomânia mi-au fost de ajutor.
Mesaj de la Gyorgy Gaspar: Pe vremea noastră, cei mici (dar și cei mari) erau pupați doar în somn, iar adulții evitau emoțiile așa cum noi ne ferim astăzi de boli și viruși. În prezent, societatea s-a dezvoltat atât de mult încât inteligența emoțională și «emodiversitatea» sunt părți esențiale ale sănătății relaționale, ce reprezintă cel mai important predictor pentru succesul și reușita în viață.
Viaţa în 2+1 e a naibii de grea pentru că o mână de om (pe bune, era cât mâna mea de la cot la degete când s-a născut) a dat buzna efectiv în viaţa noastră deloc programată şi a creat haos instalând milităria, also known as RUTINA. Şi se ştie, rutina e plictisitoare şi te cam scoate din sărite.
- Urania Cremene, expert în parenting va vorbi despre cum putem să îmbinăm stilurile diferite de parenting ale părinților. Mama e protectivă cu cel mic, iar tatăl e the bad cop, sau invers ( la mine în famile așa e. Eu sunt polițistul rău, cică). E bine să fim fiecare pe o altă direcție? Unul bun și altul mai dur?
Mesaj de la Urania Cremene: De ce avem stilul parental pe care îl avem și cum influențează aceste diferențe dinamica în cuplu? Ce impact au aceste diferențe asupra felului în care ne educăm copiii și ce se întâmplă pe termen lung? Cum putem ajunge la un consens, acolo unde pare că nu există niciunul? Vino să afli toate acestea…”
Pe Urania aş putea să o ascult toată ziua pentru că mereu spune alte lucruri deşi predică aceleaşi teme.
- Pe Diana Stănculeanu ( psiholog la Salvaţi Copii), am cunoscut-o la o conferinţă la care am fost cu D. când avea sub un an şi am reuşit să îi iau şi un scurt interviu despre celebrul DE CE. Acum se apropie vertiginos vârsta şi a început copilul varianta CE E ASTA? de N ori pe zi. Diana Stănculeanu însă vorbeşte cu blândețe despre orice legat de copii. La conferința de acum va vorbi despe un subiect sensibil: sexualitatea şi cum le explici tu ca părinte copiilor tăi. Mda..mai am până atunci, dar să fiu pregătită, zic.
Mesaj de la Diana Stănculeanu: Ne preocupă educația, socializarea, relațiile, adaptarea lor; ne lăsăm zilnic prinși în dezbateri fără sfârșit legate de abordările de parenting care vor transforma, sau nu, copiii noștri în super adulți. Rămâne însă o bucățică din copiii noștri care pare să nu cucerească încă agenda publică, deși, atunci când o va face, va împărți părinții, educatorii, profesioniștii în creșterea și educarea copiilor, în tabere fierbinți — sexualitatea, ca parte fundamentală a personalității umane, deci și a copilului.
Așadar, conferința de la București, din 29 octombrie, este despre: nevoile reale ale copiilor, flexibilitatea și inteligența parentală, impactul relației de cuplu asupra dezvoltării și sănătății copilului, dar și despre sănătatea emoțională și relațională a întregii familii. Așa îi putem ajuta pe copiii zilelor noastre să-și dezvolte sănătatea mintală și reziliența, pentru a deveni adolescenți și, mai apoi, adulți curajoși, plini de compasiune și deschiși față de conectarea umană.
Evenimentul este moderat de jurnalista Paula Herlo, care este implicată în activități umanitare și campanii sociale și este președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață.
Programul evenimentului:
- 09:30-10:00 Înregistrarea participanților
- 10:00-11:30 Importanța sănătății sexuale: despre corp, emoții și relații în educația sexuală a copiilor
- 11:30-11:45 Coffee break
- 11:45-13:15 Stilurile parentale – impactul lor în cuplu și în relația cu cei mici
- 13:15-14:30 Pauza de prânz
- 14:30-16:00 Inteligența emoțională – cum îi putem ajuta pe copii să se împrietenească cu emoțiile
- 16:00-17:00 Q & A – întrebări și răspunsuri
Prețuri și înscriere:
Data limită de înscriere a participanților – vineri, 27 octombrie. Înscrierea se face completând datele în acest formular.
Mai sunt 2 zile, până când poți cumpăra bilet la un preț special: până pe 26 septembrie, taxa de participare este de 170 lei.
Începând cu data de 27 septembrie, taxa de participare este de 200 lei.
Detalii suplimentare găsiți și pe pagina de Facebook a evenimentului.
Unde are loc evenimentul: Biavati Events.
See you în sală pe 29 octombrie !
Leave a Reply