• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Muzeul memoriei – apel la amintiri
Alexisme

Muzeul memoriei – apel la amintiri

Alexa Stănescu martie 16, 2017 Leave a Comment 972 Views

Cuvântul meu preferat este AMINTIRE, sub orice formă. Caut mereu modalități despre cum să păstrez amintirile mai bine. Mi-e foarte frică să nu uit oamenii dragi.

Vreau ca și copilului meu să îi placă să se uite la poze cu drag, să își amintească de copilăria lui cu bucurie și nostalgie, să simtă o emoție când răsfoiește un album de poze păstrat cu grijă.

Chiar dacă în zilele noastre nu prea se mai se printează poze, și de obicei te uiți pe telefon la ele sau pe calculator, eu nu voi renunța la pozele fizice, așa cum nu renunț la cărți în favoarea e-readere-lor. Și am să îl învăț și pe D. la fel.

De când mă știu îmi place să mă uit la poze, să descopăr cum erau străbunicii, ce fel de oameni erau bunicii mei în tinerețe, ce viață aveau părinții mei, înainte să ne aibă pe mine și pe sora mea.

Bunica mea din partea mamei nu prea ținea la poze și mereu zicea:

„La ce-ți trebuie sunt pozele? Când mor eu să le ardeți, doar nu o să vă umpleți casa cu ele. Nici nu mai știi cine e aici în poze”, îmi zicea ea.

Dar eu mereu îi spuneam că le voi păstra, ceea ce am și făcut. Sunt mica mea comoară ce mă leagă de un trecut prea puțin cunoscut. Noroc că pe vremuri se scria pe spatele pozei, cu un scris frumos, caligrafic, așa că știu exact cine e în poze, sau măcar deduc după dată.

Acum, imi pare rău că nu am fost suficient de curioasă încât să aflu mai multe despre ce cum a fost în  Război pentru bunicul meu, cum l-a afectat, ce a trăit pe front.

Știu doar că era la cavalerie. Eram destul de mare când a murit, dar uite că spiritul jurnalistic nu intrase în mine atunci. Acum regret că nu știu mai multe și mereu când aflu un lucru pe care nu îl știam despre familie, mă bucur pentru că simt că mai umplu un gol.

Îmi amintesc că străbunica mea se născuse în 1900 și mi se părea ceva fantastic, chiar și înainte să ajungem în anii 2000. A murit la 90 de ani, și am vagi amintiri cu ea.

Mai jos sunt câteva poze din familia mea. Bunicii mei din partea mamei în stânga sus, jos în dreapta este bunicul meu, despre care vă spuneam că a fost în al Doilea Război Mondial.

Deasupra cred că este străbunicul meu, tatăl bunicului, dar nu știu sigur. Data de pe spate mă face să cred că nu e el totuși. Ador pozele alb negru, dar cele originale, de atunci. Din perioada în care te pregăteai mult pentru o poză pentru că făceai doar una, te uitai artistic în zare și apoi așteptai să fie gata. Nu ieșea pe loc, nu o puteai reface și nu se prelucra.

Dar de ce am răscolit cufărul cu poze ale familiei? Pentru că am dat zilele trecute peste un proiect super interesant și interactiv care m-ar putea ajuta și pe mine să-mi răspund la întrebarea: dacă e străbunicul meu în acea poză.

Muzeul memoriei  este o platformă care colectează amintirile noastre, ale tuturor celor care au poze cu bunici sau părinți (dacă vorbim de părinții părinților noștri) în special din perioada Primului Război Mondial.

Proiectul este pus la cale de un grup de tineri, sociologi, cercetători de imagine sau pe sunet, profesori de filosofie, antropologi, istorici, sau pur și simplu oameni curioși să afle mai multe despre istoria noastră prin amintiri.

Vă provoc, dacă aveți acasă documente, cărți poștale, jurnale sau poze cu bunicii voștri sau rude care au trăit în perioada primului Război Mondial, și vreți să faceți parte din istoria noastră, a tuturor, să le încărcați direct pe site-ul muzeului memoriei. Dacă aveți nevoie de ajutor tehnic, puteți scrie aici mesajul si cineva că va răspunde cu drag.

Manager de proiect și co-fondator Punctart este Smaranda Pasnicu cu care am stat de vorbă. Ideea muzeului memoriei, spune ea, s-a născut într-o seară. „Împreună cu Catrinel Bejenariu și Susana Dan, ne-am gândit să ne uităm în trecut dar prin alte perspective: imagini, chiar reconstituiri sonore ale vremurilor de de mult. Ne-am pus întrebări la care voiam răspunsuri: cum era viața cotidiană în anii din primul Război Mondial, cum trăiau oamenii, cum se pregăteau de evenimente”, mi-a spus Smaranda.

„Muzeul Memoriei se va construi clipă de clipă cu acele amintiri pe care fiecare dintre noi le păstrează și le transmite următoarei generații. Este un proiect despre oameni, pentru că pnă la urmă istoria este o sumă de experiențe personale, o pânză țesută din poveștile de viață ale unei generații. Dacă le pierdem, riscăm să ne pierdem și pe noi”, a declarat Smaranda.

Tot ea mi-a trims o înregistrare cu o doamnă, născută în 1922, întrebată de nepoata sa dacă își amintește de bunicii ei. Cele două povestesc uitându-se la niște poze. Bătrâna îi recunoaște în poze pe bunici:

„Asta-i tata mare, Petre îl chema, și asta-i Achilina (sper că am înțeles eu bine numele). E rusoaică. Și el era tot un fel de rus.  Aia-i Melania, și asta mai mică sunt eu. Aveam un an. Poza e făcută în 1923. Ședeau în București”, spune bătrâna.

Telefonul Amintirilor, Capsulă a timpului 

Și pentru ca totul să fie și mai frumos în acest proiect, există și un Telefon al Amintirilor – un obiect fizic, cu disc, din acela din anii 70, sigur îl aveați acasă când erați mici.

Ei bine, acest telefon se va plimba prin mai multe locații din București, deocamdată. Poate ajunge și prin țară, speră organizatorii. Are un rol foarte important: poate înregistra mesaje, ca o capsulă a timpului. Deci, dacă îl prindeți pe undeva, înregistrați un mesaj, vă lăsați numărul de telefon și veți primi mesajul peste un an înapoi. Mie mi s-a părut foarte interesantă ideea, și sincer, aș fi ales o perioadă mai mare de timp. Să primesc mesajul peste vreo 10 ani, dar cine știe unde ne duce tehnologia asta in 10 ani, nu?

Telefonul Amintirilor se află acum la Casa memorială, George și Agatha Bacovia. Traseul îl găsiți și aici, ocazie cu care eu am descoperit locuri faine din București.

Mă bucur că am putut participa și eu cu o bucățică de amintire la o istorie pe care o creăm împreună, cot la cot, poză cu poză. Simt că așa nu îmi voi uita străbunicii și bunicii.

Să nu uit: Proiectul e în parteneriatul strategic cu Telefonul Vârstnicului, proiect al Fundației Principesa Margareta a României, prin care vârstnicii singuri se bucură de socializare și consiliere telefonică, reprezintă o modalitate de a colecta poveștile din perioada Marii Uniri chiar de la ultima generație care și le amintește din relatările părinților.

Previous Article Primul an departe de oraș
Next Article Dicție în buzunar – prima aplicație care te corectează când vorbești

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • La sat, copiii încă bat mingea în fața porții, dar stau și cu telefonul în mână, nesupravegheați

    august 18, 2023
  • Azi, când citesc despre cazul Gheboasă îmi zic așa:

    august 7, 2023
  • Vacanta de vara pentru copii: între ecrane și plictiseală

    iunie 11, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Scrabble constat că are multe avantaje pentru cop Scrabble constat că are multe avantaje pentru copii. Pe lângă cel evident de a forma cuvinte, și matematică ( ține scorul), atenție ( ghiciți cine inventează cuvinte) și coordonare. Mai greu cu coordonarea dar we’re getting there. 

Voi ce jucați in weekend? 

#weekendfun 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#scrabble 
#educatiecopii 
#ideideweekend 
#momblogger
Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.