• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Muzeul memoriei – apel la amintiri
Alexisme

Muzeul memoriei – apel la amintiri

Alexa Stănescu martie 16, 2017 Leave a Comment 869 Views

Cuvântul meu preferat este AMINTIRE, sub orice formă. Caut mereu modalități despre cum să păstrez amintirile mai bine. Mi-e foarte frică să nu uit oamenii dragi.

Vreau ca și copilului meu să îi placă să se uite la poze cu drag, să își amintească de copilăria lui cu bucurie și nostalgie, să simtă o emoție când răsfoiește un album de poze păstrat cu grijă.

Chiar dacă în zilele noastre nu prea se mai se printează poze, și de obicei te uiți pe telefon la ele sau pe calculator, eu nu voi renunța la pozele fizice, așa cum nu renunț la cărți în favoarea e-readere-lor. Și am să îl învăț și pe D. la fel.

De când mă știu îmi place să mă uit la poze, să descopăr cum erau străbunicii, ce fel de oameni erau bunicii mei în tinerețe, ce viață aveau părinții mei, înainte să ne aibă pe mine și pe sora mea.

Bunica mea din partea mamei nu prea ținea la poze și mereu zicea:

„La ce-ți trebuie sunt pozele? Când mor eu să le ardeți, doar nu o să vă umpleți casa cu ele. Nici nu mai știi cine e aici în poze”, îmi zicea ea.

Dar eu mereu îi spuneam că le voi păstra, ceea ce am și făcut. Sunt mica mea comoară ce mă leagă de un trecut prea puțin cunoscut. Noroc că pe vremuri se scria pe spatele pozei, cu un scris frumos, caligrafic, așa că știu exact cine e în poze, sau măcar deduc după dată.

Acum, imi pare rău că nu am fost suficient de curioasă încât să aflu mai multe despre ce cum a fost în  Război pentru bunicul meu, cum l-a afectat, ce a trăit pe front.

Știu doar că era la cavalerie. Eram destul de mare când a murit, dar uite că spiritul jurnalistic nu intrase în mine atunci. Acum regret că nu știu mai multe și mereu când aflu un lucru pe care nu îl știam despre familie, mă bucur pentru că simt că mai umplu un gol.

Îmi amintesc că străbunica mea se născuse în 1900 și mi se părea ceva fantastic, chiar și înainte să ajungem în anii 2000. A murit la 90 de ani, și am vagi amintiri cu ea.

Mai jos sunt câteva poze din familia mea. Bunicii mei din partea mamei în stânga sus, jos în dreapta este bunicul meu, despre care vă spuneam că a fost în al Doilea Război Mondial.

Deasupra cred că este străbunicul meu, tatăl bunicului, dar nu știu sigur. Data de pe spate mă face să cred că nu e el totuși. Ador pozele alb negru, dar cele originale, de atunci. Din perioada în care te pregăteai mult pentru o poză pentru că făceai doar una, te uitai artistic în zare și apoi așteptai să fie gata. Nu ieșea pe loc, nu o puteai reface și nu se prelucra.

Dar de ce am răscolit cufărul cu poze ale familiei? Pentru că am dat zilele trecute peste un proiect super interesant și interactiv care m-ar putea ajuta și pe mine să-mi răspund la întrebarea: dacă e străbunicul meu în acea poză.

Muzeul memoriei  este o platformă care colectează amintirile noastre, ale tuturor celor care au poze cu bunici sau părinți (dacă vorbim de părinții părinților noștri) în special din perioada Primului Război Mondial.

Proiectul este pus la cale de un grup de tineri, sociologi, cercetători de imagine sau pe sunet, profesori de filosofie, antropologi, istorici, sau pur și simplu oameni curioși să afle mai multe despre istoria noastră prin amintiri.

Vă provoc, dacă aveți acasă documente, cărți poștale, jurnale sau poze cu bunicii voștri sau rude care au trăit în perioada primului Război Mondial, și vreți să faceți parte din istoria noastră, a tuturor, să le încărcați direct pe site-ul muzeului memoriei. Dacă aveți nevoie de ajutor tehnic, puteți scrie aici mesajul si cineva că va răspunde cu drag.

Manager de proiect și co-fondator Punctart este Smaranda Pasnicu cu care am stat de vorbă. Ideea muzeului memoriei, spune ea, s-a născut într-o seară. „Împreună cu Catrinel Bejenariu și Susana Dan, ne-am gândit să ne uităm în trecut dar prin alte perspective: imagini, chiar reconstituiri sonore ale vremurilor de de mult. Ne-am pus întrebări la care voiam răspunsuri: cum era viața cotidiană în anii din primul Război Mondial, cum trăiau oamenii, cum se pregăteau de evenimente”, mi-a spus Smaranda.

„Muzeul Memoriei se va construi clipă de clipă cu acele amintiri pe care fiecare dintre noi le păstrează și le transmite următoarei generații. Este un proiect despre oameni, pentru că pnă la urmă istoria este o sumă de experiențe personale, o pânză țesută din poveștile de viață ale unei generații. Dacă le pierdem, riscăm să ne pierdem și pe noi”, a declarat Smaranda.

Tot ea mi-a trims o înregistrare cu o doamnă, născută în 1922, întrebată de nepoata sa dacă își amintește de bunicii ei. Cele două povestesc uitându-se la niște poze. Bătrâna îi recunoaște în poze pe bunici:

„Asta-i tata mare, Petre îl chema, și asta-i Achilina (sper că am înțeles eu bine numele). E rusoaică. Și el era tot un fel de rus.  Aia-i Melania, și asta mai mică sunt eu. Aveam un an. Poza e făcută în 1923. Ședeau în București”, spune bătrâna.

Telefonul Amintirilor, Capsulă a timpului 

Și pentru ca totul să fie și mai frumos în acest proiect, există și un Telefon al Amintirilor – un obiect fizic, cu disc, din acela din anii 70, sigur îl aveați acasă când erați mici.

Ei bine, acest telefon se va plimba prin mai multe locații din București, deocamdată. Poate ajunge și prin țară, speră organizatorii. Are un rol foarte important: poate înregistra mesaje, ca o capsulă a timpului. Deci, dacă îl prindeți pe undeva, înregistrați un mesaj, vă lăsați numărul de telefon și veți primi mesajul peste un an înapoi. Mie mi s-a părut foarte interesantă ideea, și sincer, aș fi ales o perioadă mai mare de timp. Să primesc mesajul peste vreo 10 ani, dar cine știe unde ne duce tehnologia asta in 10 ani, nu?

Telefonul Amintirilor se află acum la Casa memorială, George și Agatha Bacovia. Traseul îl găsiți și aici, ocazie cu care eu am descoperit locuri faine din București.

Mă bucur că am putut participa și eu cu o bucățică de amintire la o istorie pe care o creăm împreună, cot la cot, poză cu poză. Simt că așa nu îmi voi uita străbunicii și bunicii.

Să nu uit: Proiectul e în parteneriatul strategic cu Telefonul Vârstnicului, proiect al Fundației Principesa Margareta a României, prin care vârstnicii singuri se bucură de socializare și consiliere telefonică, reprezintă o modalitate de a colecta poveștile din perioada Marii Uniri chiar de la ultima generație care și le amintește din relatările părinților.

Previous Article Primul an departe de oraș
Next Article Dicție în buzunar – prima aplicație care te corectează când vorbești

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Despre vacante, altfel: Ce își va aminti copilul despre tine, mamă?

    august 1, 2022
  • Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare? 

    iulie 8, 2022
  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită?

    iunie 13, 2022

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.