• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Poveștile Lilianei
Alexisme

Poveștile Lilianei

Alexa Stănescu ianuarie 12, 2017 Leave a Comment 493 Views

Niciodată nu ratez Târgul Gaudeamus pentru că mereu este de ziua mea, sau in preajma zilei mele și imi place sa mă răsfăț cu niște cărți.

Cred că am lipsit doar în anul în care am născut. Apoi, când avea un an copilul am mers cu el în carucior, și anul acesta intentionez să fac ceva și mai riscant: să îl las liber printre rafturi!!!:)

Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, mai degrabă vreau să mă laud cu o colegă ce își lansează o a doua carte de reportaje.

Liliana Nicolae a trecut prin adevărata școală de jurnalism care se făcea: BBC. A scris și la Dilema Veche și acum îmi este colegă “de bancă” la Europa FM 🙂

Anul trecut a scos prima ei carte de reportaje: Locuri, Oameni, Povesti.  N-a fost tocmai uşor pentru că la început a apelat la edituri mari pe care nu a reușit să le convingă de faptul că lumea are nevoie să citească reportaje, să iasă din mondenități, politică, crime și alte nenorociri, cărți de autocunoaștere and so on.

Lilianei îi plac poveștile, le scoate la suprafață de unde nici nu te aștepți să fie ceva de povestit. Dar mereu există poveşti în spatele oricărui  om. Ușurința cu care citești reportajele ei te lasă mereu cu o sete să tot citești.

Nu știu dacă e defect al meseriei, dar pentru mine un reportaj bun, fie el scris,  la radio sau la tv este esențial.

Abia aștept să citesc și cea de –a doua carte: 30 de Povestiri adevărate. Și cum deocamdată abia s-a lansat, o găsiți doar la Tîrgul Gaudeamus deocamdată și la editura Pariuri Literare.  Lansarea va fi sâmbătă, de la ora 14.

Am smuls un scurt interviu cu Liliana. Enjoy, o să vă placă sigur!

​Ți se par lumi diferite radioul si presa scrisa vis-a vis de reportaje, sau se completeaza? Care iti place mai mult?

Înainte de radio, a fost scrisul. Apoi a fost radio, apoi a fost si radio si scris. Le-am tot impletit de-a lungul anilor. Si eu zic ca se potrivesc foarte bine. Uneori, când lucrez la un reportaj scris, mă trezesc că sunt atentă la sunete. Uneori descriu sunetele în reportajele scrise… Când lucrez la un reportaj scris îmi plac mai multe cele scrise, când lucrez la unul pentru radio, îmi plac mai mult cele radio.

Când erai mică ai crescut cu poveștile clasice? Sau îti placea sa inventezi? De unde crezi ca ai această pasiune pentru povești?

Poveştile clasice, clar, în copilărie. De inventat – visat –scris am început prin adolescenţă. Deşi, îmi amintesc că şi prin clasa a IV-a eram bună la compuneri şi am scris o povestioară despre animalele din curtea mămăii mele. De fapt, povestea era scrisă de … o găină, dar aflai asta de-abia la sfârşit. Era despre cum vedea ea ograda J

Nu pot să spun că m-a împins cineva spre poveşti. Ba, mama mă certa că citesc prea mult şi că o să-mi stric ochii! Sau că am întâlnit pe cineva care să mă inspire. Nu ştiu de unde a venit pasiunea pentru poveşti, dar mă bucur că a venit. Îmi înfrumuseţează viaţa, îi dau un sens.

Ce povești sunt în spatele povestilor: Cum le găsești? Îți iei rucsacul în spate și pleci în cautarea lor?

Uneori, aşa fac. Îmi iau rucsacul în spinare şi plec de nebună, într-un loc în care n-am mai fost . Sau unde am fost, dar au rămas lucruri nedescoperite.  Dar, de cele mai multe ori, sunt atentă la ce se întâmplă în jur, îmi pun întrebări, sunt curioasă – dar nu la modul ăla agresiv, care ar putea să sperie lumea din poveşti  şi să nu se mai deschidă … sau să aibă rezerve în faţa mea. Uneori, o fac chiar cu sfială. Ca şi cum m-aş apropia de o pasăre şi nu vreau să o sperii J

Cum de ti-a venit ideea să scrii o carte? E greu sa convingi o editura ca poate risca cu tine, un necunoscut ?

M-am gândit că mi-ar plăcea ca munca de 25 de ani, poveştile adunate, să nu se piardă. Să rămână într-o carte pe care să o răsfoiască un student la jurnalism peste câţiva ani şi să spună: wow! Cum se făcea presă …atunci! Pentru că începe să se ducă un pic, să se transforme felul în care se face presă.

Cu editura nu a fost simplu, sau poate că am abordat eu lucrurile greşit la început. Manuscrisul primei cărţi îl aveam de vreo 3 ani. Am încercat la editurile mari. Bad  choice! Aproape abandonasem ideea. Până când, o prietenă a scos o carte foarte bună la editura Casa de pariuri literare. Cartea era bună, arăta bine şi … am zis hai să încerc. A fost cu noroc şi apoi totul s-a întâmplat foarte repede!

Coperta celei de-a doua carti, 30 de povestiri adevarate are si ea o poveste..Care este?

Fotografia de pe copertă arată o uşă veche, cu vopseaua jupuită şi cu două belciuge … care te duce cu gândul la faptul că e o uşă deschisă, dincolo de care se poate afla orice. Nu ai fi curios să afli ce?!

Aşa că … mi-a plăcut poza, mesajul, i-am arătat-o editorului, i-a plăcut şi lui, am vorbit cu autorul şi … asata a fost! Autorul este o prietenă de pe Facebook, Ionela Lungu. O urmăresc şi dau like, like, like la fotografiile ei, pentru că mă duc cu gândul la reportajele mele. Ionela este meşter popular şi locuieşte la Humuleşti, unde face din lut păpuşi cu chipul personajelor din poveştile lui Ion Creangă. I-am luat odată un interviu prin telefon despre păpuşile ei, apoi ne-am întâlnit la un târg, mi-a oferit un Păcală mititel, legat cu un şnur şi asta a fost! Cred că ne leagă pasiunea pentru poveşti.

Ce întâmplări sau peripeții ai avut în călătoriile tale?

În afară de crizele de râs stăpânite cu greu în anumite situaţii, de momentul ăla când un domn beat era să mă sechestreze în curtea lui, sau de când m-au alergat nişte câini la o stână, sau când în prima noapte în Irak eram atât de speriată încât credeam că lângă geamul barăcii unde eram cazată decolează şi aterizează încontinuu avioane, dar –de fapt- era zgomotul făcut de aerul condiţionat vechi, dar eu eram prea speriată ca să-mi dau seama de asta … ?!  În afară de astea, e frumos să fii jurnalist.

​N.R   Pe Liliana o găsiţi la Lansarea de la Târgul Gaudeamus sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 14, la standul Editurii Casa de Pariuri Literare. Prima carte cred ca poate fi comandata online de la Carturesti.  A doua nu este incă în librarii, dar poate fi comandata la editura.

Previous Article Pe pian, în baie
Next Article Trebuie să obosim copilul

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Despre vacante, altfel: Ce își va aminti copilul despre tine, mamă?

    august 1, 2022
  • Al doilea copil primește mai puțin timp, mai puțină răbdare? 

    iulie 8, 2022
  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită?

    iunie 13, 2022

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.