Mă încăpățânez să fac parte din statisticile bune, să știu că pot avea un pic de control asupra vieții mele.
Acum 2 săptămâni am făcut prima doză de vaccin anti-HPV. Mai am încă 2 de făcut.
S-a nimerit să pice de ziua mamei mele, așa că am decis să o iau ca pe un semn că fac tot ce pot pentru a sta cât mai mult cu copiii mei.
Îmi amintesc ce scandal a fost când a apărut la noi vaccinul, acum mulți ani. Toate mamele deloc informate si ușor de manipulat care credeau toate minciunile legate de vaccin în loc să le protejeze pe fetele lor. Bine că ne-am mai trezit. Și ne-am trezit pentru că am aflat că și la mine în sat sunt fete sub 18 ani care au facut vaccinul, aduse de mamele lor. Nu e ușor lucru, în mediul rural, credeți-mă.
Cât costă și unde îl faci?
O doză pentru cei peste 18 ani costă 300 si un pic de lei cu reducerea de 50% oferită prin Casa Națională de asigurări de sănătate.
Pentru cei între 11-18 ani este gratuit vaccinul: fete și baieti.
Poți cere medicului de familie și îți dă rețeta compensată.
Despre virusul HPV
Pentru că 4 martie se pare că este Ziua Constientizării virusului HPV iată câteva info de la Institutul Național de Sănătate publică:
Infecția cu papilomavirus uman (HPV) este o infecție virală care se transmite în principal pe cale sexuală prin contact direct cu o persoană infectată. Este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel mondial.
Există mai mult de 100 de tipuri de virusuri HPV. Aproximativ 40 dintre acestea pot infecta organele genitale, potrivit portalului european privind vaccinarea. Din cele peste 120 de tipuri de HPV 15 pot cauza cancer de col uterin și se asociază cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro-faringiene. Majoritatea oamenilor activi sexual se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții. Infecția cu HPV se vindecă de la sine, fără semne și simptome în peste 80% din cazuri. În anumite cazuri infecția devine persistentă și poate produce leziuni precanceroase și maligne ale colului uterin.
Aproximativ 5.200 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva HPV.
Cancerului de col uterin este o boală care poate afecta femeile de orice vârstă, fiind diagnosticat, cel mai frecvent, la femeile de vârstă activă 35-44 de ani. Este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare și screening. Este importantă vaccinarea fetelor înainte de începerea vieții sexuale, fiind vârstele la care răspunsul imun la vaccin este maxim.
De ce e nevoie de vaccinare?
În urma adoptării, în noiembrie 2020, a Strategiei globale a OMS pentru eliminarea cancerului de col uterin, încă 30 de țări au pus în aplicare programe de vaccinare împotriva HPV, ajungând la un total de 140 de țări, cu o acoperire globală de vaccinare împotriva HPV de 21% pentru fete în 2022.
Rwanda a extins rapid vaccinarea și depistarea, având una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, ceea ce o îndreaptă spre eliminare, în timp ce Suedia este acum așteptată să fie prima țară care va ajunge la eliminare, aducând incidența anuală a cancerului de col uterin sub patru cazuri la 100 000.
Norvegia nu a descoperit recent niciun caz de cancer de col uterin cauzat de HPV la persoanele sub 25 de ani, care au fost primele care au primit vaccinul HPV atunci când țara l-a introdus în programul său național de imunizare în 2009.
Situația în România
În România vaccinarea HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste de 11-18 ani și compensată 50% pentru femeile 19-45 ani, potrivit Institutului național de sănătate publică.
În perioada 01 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, au început schema de vaccinare 94.497 persoane cu vârsta medie 22 ani și-au. Majoritatea sunt fete și femei, 73,6%, cele mai multe din grupa de vârstă 19-45 ani.
Leave a Reply