• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii • Recomand  >  Mai ții minte sentimentul de libertate din tabără ? Cum a fost în tabăra Eco Provocarea ?
Părinți & copiiRecomand

Mai ții minte sentimentul de libertate din tabără ? Cum a fost în tabăra Eco Provocarea ?

Alexa Stănescu octombrie 3, 2021 asociatia viitor plus, Ecoprovocarea, elevi, reciclare 1 Comment 415 Views

Toată copilăria mi-am dorit să merg în tabără, dar abia la sfârștitul clasei a 8-a m-a lăsat mama să merg. Doamne, ce fericire a fost pe capul meu când a zis da. Tabăra de o săptămână cu profa de istorie la Bușteni. Și acum recunosc strada unde era pensiunea. Strada aceea unde e un poduleț mic și apoi urci și tot urci.

Cât de mult m-am bucurat că pot fi independentă, că voi chicoti cu fetele in camere noaptea, că vom merge de la una la alta în camere, că vom spune bancuri, că profesoarele ne vor bate în ușă în miez de noapte semn că ar trebui să ne culcăm, că vom vorbi pe furiș cu băieți și multe alte tâmpenii. Acum sigur profesori ar apărea la televizor sau i-ar suna cei de la protecția copilului dacă ar mai fi tabere ca pe vremuri. :)) Țineți minte bucuria când evadam de acasă? Sentimentul că ești putin singur, doar cu prietenii, iar profesoarele oricum nu au ochi si urechi pentru toti copiii in același timp.

Se cântau cântece la chitară în jurul focului de tabără, mâncam la ore fixe toți la masă, aruncam ocheade băieților.

Am crescut apoi, și pe la 20 de ani am început să fac muncă de teren. Mergeam în deplasări, m-am împrietenit cu alți reporteri de vârsta mea de la alte radiouri sau publicații scrise (da, mai existau). Îmi plăcea să stau de vorbă cu oameni, să le aflu povestile, să cuprind atmosfera pentru ca apoi să o pot reda ascultărilor la radio prin reportaje.

Și apoi m-am căsătorit și am devenit mamă de 2 băieți.

  • De ce v-am povestit aceste etape din viața mea?

Pentru că am fost recent în tabăra Eco Provocarea, organizată de Asociația Viitor Plus, și am REtrăit toate aceste etape ale vieții mele, cu un mare BONUS: alături de soț și de copii. Am fost pe rând elevul din tabără, (pentru că seara am stat la foc cu copiii, am mâncat cu ei la masă în gălăgia și forfota aceea mișto), am fost și reporterul care a stat de vorbă cu elevii și profesorii ca să le afle poveștile, și am fost și soție și mamă alături de copiii mei (am încercat să îl las pe D. să tragă cu ochiul la viața de tabără, fără părinți).

 

ecoprovocarea, copii
Foto: Arhivă personală

 

Foto: Arhivă personală, fotograf: D.
  • Ce este tabăra ECO PROVOCAREA?

Tabăra este pentru liceeni din toată țara care timp de 7 luni au muncit la proiecte care să ajute mediul. Și nu doar pe hârtie, nu singuri, impreună cu profesori care i-au sprijinit. Au gândit planuri, au strâns nu doar pet-uri și alte plastice, ci au organizat campanii de reciclare de obiecte pe care unii nu le mai foloseau și le-au dus altora, care aveau nevoie. Am cunoscut niște liceeni fantastici din toate colțurile țării și abia aștept să vă povestesc despre ECO provocarea, mai ales pentru că urmează să se lanseze din nou in scurt timp și vă rog să dați vestea mai departe oricrui profesor, liceu sau licean cunoașteți.

Anul acesta a fost cea de-a 10-a ediție. Tabăra a durat 4 zile la Moieciu de Sus, Jud. Brașov. Au participat elevii și profesorii câștigători ai concursului Eco Provocarea,  la categoriile reciclare, igienizare, târguri de economie circulară, plantare și grădini multifuncționale. 

Au învățat, s-au distrat și au fost provocați să construiască împreună, să lucreze în echipe și să învețe despre mediu. Eco Ambasadorii (adică liceenii participanți ) provin din orașele Galați, Călărași, Sângeorz-Băi, Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Câmpina, Medgidia, Bârlad, Cernavodă, Sinaia, Valea Călugărească, Pitești și Lugoj.

O serie de invitați ai programului Eco Provocarea, adevărate „biblioteci vii”, ( cât de faină ideea că un om este o bibliotecă VIE) au avut ocazia pe parcursul unei drumeții montane alături de elevi să împărtășească din experiențele lor de lucru în relație cu problematica de mediu. 

Foto: Tea Stefănescu, Asociatia Viitor Plus
  • Cine poate participa și cum se poate înscrie liceul copilului tău?

Ecoprovocarea se lansează în fiecare an tuturor elevilor și profesorilor de liceu din țară. Când se dă startul înscrierilor, este nevoie de cel putin un profesor și 4 sau mai multi elevi dintr-o clasă sau mai multe, ca să formeze o echipă.

Concursul durează 7 luni, ceea ce mi se pare fantastic pentru că astfel copiii învață răbadrea, să nu renunțe și să își dezvolte ideile, să aibă încredere în ei.

In aceste 7 luni toate liceele sunt in competiție.

Elevii au primit lunar note de la Asociatia Viitor Plus, și au fost selectate 13 licee câștigătoare: PREMIUL e o săptămână într-o tabără la munte, unde au participat la concursuri sănătoase și constructive între ei, s-au împrietenit cu alți copii de vârsta lor, au schimbat idei, s-au jucat și au cunoscut oameni care se dedică ecologiei.

Fiecare echipă are libertatea să-și aleagă o cale de urmat: să planteze copaci, să igienizeze zone din orașul lor, să adune plastic și apoi să îl recicleze, sau să reintroducă un circulație obiecte care unora nu le mai servesc dar pot fi comori pentru alții care nu își permit.

IMPACTUL LOR IN CIFRE: 

☑️126.000 de kg de deșeuri diferite trimise spre reciclare
☑️26.000 de puieți plantați
☑️1600 de saci de deșeuri extrași din areale naturale
☑️26.600 de obiecte utilizate, reintroduse în economie
☑️9 grădini multifuncționale create 

Foto: Facebook Eco Provocarea
  • Ce spun elevii despre Ecoprovocare și tabără?

Am strâns obiecte pe care nu le mai foloseau diverse persoane: electronice, haine, rechizite, și am căutat persoane din medii defavorizate si am încercat să îi ajutăm, dându-le obiecte de care au nevoie și pe care nu și le permit. Noi împreună cu doamna  profesoară care ne coordonează am pus la cale un plan, ne întâlneam o dată pe săptămână ca să strângem haine și apoi mergeam cu o mașină la oameni mai săraci din zone rurale ca să le dăm ce am strâns. Toți au fost foarte receptivi și ne-au mulțumit.  

 

Din păcate în orașul nostru populația nu acordă importanță reciclării, și cel mult 10 % din gunoi se reciclează. Noi, prin exemplul nostru putem schimba lumea, putem aduce ceva bun prin tot ceea ce facem. 

Mirel Roșu Răzvan, elev in clasa a 12-a la Liceul Valeriu Braniște din Lugoj 

Și autoritățile locale s-au implicat în unele județe și le-au dat elevilor mănuși, saci de gunoi, veste, sau mașini pentru a duce gunoaiele strânse. Acesta este un alt motiv pentru care mi-a plăcut Ecoprovocarea, acela că unește și autoritățile, conducerile liceelor să învețe copiii și să muncească împreună, fără să fie o corvoadă.

Avantajele Ecoprovocării și a faptului că durează atâta timp este acela că astfel copiii ajung să își creeze un obicei din a păstra curățenia în jurul lor, și mai mult, vor să inspire alți colegi, chiar și adulți.

Mulți colegi mi-au zis că fac degeaba treaba asta, să strâng plasticul pentru că cineva o să vină și o să arunce iar pe jos. Iar eu le spun că nu contează, că noi suntem un exemplu și poate alții ne vor urma la un moment dat. Ba chiar le zic să ridice de pe jos gunoaiele pe care le aruncă și să le pună la coșul de gunoi. Multora nu le place că le atrag atenția, dar mie nu îmi pasă asta. 

Iluță Deborah, elevă  in cls a 12-a la Liceul Teoretic Solomon Haliță, din Sângeorz-Băi

 

              Nu e vorba despre calitățile practice pe care le-am dobândit, cât cele sufletești. M-am împrietenit cu colegi din alte licee, am dobândit spiritul de muncă în echipă, să ne ajutăm unuii pe alții ca să facem ceva impreună, suntem ca un means to an end. Ne-am dori ca ministerul educației să introducă in programă mai multe informații despre reciclare, eventual să mai scoată dintr-o materie mai depășită. 

Petre Ionut, elev la liceul Mihai Eminescu din Călărași

 

Ce învață copiii în timp ce participă la Ecoprovocarea care ține 7 luni

  • Să lucreze în echipă și să fie lideri. Am vorbit cu un elev care era coordonatorul campaniei in liceu și trebuie să convingă și alți colegi să paticipe la plantarea copacilor ca să le fie mai ușor, ca să învețe cât mai mulți. Responsabilitatea e mai mare.
  • Își stabilesc obiective și fac un plan
  • Își împart atribuțiile: fac postări pe social media, învață singuri că pot folosi Instagram și Facebook pentru altceva util.
  • Caută idei de promovare și mai ales să își atingă obiectivele.
  • Se bucură impreună de premiu – tabăra ECOPROVOCAREA.  

Programul  taberei ECOPROVOCAREA:

Foto credits: Tea Stefănescu, Asociatia Viitor Plus
Foto rcedits: Tea Stefănescu, Asociatia Viitor Plus

 

  • Dimineață – învioarea in aer curat in fața cabanei
  • Activități in grup afară și in interior
  • Concursuri și jocuri
  • Au ascultat discursuri și au putut afla informații de la specialiști: Florin Stoican (fondatorul Parcului Buila Vânturarița și președintele Asociației Parcului Natural Văcărești),Corina Murafa (Ashoka Global și membru în Consiliul Economic și Social) Radu Melu (manager național – Departamentul Păduri al WWF România), Teia Ciulacu (președinta Asociației Viitor Plus și fondatoare a programului Adoptă un Copac), Ema Cumpătă (coordonator de comunicare ECOTIC), Raluca Șerbănică (coordonator dezvoltare ferma bio&co, Ateliere Fara Frontiere), Roxana Dobre (asistent HartaReciclării.ro) și Alina Gurău (asistent educațional RECICLETA). 
  • Seara cântau la chitară, dansau
  • Jocuri interactive pe Kahut

La finalul celor 4 zile de tabără  toti au primit diplome în aplauzele colegilor. A fost o senzație tare frumoasă și caldă, când copiii au venit în fața sălii să își preia diplomele. Un sentiment de împlinire și de recunoaștere a meritelor lor.

 

A fost o bucurie să cunosc elevii care, în acești ani de pandemie, izolare și școală online, au reușit să se mobilizeze și să realizeze atâtea activități cu impact real de mediu. Noi, cei din Eco Provocarea, suntem mândri de ei și de ce au reușit să realizeze și sunt convinsă că, în ediția nouă a concursului, pe care o vom lansa în curând, vor fi mai mulți și mai buni!”

Teia Ciulacu, președinta Asociației Viitor Plus și fondatoarea Concursului Național Eco Provocarea

 

Eco Provocarea este un program educațional adaptat ca activitate extracurriculară care se adresează elevilor și profesorilor din întreaga țară, care generează impact de mediu, prin cantități semnificative de deșeuri trimise spre reciclatori, de areale naturale igienizate, de obiecte utilizate reintroduse în economie sau de grădini multifuncționale deschise comunităților, precum și un impact educațional, prin numărul materialelor educaționale non-formale care ajung să fie predate la clasă elevilor de liceu, de școală primară sau gimnazială. Rezultatele ediției pot fi accesate în Raportul Anual Viitor Plus.

 

Știu că e clișeu, sună a clișeu, dar nu îmi pasă și repet: copiii ăștia sunt viitorul și știu să aibă grijă de planetă. Haideți să îi încurajăm, să îi lăsăm să facă lucruri mici dar împreună și mărețe.

La final, vă las un video SENZATIONAL, o să vă placă la nebunie. Ca să vă fac curiosi: omenirea e pe acest Pământ de 3 secunde! De ce? Watch the video!!

 

Nu uita să dai share articolului dacă ai și tu un adolescent in casă sau printre prieteni. Ajută-l să iubească natura și spune-le de Ecoprovocarea de la Asociatia Viitor Plus.

 

Previous Article Cum obții certificatul verde pentru copii și cât costă testul COVID?
Next Article “Copilul are simptome de răceală: Suspectați mai întâi COVID”, ne sfătuiesc medicii

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Elevii din Argeș au colectat 70 de tone de deșeuri – materiale reciclabile cu ajutorul ghidului Verde Go

    iunie 8, 2022
  • virus

    “Copilul are simptome de răceală: Suspectați mai întâi COVID”, ne sfătuiesc medicii

    octombrie 6, 2021
  • Măștile textile, interzise în școli și licee| Ce spun elevii?

    august 24, 2021

1 Comment

  1. Pingback: Elevii din Argeș au colectat 70 de tone de deșeuri - materiale reciclabile cu ajutorul ghidului Verde Go - Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Cu sau fără coronita? Toți copiii să fie premianți sau doar cei care merită? iunie 13, 2022
  • inot copii
    Dragi copii, incepe vacanta de vara | 15 idei de petrecut vacanta pentru copii iunie 9, 2022
  • Elevii din Argeș au colectat 70 de tone de deșeuri – materiale reciclabile cu ajutorul ghidului Verde Go iunie 8, 2022
  • Ce facem in weekend 25-26 iunie in Bucuresti si in tara iunie 23, 2022

Instagram

alexa_stanescu

Dintr-o sută de modele care cred că sunt la @vis Dintr-o sută de modele care cred că sunt la @visualfest.ro, am găsit unul pentru mine și culmea, nu e despre mame.. just mombrain😜

Când aveți timp, ascultați conferinta de azi, e plină de inflormatij utile si valoroase pentru cei care crează conținut. Link in story 

Promit să vă fac un scurt rezumat pe blog.

#capuccinostory 
#visualfest 
#laptemaresi 
#laptemaresistory 
#coffemilk 
#cafeadedimineață 
#instamom
#bloggermom
Sunt zile și zile. Azi a fost una dintre zilele în care love was not in the air… până la un punct! 

Universul lucrează, sunt sigură de asta. 🌟🌟

#momblogger
#lifewithkids 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamtopit❤️ 
#mikedrop
Când era mai mic D. și era singurul copil nu-mi Când era mai mic D. și era singurul copil nu-mi plăcea să ies cu el la evenimente pentru că lui nu îi plăcea. 
Am noroc că micul Blond e pe socializare iar D. a crescut și orice experiență nouă se transformă când ajungem acasă… Da, acasă si -a făcut și el in cameră câteva spatii de joacă, să aibă și el festival. 

A fost o zi plină cu noi experiente penttu copii, s-au jucat, au mâncat înghetată, apoi s-au bătut turcii la gura lor pe hotdog-ul meu, unul a tras cu arcul, altul s-a dat pe toboganul gonflabil, apoi au mai mâncat o înghețată. Dacă îi întrebi probabil asta a fost memorabil pt ei. 2 înghetate fiecare intr-o zi, dar ce contează! E vară si tare mă bucur să iesim la distractie in oraș. 

Multumesc @forbeskidsromania pentru ocazia de a fi partener media al evenimentului. 

@solonaria_ro , @elenasantos_home @natalia.dabija.ro 

#forbeskidsfestival 
#forbeskids 
#instamom 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti
Pregătiți de curățat și îngrijit curtea! Vid Pregătiți de curățat și îngrijit curtea!
Videos, pe stories😉⬇️

#viațalațară 
#incepeweekendul 
#instamommy 
#lifewithkids
#bloggermom 
#părințeală 
#gradinarim 
#gradinarit
Când mai ai ceva până la concediu și la finalu Când mai ai ceva până la concediu și la finalul programului de acasă mergi la vecinii cu piscină. 

Mi-am luat prosopul de plajă ( chiar dacă e iarbă, nu nisip) în sacoșă, crema de plajă, niște snacks-uri pentru copii și migdale, toate de la Carrefour. Pentru mine, o revistă Forbes Kids. Doamne, de când nu am mai răsfoit o revistă, darmite să citesc un articol întreg! Vi-l recomand pe cel cu sfaturi de vacanță liniștită de la Urania.

Pentru atmosferă de vacanță pe 3 iulie hai și tu la ForbesKidsFestival, o să fie o nebunie cu multă joacă și și șiiii înghețată bună! 

Ps: dacă aveti trucuri pentru inghetata făcută la mașină, aștept cu drag! Am primit o masină de înghetată și nu mă pricep prea bine la constistentă ( vezi poze) 

Intrarea e gratuită dar trebuie să vă înscrieti, aici👉 https://www.eventbrite.com/e/forbes-kids-festival-2022-tickets-344644389647

⭐️⭐️Abia aștept să ne vedem! Cine vine? Mâna sus!⭐️⭐️

#ForbesKids 
#ForbesKidsFestival #ForbesRomania 
#ForbesEvents 
#weekendcucopiii 
#momblogger
#ĺifewithkids 
#Kids 
#Festival 
#KidsFestival
Sunt tot cu vibe-ul de la concertul de aseară. Mă gândeam cum ar fi ca D. să cânte într-o trupă. 

🌟🌟🌟Super GIVEWAY pentru super părinți⭐️⭐️⭐️

Pentru că încă ne aflăm în luna copiilor și pentru că îi prețuim atât de mult, împreună cu prietenii de la soundden, m-am gândit să vă fac un cadou de care vă veți bucura ”for life”. Știu că uneori noi părinții am vrea ceva fără zgomot dar când va sta singur o oră două pe zi să repete, o să îmi mulțumiți pentru timpul liber al vostru. 

- 1 x abonament pe platforma @soundden_music_school ( poti alege să înveți să cânți la orice instrument) 

👉Ce trebuie să faci: 

-follow us @soundden_music_school
-follow me @alexa_stanescu 
-tag 2 parinti care cred in educatia copiiilor lor prin arta, muzica si cultura

Giveaway-ul va avea loc în perioada 25 iunie-30 iunie. 

Extragerea se va face prin Random org. 

Make music happen! 

#ad
#instamom 
#creativekids 
#musichappens 
#concurs 
#instamommy 
#blogger
ara asta mi-am propus să “supravietuiesc” cu ara asta mi-am propus să “supravietuiesc” cu copiii. Pentru ca da, este greu să jonglezi cu munca fie ea de acasă sau nu. As vrea sa ii duc peste tot, la cursuri, sa ne si jucam in curte acasa, si sa avem aventuri. 
Asa ca, le luam treptat, in limita timpului, no presure. 

Eu mă documentez și vă tin la curent. Sa nu credeti că apuc să fac tot ce mi-am propus.. dar macar putin .. 
 
Iată cateva evenimente din acest weekend 25-26 iunie. 

Link in bio si in comments pe Facebook⬇️⬇️

#weekendwithkids
#weekendcucopiii 
#activitățideweekend 
#lifewithkids 
#instamom 
#weekendideas ##weekendplans 
#bloggermom
La finalul unei săptămâni de tabără urbană @ La finalul unei săptămâni de tabără urbană @dictiero, în care am fost de partea cealaltă, nu a părintelui care își lasă copilul ci a celui care stă cu copiii și îi învață lucruri, vreau să vă povestesc cum am simțit eu experiența și mai ales ce am observat că îi unește pe copiii din ziua de azi și la ce să fim atenți noi, ca părinți.

👉👉Link in bio si cu articol pe larg. 

A fost o super experiență! 

👫Tu la ce tabere ai înscris copiii vara asta? 

#tabaraurbana 
#tabăraurbană 
#dictiero 
#momblogger 
#instakids 
#instaplayingtime
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.