Descoperă Micul Prinț într-o interpretare aparte: teatru de păpuși în mărime naturală Lightwave Theatre Company

2 Comments

Știți cum se aliniază uneori planetele și parcă este ca un făcut ca unii oameni să se întâlnească? Ei bine, colegul meu de radio, Petru Stratulat, pe care îl puteți asculta la Europa FM, mai are o pasiune ascunsă. Una care mi-a stârnit interesul. Este în trupa Lightwave Theatre Company, care pune în scenă piese de teatru cu păpuși în mărime naturală pentru adulți. Îi știți și de la Românii au Talent, ediția din 2015, când au ajuns în semifinală. Dacă nu vi-i amintiți:

Lightwave Theatre at Romania’s Got Talent [full experience] from Lightwave Theatre on Vimeo.

Dar, cel mai nou proiect este pentru copii dar și pentru adulți: Micul Prinț, în versiunea teatrului cu păpuși în mărime naturală. V-am captat atenția, nu? Ia să vedeți mai jos, ce ne povestește Petru despre piesă. Eu voi merge cu D. la următoarea reprezentație dar nu am mai avut răbdare să scriu articolul. În plus, așa pot oferi o invitație dublă la spectacolul din 6 octombrie.  Detalii, la finalul interviului.

 

  • Cine este Lightwave Theatre Company? Vă știe lumea de la Românii au Talent, în ce sezon ați fost și cu ce piesă? Povesteste-mi cum a fost experiența aceasta.

Lightwave Theatre Company are la bază două persoane: Cristina-Andreea Ion, creierul din spatele tuturor productiilor, si pe mine, Petru Stratulat, om de radio și artist. La Romanii au Talent am fost în 2015 cu un moment artistic ce a luat si Golden Buzzer, o poveste de dragoste între un el si o ea, care se concretizeaza la final, metaforic vorbind, evident, intr-un bebe ce se misca in burta mamei. Apoi am aparut in semi-finala cu un dragon de 5 metri imblanzit de o femeie-papusa superbă.

A fost foarte fain. Prima noastră experiență într-un show mare de televiziune. Mai apăruserăm în emisiuni TV, dar niciodată în cadrul unei asemenea producții.

 

  • Ati fost și în străinătate cu Lightwave Theatre Company?

Oho! Ne cam bazam activitatea pe străinatate. Toate productiile noastra calatoresc peste granita. Pana acum am bifat Marea Britanie, Germania, Croația, Turcia, Bulgaria. Am fost invitati in Vietnam, Japonia, Chile, Thailanda, Indonezia, Siberia (la Omsk), în Armenia la Erevan si multe alte locuri foarte indepartate in care nu am putut ajunge din cauza lipsei unei finantari. Pe cont propriu am reusit sa mergem doar prin Europa.

 

  • De ce ați ales teatru cu păpusi in marime naturala ? Este diferit față de un teatru de păpuși pentru copii? 

Am început în 2013 cu teatrul cu papusi in marime naturala pentru public adult pentru ca in Romania nu exista asa ceva, nu din zona companiilor de teatru independent. Am evitat să-i spunem „teatru de papusi” pentru că exista o idee preconceputa cum ca acesta este din start dedicat copiilor si de o calitate pe care noi nu o vizam. Tratăm povestile cu o maxima seriozitate si nu consideram ca trebuie relevat tot mesajul, cuvant cu cuvant. Suntem siguri ca publicul intelege nuantele pe care noi le evidentiem prin jocul papusilor, prin text sau muzica si videoproiectii, indiferent daca din acest public fac parte si copiii. Multe spectacole pentru copii ii considera pe acestia a fi incapabili sa inteleaga mesajele metaforice.

Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care am facut „Micul Print”, un spectacol care li se adreseaza atat lor, copiilor, cat si adultilor, dar am tratat productia ca si cum ar fi fost una pentru adulti, si are efect. Copiii sunt nemiscati aproape o ora, iar adultii au ochii umezi de emotie. Este o co-productie cu unteatru Bucuresti, parte a proiectului UNTEATRU pentru copii, un loc in care arta este foarte bine primita, oricat de ciudata ar putea fi. Ne simțim ca acasă acolo.

 

  • Cine a venit cu ideea de a înființa Lightwave Theatre Company? Sunteți prieteni? Păpușari de meserie?

Ideea mi-a aparținut mie, dar atât. Am avut ideea. Know-how-ul a fost intru totul la Cristina-Andreea Ion. Regizor in teatrul de animatie si papusar. Eu sunt raționalul din companie, dar m-am dezvoltat ca artist invatand de la ea. Toti colegii mei sunt papusari cu studii in domeniu. Eu sunt outsiderul. În echipă mai sunt și Oana Mihaela Cercel, Dragos Stanciu, Andra Mirescu, si cea mai noua colaboratoare, Cristine Nicole Hămbășeanu

 

  • Micul Print e prima piesa de copii pe care ati pus-o in spectacol cu papusi. Nu a fost riscant? E o piesa care se joacă in multe interpretari .. nu v-ati temut să nu fie prea grea piesa pentru copii? Cum a fost primită până acum piesa?

Cristina a ales textul acesta cu inima un pic indoita tocmai pentru ca exista atatea interpretari. Nu cred ca suntem primii care au pus Micul Print cu papusi. Sigur au mai facut-o si altii, dar noi am avut ambitia sa jucam povestea in doar trei papusari. Avem multe personaje (Micul Print, Aviatorul, Trandafirul, Vanitosul, Georgraful, Regele, Betivul, Lampagiul, Sarpele si Vulpea) toate puse in scena de doar trei papusari. Ne-am bazat foarte mult pe modul de abordare Lightwave Theatre Company, unul metaforic. Spectacolul a prins foarte bine si ruleaza aproape de fiecare data cu sala plina.

 

  • Acest tip de teatru are viitor în România? Mă refer și la actori păpușari și la public.

Orice tip de arta are viitor in Romania, daca te tii de ea, daca investesti in ea si daca incerci de fiecare data sa evoluezi pentru a face lucrurile cat mai bine. Suntem singura companie de teatru independent cu papusi care a iesit atat de tare in fata. Publicul din Romania nu stia ca papusile pot fi si pentru oameni mari. A trebuit sa le aratam cumva. Avem zeci de aparitii TV la activ, totul pentru a arata publicului ce e cu arta asta si ca e ceva foarte frumos.

 

  • Petru, tu manevrezi o păpusă și esti vocea unui personaj? Care ?

Ca să ne iasă spectacolul în doar trei papusari, cu totii facem foarte multe lucruri pe scena. Eu sunt Regele, Vanitosul, Betivul, Geograful si Lampagiul. Ii interpretez pe toti ca actor. De asemenea, sunt unul dintre cei doi manuitori ai Aviatorului si ai Micului Print. Exista un moment in spectacol, in care manuiesc trandafirii din desert. Cristina este sarpele si unul dintre manuitorii Micului Print si ii imprumuta vocea acestuia, iar Oana Mihaela Cercel alearga de la o papusa la alta, manuind ba Aviatorul, ba Micul Print, ea este Vulpea, mânuieste Trandafirul, Lebada si, uneori, sarpele. Toate acestea nu sunt vizibile pe scena. Coordonarea noastra este foarte buna.

 

  • Ți-a plăcut Micul Prinț în copilărie?

Mă crezi că nu citisem cartea până să apară ideea acestei co-productii cu unteatru? Evident că știam lucruri despre carte, dar nu o citisem. Am descoperit-o acum, la maturitate, și mi-a plăcut la nebunie. Există un moment în spectacol în care am ochii in lacrimi de emotie, dar nu se vede pentru ca purtam material negru pe față.

  • Pot veni și adulți fără copii la spectacolul Micul Print al Lightwave Theatre Company?

Da, evident. Avem, la unele reprezentații, mai multi adulți în sala decât copii. Vin cupluri sau grupuri de prieteni fără copii. Am rămas atașați de publicul nostru țintă – oamenii mari – și nu îl abandonăm în cazul niciunei producții. Chiar și atunci când am vizat copiii, am vrut o poveste care să li se adreseze și adulților.

Când sunt următoarele reprezentații ?

6 oct, ora 11 , la Un TEATRU: Str. Sfintii Apostoli street no.44, Bucharest

27 oct, ora 11, la Un TEATRU: Str. Sfintii Apostoli street no.44, Bucharest

Bilete găsiți pe teatruvizual.ro. 

Așadar dragilor, CONCURS: Cine dorește să vadă piesa Micul Prinț într-o interpretare inedită, alături de copii, sau nu, trebuie să îmi lase un comentariu pe blog sau pe pagina de Facebook Alexisme.

Spune-mi cu cine vrei să vezi această piesă și pe 4 octombrie voi alege câțstigatorul unei invitatii duble la spectacolul din 6 octombrie.

Further reading

Comments

  1. Georgiana Avatar
    Georgiana

    Eu vreau sa vad impreuna cu baietelul meu de 6 ani acest spectacol!Suna f tare!

    1. Alexa Stănescu Avatar
      Alexa Stănescu

      Felicitari, Georgiana! AI castigat invitatia. Sper ca spectacolul sa va insenineze inimile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *