Mă oftic că anul acesta nu ajung la Salonul de Carte Bookfest, deși am o listă în așteptare. Cu bebeluș de 3 săptămâni în mod cert nu îl pot scoate în aglomerația de la târgul de carte, așa că zic pas, până în noiembrie când va fi Gaudeamus.
Pentru că Ziua Copilului cade în chiar a patra zi de Bookfest, va fi și Bookfest Junior.
Am făcut totuși o trecere în revistă a unor cărți de copii care se lansează la Bookfest.
De la Editura Cartea Copiilor:
• „Jurnalul din cutiile de chibrituri”, de Paul Fleischman, cu ilustraţii de Bagram Ibatoulline: Aflată în vizită la străbunicul ei, o fetiță găsește o colecție neobișnuită de cutii de chibrituri. În fiecare cutie se află o amintire și o poveste: un sâmbure de măslină, o agrafă, un bilet la meci, câteva litere de plumb folosite pe vremuri în tipografii și multe alte lucruri pe care străbunicul le-a adunat încă de când era copil pentru a nu-și uita satul sărac din Italia unde s-a născut, călătoria cu familia spre America și anii de greutăți și lipsuri trăiți ca imigrant.
- „Vesta şoricelului”, de Yoshio Nakae, cu ilustraţii de Noriko Ueno: Un șoricel are o vestă nouă, tricotată de mama lui. E roșie și îi stă foarte bine cu ea. Atât de bine, încât vor și alții s-o probeze: rața, maimuța, foca, leul, antilopa, chiar și elefantul. S-o probeze, de ce nu? Ce s-ar putea întâmpla?
- „Superiepure”, de Stephanie Blake: A fost odată un Superiepure. Când mama îi spunea:„Ce-ai de gând să faci azi, iepurașul meu?” el răspundea: „Mami, zău așa, eu nu sunt un iepuraș. Sunt Superiepure! Superiepurii prind bandiți, doar știi foarte bine!”. Dar până și Superiepure are nevoie uneori de mămica lui. Mai multe detalii aici.
Vizitatorii standului Cartea Copiilor vor putea participa şi la o tombolă, unde vor avea șansa de a câștiga unul dintre cele cinci premii a câte trei cărți la alegere, expediate gratuit de editură la sfârșitul târgului.
De la Editura Nemi:
Pentru cei mici, editura Nemi a pregătit în premieră o nouă poveste scrisă de Iulian Tănase – Extraordinara călătorie a ariciului Ariston, ilustrată de Alexia Udriște. O poveste plină de lucruri absolut, aproximativ și total extraordinare, dacă nu chiar fantastice. După ce își vinde ácele miraculos-vindecătoare, Ariston pleacă în lumea largă și, în drumul sau spre Everest, se opreste totusi să mănânce un tiramis’ în capitala Franței, la Paris, sau să vadă cel mai frumos amurg, într-un satuc din Luxemburg. Reușește Ariston să-și depășească delicata condiție de arici și să devină un erou al celor care vor să fie și curajoși, și liberi? Și care este rețeta, cu sau fără ace?

Unul dintre cei mai populari scriitori pentru copii contemporani, Michael Morpurgo revine la Nemi cu romanul Leul-fluture, o Bertie salveaza un pui alb de leu din savana africană. Cei doi sunt de nedespărtit, până într-o zi cand Bertie este trimis la o scoala în Anglia, unde va rămâne la internat, iar leul său este vândut unui circ. Bertie promite că într-o zi se vor reîntâlni, iar leul-fluture îi garantează că prietenia lor nu va fi dată uitării.

Tot de la Ed. Nemi, Sora cea mică de Jessica Meserve, o poveste menită să îi încurajeze pe toți copiii care se simt puși în umbră de frații și surorile lor mai mari.
Orice ar încerca Sora-cea-Mica să facă, Surorii-mai-Mari îi reușeste mai bine. Va izbuti vreodată Sora-cea-Mica să scape de umbra surorii ei mai mari?
De la ed. Curtea Veche
Întâmplări Vindecătoare abia a ieșit din tipar și îmi doresc să o cumpăr pentru D. Toate povestile cuprind lecții importante de viață, foarte folositoare celor mici, oferă răspunsuri la unele dintre cele mai dificile întrebări ale copilăriei și sunt un îndemn de a privi mereu dincolo de aparențe și de a crede în tine până la capăt.
Și seria cărților ȚUP mai aduce un volum nou nouț:
Leave a Reply