O soluție pentru centura de siguranță în cazul gravidelor: deviatorul de centură

0 Comments

Când eram însărcinată cu D. am condus mult, până în luna a 8-a, pentru că burta îmi permitea asta. Și, credeam eu că doar asta contează. Să încap la volan și să mă simt bine. Cu atât mai mult cu cât legea o permite.

Potrivit regulamentului de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006), gravidele în stare vizibilă de graviditate au voie să nu poarte centura de siguranță. Asta poate însemna începând cu 5 luni.

Cred că știți deja că mă preocupă foarte mult siguranța rutieră, și nu doar a copiilor, prin petiția și campania pe care le-am lansat anul trecut, și care au fost nominalizate și la Webstock 2018, la secțiunea Social Good Campaign.

Iar anul acesta, când am rămas din nou însărcinată am simțit că mi-e teamă să NU port centura. Nici la prima sarcină nu am făcut-o împăcată, dar crezând că dacă legea îmi permite sunt și protejată. Însă de-a lungul campaniei mele pe care am făcut-o și la Europa FM privind siguranța rutieră pe șosele, condusul defensiv și responsabilitatea noastră ca șoferi am învățat multe.

Într-o discuție întâmplătoare în care eu și Zâna Scutecel făceam schimb de experiențe de gravide, ea așteptând al treilea copil, mi-a spus că a descoperit o prelungire a centurii de siguranță, perfect legală și omologată. Am fost super curioasă și în următoarele ore am citit despre ele și cum au fost inventate. Firește că au apărut mai multe modele.

Să o luăm pe rând.

Nu vă lăsați înșelate de faptul că NU vă strânge centura. Este periculoasă pentru copil îndiferent, mai ales în oraș unde frânele sunt dese și cineva îți taie calea non stop

  • Cum se poartă centura corect în cazul unei femei însărcinate?

Am căutat un grafic al autorităților din țara noastră, ca să exemplific, însă nu există.

Fie că mai conduc sau sunt doar pasagere, femeile însărcinate trebuie să poarte CORECT centura de siguranță pentru că le protejează. Partea de jos a centurii nu trebuie să vină peste burtă.

Foto:Utah Gov

 

Sunt două sisteme. Unul care permite doar purtarea centurii sub burtă, și un altul care trage centura de jos între picioare ca să nu atingă burta deloc. Ambele sunt omologate de autoritățile în domeniul siguranței auto. Am pus video doar ca să aveți confirmarea oficială că s-au făcut teste pe aceste sisteme.

De altfel, mai jos vedeți și un filmuleț în care un pompier american care a inventat sistemul Tummy Shield, explică:


Eu am optat pentru o variantă similară dar nu exact aceasta, care m-a costat 100 de lei, de la Banna. M-am grăbit fără să mă consult cu soțul. El îmi spune că singura diferență majoră este aceea că acesta pe care l-am luat eu, mai ieftin nu e făcut din material pentru centura de siguranță, așa că ar putea ceda materialul la o frână prea bruscă. Nu m-am gândit la asta.  Să aveți în vedere și acest aspect important.

Foto: Nichiduta.ro

Pasagere sau șoferite, dacă sunteți însărcinate nu vă mai gândiți nici o clipă că vouă nu vi se poate întîmpla nimic. Mai bine protejați-vă bebelușul și pe voi cu oricare dintre aceste variante. 

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *