Adopta un Copac – program de acțiune civică și în școli: 2 milioane de copaci plantați în 18 ani cu ajutorul donațiilor și parteneriatelor publice și private

0 Comments


Fără ONG-uri am fi foarte în urmă, iar Viitor Plus este pentru mine cel mai bun exemplu că dacă perseverezi poți aduce schimbări, în timp, de durată. În 18 ani de activitate, Viitor Plus a reușit să planteze 2 milioane de copaci, cu sprijinul oamenilor care au participat activ, voluntari și mai ales cu ajutor financiar de la parteneri privați și publici.

Și în aproape 1.000 de școli au ajuns mii de puieți plantați de copii împreună cu echipele lor, ceea ce demosntrează puterea lor și hotărârea să facă lucruri pentru viitor.

Viitor Plus a realizat și materiale educaționale pentru profesori și învățători pe niveluri de școală pentru a le fi de folos în Săptămâna Verde.

  • Despre programul Adoptă un Copac poți asculta mai multe în episodul podcastului Cu Capul în nori, interviu cu președinta Viitor Plus și fondatoarea programului Adoptă un Copac. Vezi cum poți ajuta și tu, chiar dacă (sau mai ales) lucrezi într-o companie mare.

Mai jos las comunicatul de presă al ONG-ului:

„Asociația Viitor Plus, prin programul „Adoptă un Copac”, a aniversat 18 ani de activitate și 2 milioane de arbori plantați pe terenurile degradate din sudul României.

1.000 de hectare de teren agricol se transformă anual în deșert, în sudul Olteniei, potrivit Ministerului Agriculturii.

Școala Gimnazială Nr. 169 din Capitală a găzduit pe 8 aprilie o dezbaterea publică și conferința de presă cu tema „Educația de mediu – viitorul începe la școală”, eveniment ce a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile și ai mediului educațional pentru a discuta rolul esențial al școlii în tranziția către o societate sustenabilă.

Foto: Viitor Plus

Momentul central al zilei a fost plantarea simbolică a arborelui cu numărul 2.000.000, alături de elevi, profesori, voluntari și parteneri, chiar în curtea școlii gazdă.

Într-un ritm accelerat al urgențelor climatice, educația ecologică (colectare separată și consum responsabil, economie circulară ca alternativă la economia liniară, plantarea care obiectiv de combatere a efectelor schimbărilor climatice) devine o temă importantă în tranziția către o societate responsabilă cu mediul. Programul „Săptămâna Verde”, un program național cu impact educațional, vine și anul acesta cu provocări, dar și cu oportunități pentru transformarea lucrului la clasă într-un demers educațional continuu.


„Adoptă un Copac” – model de educație prin acțiune

În cei 18 ani de activitate, programul „Adoptă un Copac” a consacrat un model de implicare și educație prin acțiune. Astfel, Adoptă un Copac a preluat terenuri degradate sau deșertificate, din comunități mic-urbane sau rurale, pentru care autoritățile locale nu puteau aloca buget de reabilitare și, cu eforturi de voluntariat, dar și intervenție cu zilierii și muncă mecanizată, le-a transformat în pădure. Peste 275 de hectare de pădure plantate și îngrjite de Adoptă un Copac, din fonduri și cu resurse private, din sponsorizări, s-au alăturat celor plantate prin programele naționale finanțate de stat și de fondurile europene.


Mai mult, parteneriatele public-private s-au extins și în mediul educațional, iar 850 de școli din România au primit puieți de plantat și materiale educaționale gratuite, care au ajuns la 26.000 de elevi.


„Educatia pentru mediu este o necesitate. Și acționăm acum acum, să nu avem regrete în viitor.
Această mobilizare trebuie susținută atât la nivel instituțional, prin fonduri, prin pregătirea profesorilor, cât sâ și la nivel de societate, prin mobilizarea comunităților, a ONG-urilor și finanțare privată. Pentru că educația de mediu trebuie făcută atât în sala de clasă, cât mai ales afară, în natură, în mod practic. Mă bucur că Adopta un Copac a oferit în toți acești ani un model de bună practică în acest domeniu și poate continua și prin implicarea fiecăruia dintre voi, pe mai departe, în mod constant.
”, spune Teia Ciulacu, președinta Viitor Plus și fondatoarea
programului Adoptă un Copac.


Anul acesta, programul Adoptă un Copac a ajuns la 18 ani de impact de mediu și educațional. În
cifre, bilanțul la acest moment arată încurajator :

  • 2.000.000 de arbori plantați în 33 de comunități din țară ;
  • 275 de hectare de pădure nouă, pe terenuri degradate ;
  • 45.000 de voluntari adulți și elevi implicați în acțiuni de plantare ;
  • 134.000 de puieți au ajuns în 850 de școli din România ;
  • 26.000 de elevi și 1.500 de profesori au fost implicați.

Dezbaterea a evidențiat faptul că educația de mediu are nevoie de strategii, resurse și colaborări pe termen lung, iar implicarea școlii în această tranziție este esențială. Adoptă un Copac și Viitor Plus vor continua parteneriatele cu instituții publice și mediul privat pentru a extinde impactul programului și pentru a consolida educația ecologică în școli, dincolo de „Săptămâna Verde”.

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *